Stil Gastro

MLJAC IDEJA

Dok baka Barica dovodi Špičeka do ludila šminkanjem, mi vam otkrivamo recept za njene buhtle kojima su se poklonili top chefovi

MLJAC IDEJA

Aktualna sezona showa "Tri, dva, jedan kuhaj!" blagoslovljena je zgoditkom da u svojim redovima ima, kao prvo, natjecatelje s pristojnim kulinarskim znanjem, a kao drugo nekolicinu kandidata zbog kojih se emisiju, posebice u odnosu na brojne negledljive sadržaje, i isplati pratiti.

Ante s Pelješca, čije komentare publika ne može nego obožavati, Vjeko iz Splita čiji je stav i mot nenadmašan, te  Barica iz Sv. Ivana Zeline, koju valjda nitko živ izuzev njezinih Prigoraca ne razumije kad govori, istinske su zvijezde sezone, a kako se stvari razvijaju, bit će još i veće.

Gospođa Barica se, naime, počela šminkati. Nakon što je trijumfirala spremajući svoje kultne buhtle, kojima se do poda poklonio žiri, Barica je nedvojbeno dodatno dobila na samopouzdanju i ambiciji. To je među prvima, dakako, uočio njezin obožavatelj Tomislav Špiček.

"Jučer je bila još izražajnije našminkana..." - komentirao je šef žirija u backstageu.

A gospođa Barica mu je iskreno priznala:

"Rekli su mi da sam grda na televiziji...".

Otkrilo se brzo da iza novog Baričina stylinga stoji Dubrovčanka Martina.

"Ja sam šminkala gospođu Baricu. Vidila je, biće, kako imam stila, kako se i ja volim šminkat.." - pojasnila je Martina bez lažne skromnosti.



No za Špičeka je to ipak bilo malo previše.

"Lijepo je meni vidjeti kad se gospođe urede. Sve je to lijepo, ali više volim kad je sve to diskretno" - ustvrdio je Tomek, koji je Barici uputio savjet da ipak ne pretjeruje...

Gledatelji su, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, oduševljeni osvježenim Baričinim izgledom.

"Barica i Ružica su najbolje, i mi ih pratimo u Australiji!" - javili su se fanovi i izdaleka.

"Barica i Vjeko su mitovi najveći!" - prisnažio je još jedan.

"Barica Bistrički lijepa si i bez šminke, kao što si i divna osoba!" - poručila joj je očito poznanica.


BARIČINE BUHTLE

Sastojci za 15 buhtli:

500 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
1 cijelo jaje + 2 žumanjca
40 g šećera
250 ml mlijeka (sobne temperature)
100 ml ulja
malo limunove korice
1 jušna žlica ruma
1 vanilin šećer
1 jušna žlica meda
1 suhi kvasac

Priprema:

Smočite kvasac u 100 ml mlijeka i stavite ga negdje na toplo. Dok se kvasac diže, umijesite ostale sastojke – jaja, šećer, sol, ostatak mlijeka, ulje, med, rum, limunovu koricu, pa tek na kraju brašno i kvasac. Dobivenu smjesu tucite kuhačom u zdjeli. Tijesto je gotovo kada se prestane lijepiti za zdjelu, te se lijepo odvaja od stijenki.
Zdjelu s tijestom ostavite na toplom, pokrivenu krpom. Kad se tijesto podigne, pobrašnite stol i valjak i razvaljate tijesto na otprilike 1 cm visine, ne smije biti niti pretanko niti predebelo. Potom ga izrežite na 30-tak kocki jednake veličine.
Jednu kocku prstom udubite u sredini, kao da radite jastučić. U njega stavite žlicu marmelade. Potom ga poklopite drugom kockom tijesta, stisnete rubove i napravite ovalni oblik ili kuglicu. Uključite pećnicu na 180°C. Dok čekate da se ugrije, namastite lim ili vatrostalnu zdjelu i stavite kuglice (jednu do druge formirajte krug) i po želji premažite mješavinom žumanjka i ulja za sjaj. Buhtle pecite otprilike pola sata, sve dok ne dobiju crvenkastu boju.

 

Naslovnica Gastro