Stil Gastro

najslađi početak adventa

Započinje Festival čokolade, organizatori najavljuju dosad neviđene egzotične okuse za sve sladokusce

najslađi početak adventa

Blagdani su sve bliže, počinju adventski sajmovi, mnogi bi rado otputovali negdje gdje će uživati u šušuru, zabaviti se, a možda pronaći i poklone za svoje najmilije.

Jedan od najslađih uvoda u blagdansko rapoloženje svakako je Festival čokolade u Opatiji, a iz Turističke zajednice grada Opatije najavljuju kako se ove godine radi o najvećem dosadašnjem izdanju čokoladne rapsodije, s daškom egzotike i programom za sve generacije.

Stoga bi svi koji razmišljaju o kratkom putovanju sljedećeg vikenda, od 1. do 3. prosinca, mogli skoknuti do Opatije bajne i uživati u čokoladnim delicijama.

Najavljuje se rekordan broj, tridesetak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije i BiH koji će predstavit jedinstvene čokoladne okuse, među kojima će se naći svjetski nagrađivane čokolade, ali i egzotične recepture poput kakaa s nektarom od agave i drugih ručno rađenih slastica s juga Meksika.

Predstave za mališane

Sajam Čokoladna čarolija održavat će se sva tri dana u Kristalnoj dvorani hotela "Kvarner", a na njemu će se moći kušati i kupiti slatki izazovi za nepce, ali i razni drugi proizvodi kao što su čokoladni likeri, med s čokoladom ili kozmetika na bazi čokolade. Uz degustacije delicija, u sklopu Festivala čokolade održavat će se i brojni gastronomski, glazbeni, edukativni i zabavni programi u čitavom gradu s nastupima poznatih izvođača.

Glazbeni programi održavat će se na terasama opatijskih hotela i ispred Umjetničkog paviljona "Juraj Šporer", gdje će tijekom jutarnjih i poslijepodnevnih sati biti i "utočište" za najmlađe posjetitelje Opatije koji će moći pogledati predstave "Orašar", "In the Wonderland" i "Palačinka mog života" te sudjelovati u radionicama izrade medenjaka i drugih slastica.

U čokoladnim programima uživat će i oni nešto stariji, koji će također kroz radionice u Kristalnoj dvorani imati priliku naučiti nešto više o izradi pralina, temperiranju čokolade i izradi vrhunskih čokoladnih delicija na radionici "Umjetnost u čokoladi" ili svjedočiti pravom čoko-arhitektonskom pothvatu u sklopu projekta Croatian Choco Concept: izradi čokoladne torte "Lungomare" po dizajnu Marine Prijatelj, uz koju će opatijske poznate znamenitosti od čokoladnih blokova izraditi poznata kiparica Georgette Yvette Ponte.

Tu slatku opatijsku skulpturu, koja će se graditi u petak i subotu, svi će moći kušati u nedjelju u 12 sati kada će se svečano razrezati i pustiti u prigodnu prodaju.

Čokoladna gramofonska ploča

Skulpture od čokolade, ovog puta Orašara, radit će u "Choco Landu" hotela "Continental" vješte ruke Antonija Licitre, a na istome mjestu moći će se isprobati i neobična antistres terapija – razbijanje i degustiranje velike čokoladne table nazvane "Choco Crash", dok će se u suvenirnici "Manufaktura" moći okusiti zvuk čokolade zahvaljujući neobičnoj čokoladnoj gramofonskoj ploči.

Opatijska će tržnica tijekom Festivala čokolade postati "Slatki Mrkat", a uz ponudu slastica i suvenira, na tržnici će se održati izložba "Slatki recepti našeg kraja", dok će "Čokoladna ledena čarolija" na Ljetnoj pozornici ljubiteljima zimskih radosti ponuditi nezaboravno iskustvo klizanja na nekoliko koraka od morske obale.

Posebne festivalske menije tijekom čokoladnog vikenda ponudit će i brojni opatijski restorani, konobe, hoteli i kavane, dok će wellness centri čokoladu umiješati u svoje tretmane...


 

 

Naslovnica Gastro