Stil Kvadrat po mom

Bolje oprezno

Mali vodič za ljubitelje mirisnih svijeća: omiljeni blagdanski 'ukrasi' nose sa sobom i neke opasnosti koje je bolje izbjeći

Bolje oprezno

Mirisne svijeće su istinska mala čuda koja stvaraju željenu atmosferu u kući. Mirisi potiču romantiku, pružaju pravu zabavu ili nas umiruju dok se opuštamo. Nema ništa ljepše nego ući u sobu s mirisom prekrasne arome koja naglašava njezinu estetiku.

Ali problem je ako prilikom odabira svijeće pogriješite s mirisom jer ne znamo kako će miris utjecati na atmosferu u sobi.

Izbjegavajte najčešće pogreške koje vam predstavljamo u nastavku.


Ugodni mirisi prekrivaju neugodne

Jeste li sinoć pekli ribu? Je li vaš kućni ljubimac zasmrdio sobu? Prije paljenja mirisne svijeće imajte na umu da se mirisnim svijećama ne može popraviti loš miris.

Stručnjaci kažu da u takvom slučaju oba mirisa ostaju u prostoru i međusobno se 'natječu'. Najbolje je da prethodno otvorite prozore i vrata i temeljito prozračite prostor u kojem namjeravate zapaliti svijeću koja će tek nakon toga osvježiti zrak.


Jeftina kupovina se ne isplati

Činjenica je da jeftine mirisne svijeće ne mirišu lijepo. Vrlo je važna vrsta voska od kojeg je izrađena. Izaberite one izrađene od soje ili pčelinjeg voska umjesto jeftinijih parafinskih ili petrolejskih i provjerite sadrže li olovo. Također vodite računa da su bez boja i ftalata te da ne uzrokuju alergije.


Prilagodba prostoru

Svaka soba u stanu ima drukčiji miris. U kuhinji često ne trebamo mirisne svijeće jer nema ništa ljepše od autentičnog mirisa hrane. Ako, međutim, ne možemo odoljeti mirisu svijeće, odabrati miris vanilije, pite od jabuka ili limuna.

Za dnevni boravak su prikladni topli mirisi poput mirisa sandalovine koji datira iz doba drevnog Egipta. Za opuštanje u spavaćoj sobi miris lavande pomaže da lakše zaspemo, a za kupaonicu odaberite mirisnu svijeću koja pomaže u neutraliziranju toaletnih mirisa.
 

Prava svijeća za pravu sezonu

Vjerojatno u proljeće ne biste upalili svijeću koja miriše na buču? Taj miris nas podsjeća na hladno vrijeme i tople papuče. Stoga, izaberite mirisnu svijeću koja je pogodna za određenu sezonu. U jesen vam za kuhinju i blagovaonicu predlažemo snažnije mirise poput javora ili cimeta, a zimi, mirike ili medenjaka. Dnevni boravak u zimskim mjesecima lijepo će mirisati svijeća s mirisom bora. U proljeće i ljeto koristite svijetle cvjetne mirise za sve prostore.

Više od dvije mirisne svijeće u sobi

Svijeće su poput martinija - jedan je u redu, dva su bolja, a treći vas može učiniti nesretnim. Nije neobično da nakon prve, zapalimo i drugu ili treću budući da nam nakon otprilike četvrt sata one više ne mirišu, ali za nekoga tko ulazi u sobu, miris je i previše jak. Zbog intenzivnog mirisa može nam čak biti i slabo. Kako miris putuje, sasvim je dovoljno ako upalimo samo jednu ili dvije mirisne svijeće.


Ne zaboravite upaljenu svijeću

Možda je suvišno napominjati, ali ipak. Nemojte napustiti stan ili sobu a da niste prethodno ugasili svijeću. Zaboravnima savjetujemo da navije sat koji će ih podsjetiti da je treba ugasiti. Svijeće uvijek postavite na podmetače, svijećnjake s podlogom i nikada u blizini zavjesa, posteljine, stolnjaka i drugih stvari koje se mogu lako zapaliti. Oko zapaljenih svijeća uvijek ostavite barem pola metra praznog prostora.

Naslovnica Kvadrat po mom