StoryEditorOCM
Hranastvarno veseli

Znanstvenici otkrili zašto nam je toliki gušt popiti pivo. Ne, nije stvar u alkoholu...

Piše H
1. listopada 2017. - 15:04
2017-09-16T103749Z_2138808611_UP1ED9G0TJ0KE_RTRMADP_3_GERMANY-OKTOBERFEST.JPG

Poznat vam je ugodan osjećaj kada nakon dugoga radnog dana u rukama držite bocu ili kriglu piva? Ovo piće opušta, ali ne samo zbog alkohola, već zbog još jednog sastojka iz pivskoga slada, hordeina, koji aktivira centar za nagrađivanje u našem mozgu na sličan način poput dopamina. 

Studija njemačkih znanstvenika pokazala je da upravo hordein iz piva može biti odgovoran za podizanje raspoloženja na način da aktivira ključni dopaminski receptor.

Oni tvrde da hordein na mozak djeluje na sličan način kao hormon sreće te da i hordenin i domapin stimuliraju takozvani dopaminski receptor D2 u mozgu. 

Potrebno je još doznati može li količina hordeina sadržana u pivu proizvesti osjetan učinak na centar za nagrađivanje. Dosadašnji rezultati upućuju na to da bi hordein mogao uvelike...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 03:07