StoryEditorOCM
HranaRECEPT ZA KULTNU 'POTICU'

Uskrsni kolač od sira, bez brašna i šećera najbolji je primjer zdravog deserta, a idealan je i kada idete na put

28. ožujka 2018. - 19:10

Potica je izvorna slovenska slastica, vrsta orahnjače (gužvare, gibanice), čiji recept potječe iz srednjeg vijeka, a u XVIII stoljeću je već uvršena u bečke kuharice. U Trstu je zovu putizza.

Neki kažu da je to idealan kolač za putovanje, slovenski lembas, koji daje snagu i radost putniku. Približava se Uskrs, najveći kršćanski blagdan kojeg s radošću slave i oni koji nisu vjernici. Pisanice, šunka, potica i vino ne djeluju na organizam tako pozitivno, stoga smo vam odlučili predložiti recept za poticu koja će biti zdraviji odabir.

Uskrsni običaji se razlikuju od zemlje do zemlje. Po tradicije je veliki petak zapovjedni strogi post, na veliku subotu se blagoslivlja hrana koja se u nedjelju jede za uskrsni doručak. Uz kuhanu šunku, mladi luk, bojana jaja, hren...potica ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:10