Stil Gastro

slasni kupusići

Tri jednostavna jela s prokulicama u kojima će uživati i najveći gurmani

slasni kupusići
Mogu se kuhati, dinstati, zapeći, grilati, povezati s vrhnjem, poslužiti čak i u avangardnom sladoledu. Nadopuna su suhom mesu, vole i đumbir. Rado se pojavljuju u gustim juhama, ali i kao nadjev u pitama. Vole i ribu, i zanimljivo je da su zapravo vrlo popularne u brojnim europskim gastronomskim pričama.

Na određeni način kelj pupčar, ili kako ga mi radije nazivamo prokulice, u našem je kraju zapostavljen. Em ga neki nikada nisu probali, em se priprema malo, i još je tužnije što i onda kad se nađe na jelovniku, uglavnom bude ponuđen u nekoj nemaštovitoj ulozi. Recimo skuhan, začinjen, i tako postavljen kao prilog.

A prokulice mogu biti puno više od toga, mogu se poslužiti kao predjelo, glavno jelo, salata, ali i desert.

Izgledom podsjećaju na male glave kupusa, i jedno su od povrtnih kultura koje se vrlo aktivno pojavljuju tijekom aktualnih zimskih mjeseci.

Oni koji ih znaju pripremati hvale ih na sva usta, tvrdeći kako su gastronomska poslastica, koju je uistinu šteta staviti sa strane. Većina ih olako odbacuje, možda ponajviše zato što ne znaju što bi od njih napravili, i s čime povezali te male, kabaste, zelene, povrtne glave.



A one idu uz sve. Od njih se mogu raditi namazi, idealne su kao brzogriz, pojačavaju zdrave napitke. Obožavaju češnjak i pancetu. Vole svinjetinu, janjetinu, teletinu, a osobito piletinu. Slažu se s krumpirima, tjesteninom, kestenima.

Mogu se kuhati, dinstati, zapeći, grilati, povezati s vrhnjem, poslužiti čak i u avangardnom sladoledu. Nadopuna su suhom mesu, vole i đumbir. Rado se pojavljuju u gustim juhama, ali i kao nadjev u pitama. Vole i ribu, i zanimljivo je da su zapravo vrlo popularne u brojnim europskim gastronomskim pričama.

Prokulice jako dobro podnose zimske hladnoće. I za razliku od mnogih drugih povrtnih kultura, upravo su nam dostupne sa svim obiljem hranjivih tvari koje čuvaju u svojim glavicama.

A znate li zašto ih mnogi nazivaju i superhranom? Pa zato što imaju antikancerogena svojstva, podižu imunitet i što je za njih osobito značajno, pune su folne kiseline.A to je itekako važno za sve buduće majke i one koje to žele postati.
 

Juha od prokulica

Sastojci:

400 g prokulica
Nekoliko režnjeva češnjaka
Ulje ili maslo
Voda, povrtna kocka
Sol, papar
Vrhnje za kuhanje

Priprema:

Prokulicama skinuti vanjske tvrde listove, staviti ih u vrelu vodu na kratko da puste gorčinu, izvaditi ih, i ocijediti. Na ulju ili maslu prodinstati češnjak, dodati prokulice, kratko promiješati i nadoliti vodu, te ubaciti povrtnu kocku.

Po želji dodati tri do četiri na kockice isječenog krumpira ili mrkvice te začiniti. Kuhati dok ne smekša, potom usitniti štapnim mikserom, vratiti na vatru i dodati dvije žlice vrhnja za kuhanje. Još kratko zakuhati i skinuti s vatre.

Prokulice sa slaninom

Sastojci:

400 grama prokulica
maslo
100 gr slanine
Nekoliko režnjeva češnjaka

Priprema:

Prokulice očistiti, narezati na pola, kratko ih ubaciti vrelu vodu da izbace gorčinu, vodu ocijediti, dodati novu i kuhati kratko, dok ne postanu mekane, paziti da se ne prekuhaju.

U tavu staviti slaninu isječenu na komadiće, i nakon nekoliko minuta ubaciti češnjak, pržiti malo i dodati ocijeđene prokulice, maslo, sol i papar, te uz miješanje na vatri držati desetak minuta dok se sve ne stopi. Poslužiti toplo, može i kao prilog uz meso.

Zapečene prokulice sa sirom

Sastojci:

400 g prokulica
Voda
Sol, papar
Maslo ili ulje
20 dag lako topivog sira

Priprema:

Prokulice očistiti, staviti u vrelu vodu, blanširati, vodu proliti. Nadoliti novu, posoliti je i kuhati u njoj prokulice dok ne omekšaju. Ocijediti ih i prebaciti u pleh namazan maslom.

Začiniti, po želji u pleh dodati i slaninu s češnjakom zapečenu na tavici. Posložiti prokulice i prekriti ih lako topivim sirom. Zapeći na 200 stupnjeva dok se sir ne otopi.

 

 

Naslovnica Gastro