Neki su ludi za njim, neki ga neće ni pogledati, a kamoli okusiti, ali nitko ne može osporiti činjenicu da je postao dio naše blagdanske tradicije, jedna od najpoznatijih delicija blagdanske trpeze.
Dakako, riječ je o bakalaru, ribi koja potječe gore sa sjevera, iz Norveškog mora, gdje se hladne vode Sjevernog mora miješaju s toplim Golfskim strujama stvarajući idealne uvjete za rast ribe.
Tradicija u izlovu i obradi bakalara u Norveškoj je jako stara, seže u sam početak ljudske civilizacije. Vikinzima je sušeni bakalar bio osnovna namirnica, žvakali su ga tijekom dugih plovidbi u ranom srednjem vijeku, a kada je bilo potrebno, služio je i kao sredstvo plaćanja.
U naše je krajeve bakalar stigao iz Venecije, tamošnji vlastelin Pietro Querini doživio je 1432. godine brodolom ...
Dakako, riječ je o bakalaru, ribi koja potječe gore sa sjevera, iz Norveškog mora, gdje se hladne vode Sjevernog mora miješaju s toplim Golfskim strujama stvarajući idealne uvjete za rast ribe.
Tradicija u izlovu i obradi bakalara u Norveškoj je jako stara, seže u sam početak ljudske civilizacije. Vikinzima je sušeni bakalar bio osnovna namirnica, žvakali su ga tijekom dugih plovidbi u ranom srednjem vijeku, a kada je bilo potrebno, služio je i kao sredstvo plaćanja.
U naše je krajeve bakalar stigao iz Venecije, tamošnji vlastelin Pietro Querini doživio je 1432. godine brodolom ...