Stil Gastro

Da ne propadnu

Ne znate više što s pustim 'pomama'? Ako vam ponestaje ideja, evo jedan recept za brzinski i hranjivi ručak

Da ne propadnu

Bile vaše ili dobivene, jer sumnjamo da ste se baš u vrećama nakupovali rajčica, kraj je ljeta, a ove male namirnice pune zdravlja rapidno propadaju.

Ako ste već spremili šalše, umake i ketchupe za zimu, a još uvijek vas iz "kašeta" naslaganih po kuhinji gledaju vaše "pomice", isprobajte danas za ručak ovaj recept. Nećete se razočarati.

Jelo se zove 'Gemista' i podrijetlom je grčko - radi se o punjenom povrću , no na vama je koje ćete namirnice ukomponirati u svoju verziju. Možete svoje punjene rajčice pripremiti mesne i bezmesne, s kapulom ili bez, kako god vam paše, a i sva raskoš začina vam je na raspolaganju.

Za 3 osobe

- 6 većih rajčica

umak:

- 1 žličica maslinovog ulja
- 2 crvene kapule, sitno nasjeckane
- 4 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog ili zgnječenog
- 400g pelata
- čajna žličica šećera
- čajna žličica origana
- sol i papar

punjenje:

- 200g kobasica
- korica limuna izgratana
- 1 čajna žličica origana
- svježe nasjeckani peršin
- svježe nasjeckana menta
- mljeveni muškatni oraščić
- sol i papar

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Rajčicama prerežite vrh i žličicom pažljivo izvadite "pulpu" koju ugrubo nasjeckajte. Poslažite rajčice u vatrostalnu posudu ili škrovadu i malo posolite te ih ostavite da stoje dok pripremite punjenje.

Umak pripremite na klasičan način; najprije zažutite kapulu i luk pa dodajte ostale sastojke. Kuhajte desetak minuta. Prije ukuhavanja odvojite dinstanu kapulu i luk za punjenje.

Dodajte im nasjeckanu kobasicu i ostale sastojke. Zatim nalijte umak u posudu za pečenje, pazite da pokrije i dno na kojemu stoje prazne rajčice. Potom ih napunite smjesom za punjenje i vratite odrezani vrh. Pokrijte ih folijom i pecite 30 minuta, a zatim ju uklonite i zapecite ih dodatnih 15 minuta.
 

 

Naslovnica Gastro