Sport Vodeni sportovi

In memoriam: Ivo Giovanelli, šjor Đove

Šjor Đove, inženjer Ivo Giovanelli, bard svjetskog vaterpola, umro je u 91. godini, poslije višemjesečne bolesti (kolap ga je pogodio baš 22. svibnja na 91. rođendan).

Jadran, njegov matični i najdraži klub, ali i splitski i hrvatski vaterpolo tuguju, jer je šjor Đove doslovno tijekom svojeg života bio i ostao istinski vaterpolski i ljudski autoritet.

Pokojni Giovanelli je bio istaknuti gospodarstvenik, jedan od direktora splitskog brodogradilišta, pa banke i niza poduzeća, ali je slavu u narodu stekao kao vaterpolist.

Dvadesetak godina je igrao za Jadrana, osvajao s klubom iz Zvončaca naslove prvaka Jugoslavije, bio je reprezentativac, dvostruki olimpijac (1936. u Berlinu i 1948. u Londonu).

Stari poznavatelji vaterpola sjećaju se, to se prepričava mlađim generacijama, kako je šjor Đove kao pravi kapetan znao motivirati svoju momčad, utjecati na moral, ali i kako je bio kritičan, premda se ne pamti da je dizao glas, ispoljavao ljutnju, padao u vatru.

Posljednjih godina života bavio se problematikom vaterpolskih pravila, razmišljanjima o razvoju te igre. Zanimljivo je – i to je Ivi Giovanelliju služilo na čast, bez obzira na mijene i smjene političke, društvene i sportske, šjor Đove je kao jedan jedini ustrajavao u svojoj privrženosti Jadranu, koju je manifestirao i praćenjem svih utakmica svojeg kluba, bez obzira na njihov značaj.

z. reić

Komemoracija u Zvončacu

Jadranaši,članovi i prijatelji kluba u Zvončacu,ali i svi poklonici vaterpola, okupit će se u petak u 11 sati u klupskim prostorijama na komemoraciji u povodu smrti vaterpolskog barda Ive Giovanellija.

Posljednji ispraćaj na splitskom groblju Lovrinac je u 18,15 sati.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi