Stil Gastro

Ukusne i zdrave

Ove kuglice prave su male zimske čuvarice zdravlja, a možete ih spremiti na sto načina: odlična su i večera, odaberite jedan od ovih recepata

Ukusne i zdrave

Prava je šteta što se ova namirnica češće ne nađe na jelovniku jer je riječ o pravoj zimskoj čuvarici zdravlja. Prokulice, ili kelj pupčar, rijetko su povrće koje možemo konzumirati tijekom cijele zime.

Osim što su niskokalorične (na 100 grama imaju tek 43 kalorije), prokulice su iznimno bogate vitaminima i mineralima, a dokazano je i njihovo antikancerogeno djelovanje.

Također, mini kelj je bogat izvor vitamina C, A, vitamina B kompleksa, folne kiseline, magnezija i kalcija. Dovoljno je pojesti pola kilograma brzo kuhanih prokulica da bi se pokrile sve dnevne potrebe za vitaminima i mineralima. Ovo povrće izvrstan je prilog pečenkama, a fino se da kombinirati u složencima ili kao glavni sastojak krem-juhe. Evo što predlažemo...


Zapečene prokulice s pancetom i sirom

Sastojci:
250 g prokulica
malo pancete
1 šnita maslaca
jedan veliki luk
2 žlice brašna
2,5 dl mlijeka
naribani sir (gauda, cheddar)
muškatni oraščić, sol, papar

Priprema:
Prokulice se prokuhaju tri do četiri minute da omekšaju. Na maslacu se 10-ak minuta poprži panceta te se makne iz tave, pa se na istoj masnoći poprži luk, doda mu se brašno, sve se dobro promiješa dok brašno ne poprimi zlatnu boju te se zatim doda mlijeko. Umak se miješa na laganoj vatri dok se ne počne zgušnjavati te se onda začini solju, paprom i oraščićem. Po volji se doda naribani sir, promiješa te se dodaju prokulice. Sve se poveže te premjesti u posudu za pečenje i pospe pancetom i ostatkom sira. Peče se još 20 minuta dok se sir potpuno ne rastopi.

 

Krem-juha od prokulica

Sastojci:
500 g prokulica
40 g maslaca
100 g luka
80 g poriluka
200 g krumpira
900 ml vode
2 goveđe kocke
220 ml mlijeka
1 bjelanjak
100 ml vrhnja za kuhanje

Priprema:
Od pola kilograma prokulica, 400 grama očistite, kratko prokuhajte u blago posoljenoj vodi i ocijedite, a preostale skuhajte do kraja i ostavite za ukrašavanje. Na maslacu kratko popecite luk i poriluk narezane na kolutiće, dodajte prokulice, oguljeni krumpir narezan na kockice i vodu. Kada zakipi, umiješajte goveđe kocke i kuhajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša, te pred kraj dodajte mlijeko. Omekšalo povrće zajedno s juhom usitnite u električnoj sjeckalici, a zatim vratite u lonac. Po potrebi dolijte još malo vode te kratko prokuhajte nekoliko minuta. Bjelanjak istucite u čvrsti snijeg te mu dodajte vrhnje za kuhanje. Uz krem-juhu poslužite kuhane prokulice i pripremljenu mješavinu bjelanjaka i vrhnja.

 

Naslovnica Gastro