Stil Kvadrat po mom

Božićni ručak

Uz ovakav dekor gosti uopće neće gledati što je na pijatu: brzi savjeti kako postaviti blagdanski stol s onim što imate kod kuće

Božićni ručak

Malo što je ljepše od božićnog ručka, pa čak i ako je jelovnik nešto siromašniji. Obitelj je na okupu, stižu i dragi gosti, okićen je bor, jaslice postavljene... Ono što vam nedostaje kako bi božićni ručak zaista bio poseban jest blagdanska dekoracija stola.
Osnovno pravilo bilo bi da stilski bude usklađen s ukrasima na božićnom drvcu, no pravila su tu da se krše, zar ne?
Za početak, posegnite za najljepšim čašama i tanjurima, onima koje čuvate za posebne prilike. Ako ih nemate, nema drame, malo mašte sve to može nadoknaditi.

Za ukusno ukrašen stol, potrebna je dobra baza, dakle stolnjak. Klasičari će posegnuti za bijelim, vatreni ljubitelji blagdana za crvenim, oni u trendu za neutralnim bež ili sivim nijansama. Za svečaniji i glamurozniji dojam, postavite salvete u kontrastnoj nijansi u prsten koji će odgovarati sitnicama sa stola ili obrubu tanjura.
Na sredinu stola dobro bi bilo postaviti adventski vijenac, a volite li toplinu doma, nemojte štedjeti na svijećama. Tajna je u korištenju onih različitih visina kako bi ugođaj bio što ugodniji. Ipak, ostavite slobodnog mjesta za hranu, koje u ovakvoj prigodi uglavnom ima podosta. Naravno, možete se poigrati i s nadstolnjakom, a i ukrasi mogu biti oni koji su ostali kao višak nakon ukrašavanja drvca, prikladne su čak i dječje igračke.

Za odvažne, lijepo će izgledati ukrašena girlanda po sredini, dužinom cijelog stola. Iznad stola također možete objesiti različite zanimljive dekoracije kao što su vijenci i kuglice. Djelovat će efektno i glamurozno. Prisjetimo se i pravilnog načina serviranja.
Pribor za jelo postavite prema redu korištenja izvana prema unutra. Vilicu postavite s lijeve strane tanjura. Nož se postavlja na desnu stranu s oštricom okrenutom prema tanjuru. Žlica se postavlja s desne strane noža. Pribor za desert postavite horizontalno od tanjura ili ga donesite na kraju, s desertom. Postavite čaše za sve vrste pića koje planirate posluživati tijekom objeda. Čašu za vodu stavite na desnu stranu od tanjura, odmah iznad noža. Ostale čaše, recimo one za vino, postavljaju se desno od čaše za vodu po redu korištenja.
Neka obiteljska gozba počne!

Naslovnica Kvadrat po mom