Stil Gastro

fina kapljica

Vikend uz čašicu rosea: sedam ružičastih vina koja su osvojila Splićane

fina kapljica
Radni tjedan je za nama, vrijeme je za opuštanje i druženje s prijateljima. Začinite ovaj vikend i kojom čašicom finog vina, a naš ovotjedni prijedlog je rose.

Koje vrsta rosea su najpopularnije među Splićanima, otkrili su nam u Enoteci Terra. Ovo su njihovi najprodavaniji rosei:

1. Korta Katarina Rose - 113,90 knVino koje nam stiže s Pelješca, interesantna kombinacija Plavca Malog i Zifandela. Snažno, ali istovremeno i svježe vino punog tijela. Arome maline i kupine daju mu voćni karakter. Već na nosu osjete se cvjetne note, koje se isprepliću s ozbiljnošću ovog rose-a. Pije se kao aperitiv na 10 stupnjeva Celzijevih, ili uz lagana jela na 12 stupnjeva. Suho, s 12 do 13 posto alkoholnog udjela.

2. Volarević Syrtis Rose Plavac mali - 54,90 knRose od Plavca Malog s pozicije Komarna. Tamno ružičaste je boje, izrazite svježine s mirisima višnje i crvenog ribiza. Formiranog je karaktera, punog tijela s toplim završetkom koji se duže pamti. Može se poslužiti uz laganije pečenu tunjevinu ili janjetinu iz pećnice, na temperaturi od 12 do 14 stupnjeva. Odličan odnos cijene i kvalitete. Suho, s 14 posto alkoholnog udjela.

3. Tomić Opolo Nobile - 69, 90 knRose od Plavca Malog, lokalitet središnji dio otoka Hvara. Fine ružičaste boje, voćnih mirisa i osvježavajućeg voćnog okusa, što se postiže posebnom tehnologijom otakanja. Pije se kao aperitiv, ili uz laganija i jednostavnija predjela. Kao mladi rose najbolje se pije u prvih 10 mjeseci života. Suho, s alkoholnim udjelom od 12 posto. Servira se na 10 do 12 stupnjeva.

4. Rizman Rose Rusula - 85,90 kn
Rose od Plavca Malog s pozicije Komarna. Ime je dobio od starog dalmatinskog imena po cvijetu ruže. Vino je svježe, ugodnih cvjetnih aroma, lagano i pitko. Može se piti kao aperitiv ili uz laganija predjela. Poslužuje se na temperaturi od 10 do 12 stupnjeva. Suho, s alkoholnim udjelom od 12 do 13 posto.

5.Senjković Spoža - 85,90 knSpoža je rose s Brača koji teži provansalskom stilu, a karakteriziraju ga nježne boje lososa, zavodljiv nos i nepce što otkriva bobičasto voće. Prepoznat ćete terroire u iznimnoj svježini i mineralnosti, te kompleksnosti koja prati jela od svinjetine, kao i nježna riblja jela... Ali rado se sljubljuje i s, primjerice, svježim jagodama. Suho, s alkoholnim udjelom od 12,5 posto.

6. Gracin Opol Babić - 69,90 knNešto drugačijeg karaktera od klasičnih rose-a. Obilježava ga blaga aromatičnost i pitkost, uz voćne arome meluna i grejpa. Obzirom na sortu Babić i odležavanje u drvenim bačvama, intrigantna je njegova mekoća. Dominiraju voćne arome meluna i grejpa s notama vanilije. Može se poslužiti uz ribu iz pećnice, i laganija pečenja na 12 stupnjeva. Suho, s alkoholnim udjelom od 13 posto.

7. St.Heels Rose od Plavca Malog - 104,90 knVino s lokaliteta Oskorušno na Pelješcu. Prozračan, lagan, svijetlo ružičast. Iako mu je otac Dingač, bojom podsjeća na provansalski rose. Naslućuju se arome svježih jagoda i malina s lagano gorkim završetkom. Zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta u prošloj godini, svježina ovog rose-a je pojačana. Pije se kao aperitiv ili uz laganija predjela, ohlađen na 10 stupnjeva. Suho, s alkoholnim udjelom od 13,5 posto.

Tanja Šimundić Bendić, foto: Duje Klarić / cropix, vina senjković, shutterstock
Naslovnica Gastro