Stil Gastro

JESENSKI ZGODITAK

Ovo je slastica od koje ćete lizati prste i to sa zadovoljstvom: prezdrava je, ne deblja i još ćete svih oduševiti umjetničkim dojmom

JESENSKI ZGODITAK

Sezona je jabuka u punom jeku, a ako ste među sretnicima koje netko obilato dariva s plodovima iz vlastitog vrta, naći ćete se u jednom trenutku na muci što više raditi s njima.

I kad guštate grizući svježe, neće vam se dati jesti ih svaki dan. Štrudela i pita od jabuka toliko ste napravili da se već hvatate za glavu i zbog spoznaje koliko ste ih i sami pojeli.

Zato je recept kojeg donosimo u ovoj prigodi pravo osvježenje, jabuke su njegova glavna zvijezda, a i svi ostali sastojci jamče zdravu, uravnoteženu i preukusnu slasticu.

U punjenim hrskavim jabukama uživat će bez sumnje svi članovi obitelji, uključujući i najmlađe, a kad ih servirate društvu koje vam je stiglo na večeru, pripremite se za komplimente. 
 

PUNJENE JABUKE

Sastojci:

6 velikih jabuka

1 žlica limunovog soka

1 žlica ekstrakta vanilije

2 žlice meda

2 žličice cimeta

1/2 žličice muškatnog oraščića

1/2 šalice sjeckanih badema

sol


Nadjev:

1 šalica brašna

1/2 šalice zobi

1 vanilin šećer

1/2 žlice cimeta

1 žličica praška za pečenje

3 žlice kokosovog ulja

Upute:

Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Izrežite "poklopac" od jabuke, donji dio izdubite žlicom te meso jabuke nasjeckajte na kockice.

Kockice pomiješajte s medom, limunom, vanilijom, cimetom, bademima, muškatnim oraščićem i soli, te smjesom napunite jabuke.

Sastojke za nadjev dobro izmiješajte u zdjeli te rasporedite po vrhovima jabuka.

Posložite ih u posudu za pečenje te pecite 30 do 40 minuta na 180 stupnjeva.

Jabuke su gotove kad se pojave mjehurići i vrhovi poprime zlatnu boju.

Po želji poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije na vrhu.

Naslovnica Gastro