Stil Gastro

NOVA PREOKUPACIJA

Evo kako je i zašto naš uspješni modni dizajner svijet glamura zamijenio otočićem: Dižen se u 5 ipo za čistit krumpire, a navečer se perem u moru!

NOVA PREOKUPACIJA

Luka Grubišić, zagrebački modni dizajner dalmatinskih korijena, odlučio je napraviti veliki zaveslaj u svom životu, što je i pokazao zamjenom kontinentalne adrese za onu ljetnu na Velom Budikovcu, otočiću u viškom arhipelagu.

Škare i konce zamijenio je za kuhaču, pa se, umjesto haljina, kao profesionalni kuhar uhvatio u koštac s rižotom, krumpirima i škarpinama. Oni koji ga znaju neće se čuditi, mladi kreator već dugo godina slovi kao vrstan kuhar.

A s obzirom kako ga ta branša itekako zanima, te s njom ima velike planove, preselio se kod obiteljskog prijatelja, umirovljenoga kapetana i poznatog ugostitelja Andre Slavića. Tu na Budikovcu gdje Androta, inače jedini stanovnik otočića, drži restoran, u kužinu ulazi već u 5.30. I nakon jutarnje kave, ražentavanja u moru, na plamen stavlja prvu teću za krumpire. Gladni gosti, ekipa s jahti, glisera, brodica, već za nekoliko sati počet će dolaziti na ručak.

'Došao sam po finece!'

– Ako netko misli da je ovo zafrkancija, nešto laganini, onda se baš grubo vara. Došao sam ovdje ne da bi naučio spremat malo bolju manistru za moju dragu, to već znam. Ovdje sam da bi od Andre, najboljeg kuvara dalmatinske spize u Hrvatskoj, naučio finece. Radi se punom parom, diže se rano, liježe se u 23 sata, najdalje ponoć, kad se otprave gosti i sve počisti.

I sutradan tako opet, i svaki dan od 31. lipnja do listopada, dokad me Andro uzeja za kuhara. Prvi je tjedan bilo "ajme majko", ja jesam fit, trčim svaki dan, imam snage. Ali ovo je trebalo izdržat. Sad sam se već naučio – kaže Luka.

Ne, nije pritom odlučio okrenuti leđa modnom dizajnu, samostalni brend "Luka i Lokomotiva", koji drži s djevojkom Lanom, ostaje i dalje. Završila je samo priča vezana uz njegov posao brend-manadžera u "Agrokoru". S obzirom na to da je posao vezan uz dizajn i modno carstvo prilično diskutabilan u ovim kriznim vremenima, Luka je odlučio predah iskoristiti za dodatno usavršavanje.

A odluka se vezala uz njegovu veliku ljubav, kuhanje, s kojim se rado druži već dobrih 20-ak godina. Ništa u životu nije slučajno, kaže, pa ni njegova odluka da na usavršavanje ode kod Andre Slavića, osebujnog čovjeka koji na otok, i u svoj restoran, a to je dobro poznata priča, ne prima nekoga tko mu se ne sviđa.

Radije ga potjera, ponekad čak i vrlo bučno u svom osebujnom stilu. No one koje primi na trpezu ugosti bogovskim delicijama, zbog kojih se gosti opet vraćaju u njegov dom.

'Danas smo imali kozlića i pivca u peki'

– S ulaskom u kužinu stavlja se voda za krumpire, onda se oni blanširaju, pripremaju za pire, filane paprike, krumpir-salatu. To ide uz pečene lokarde ili srdele. Danas smo imali kozlića i pivca u peki. Sprema se odma i druga teća za paštafažol, pa idu salate, jastozi se sređuju za na manistru. Luda kuća, posla priko glave. Radiš cili dan. Navečer, kad svi odu, presvučem se iz radne robe, ražentan se u moru, je malo ladno, ali tako je. Voda je ovdje došla tek prije tri tjedna. I onda odem leć. Andro i ja smo jedini stanari na otoku. Doduše, uz nas su sada i gosti iz glampinga. Pet je šatora, četiri su puna. I o njima se treba brinuti – kaže Luka.

S ponosom nam pokazuje svoj Instragram profil sa slikama kuvancija s Budikovca, s tećama iz kojih vire oborite ribice, točevi s jastozima. Gušta u svemu tome, kaže kako je stekao neprocjenjivo iskustvo, nadogradio već i ona tri prethodna ljeta s Androm u njegovu restoranu u portu Visa. A kada se vrati kući, neće to ostati samo na večerama za goste, na kojima radi kao gost-kuhar. Ima on velikih planova vezanih uz kuharstvo.

– Ja sam Dalmatinac po ocu, on je Splićo s Bača, kapetan je na brodu i sada plovi. Moji preci dolaze iz Hektorovićeva tvrdlja u Starom Gradu, i dandanas imamo tu nešto naše. Moja majka i otac vrhunski kuhaju, nije mogla jabuka pasti daleko od stabla. Ma neću biti lažno skroman, pa ja vikendom po narudžbi kuham ljudima, kupim im namirnice i priredim večeru za društvo.

A ovo s Budikovca, ovo neizmjerno znanje mislim uložiti u nešto konkretno. Možda otvorim jednom restoran, možda portal o gastronomiji, magazin, nešto će biti. Polako, čak imam i neke investitore. Naravno, dizajn će tu uvijek biti, pa već u listopadu na Fashion. hr-u imam retrospektivu 15 godina rada, gdje se predstavljam samostalno kao Luka Grubišić – kaže mladi dizajner.A što kaže Andro Slavić na svog učenika? Hvali ga, uči ga, potiče ga, još mu ne da se hvata paštafažola, ali mu za rižot diže prst gore. Ne da mu da priča u kužini, uči ga da je tu šutnja zlato, iako se govorljivi Luka po tom pitanju baš ne da krotiti. Kaže Andro kako će on u kužinu primiti i ostale prijatelje koji zbog politike izgube posao.
– Reka san ja i Bandiću da, ako propadne, dođe ovde kod mene u kužinu radit. I mom prijatelju Anti Ramljaku isto. Reka san mu, ako propadne sve ovo s "Agrokorom", dođi ti meni ovde. Imam glamping, prvi sam u tome, da vidiš ti te šatore. Iman restoran. Ima i kokošiju, magarca, pasa, mačke, koze, tuke, ima posla za sve. Zaposlit ću ja njih, naću ja njima šta će radit – kaže Androta Slavić.

 

Naslovnica Gastro