Stil Gastro

Recepti za paklene vrućine

Volite sladoled, ali pokušavate smanjiti unos šećera? Uživajte onda u ovim dijetnim verzijama iz kućne radinosti

Recepti za paklene vrućine

Ako teško podnosite visoke temperature, a upravo smo na vrhuncu toplinskog vala koji je zapljusnuo Jadran, sigurno tražite sve moguće trikove da se rashladite. Možete pokušati i s hlađenjem iznutra, tako što ćete pripremiti zdrave voćne sladolede koje možete umjesto kupljenih ponuditi i djeci.

Nebeske borovnice

Iskoristite sezonu borovnica jer su one jedan od najsnažnijih antioksidansa. Za osam sladoleda potrebno je 300 grama
borovnica, 55 g meda, čajna žličica ekstrakta vanilije, 420 g grčkog jogurta.

Pripremite ih tako da u većoj zdjeli nježno izmiješate borovnice, med i dvije žlice vode i pustite da odstoji. U zdjelu na srednjoj temperaturi ulijete 125 ml vode i 55 g meda i pričekajte da provre. Smanjite temperaturu i miješajte još pet minuta. Ostavite da se ohladi. Štapnim mikserom izmiješajte mješavinu borovnica, vode i meda, ali samo nekoliko
sekundi kako smjesa ne bi postala previše tekuća. Zatim ovome dodajte jogurt i vaniliju i dobro promiješajte. Polako dodajte ohlađeni sirup od meda da dobijete glatku masu koju ćete uliti u već pripremljene modele za sladoled, ali ih nemojte napuniti do vrha, nego ostavite slobodan barem jedan centimetar. Stavite u zamrzivač i ostavite da se hlade oko dva sata, a zatim u polovično zamrznute zabodite drvene štapiće. Počekajte još dva sata, a najbolje da ih ostavite preko noći, pa uživajte.

Kokosovo ljeto

Bez kokosa nema ljeta, to više što se s njim možete poigrati na tisuću načina. Pokušajte pripremiti sladoled koji ima iznimno bogat i zanimljiv okus, a njegov tajni sastojak je ružina vodica. Potrebne su dvije i po šalice nasjeckane lubenice, pola žličice ružine vodice, 400 ml kokosova vrhnja, dvije žlice meda i 70 g sjeckanih pistacija. Najprije električnim mikserom pripremite sok od lubenice izmiješan s ružinom vodicom. Zatim smjesu ulijte u 12 sladolednih modela koje ćete napuniti samo do trećine. Stavite ih u zamrzivač na dva sata, prije nego što dodate kokosovu kremu.

Izmiješajte kokosovo vrhnje i med i prelijte preko zamrznute lubenice. Ponovno vratite u zamrzivač na dva sata, a nakon toga preko sladoleda pospite nasjeckane pistacije, zabodite drvene štapiće i ponovno stavite u zamrzivač dva sata, ili još bolje preko noći.

Egzotična gospođica

Za izuzetno osvježavajuću egzotičnu gospođicu potrebni su vam 1 na komadiće isjeckani zreli mango, četiri narezane jagode (može i maline), kivi narezan na polukrugove (8 polukrugova), žličica nasjeckanog svježeg bosiljka, dvije žlice nasjeckanog kumkvata, 500 ml kokosove vode. Pripremite ih tako da najprije komadiće manga, jagoda i kivija složite u 8 modela te u svaki dodajte malo bosiljka i kumkvata. Dodajte kokosovu vodu, ali ne do vrha.

Stavite modele u zamrzivač, a nakon dva sata izvadite i zabodite drvene štapiće, pa ih opet vratite u zamrzivač da se smrznu do kraja. Ponudite i uživajte u zdravom osvježavajućem okusu.

Naslovnica Gastro