Sport Vodeni sportovi

utrka osmeraca

Zadrani još jednom dominirali na Neretvi, a posebnu pozornost privukle su Zadranke

utrka osmeraca

Već kao po tradiciji tijekom ljeta Neretva postaje veslačka meka. Toj veslačkoj masovnosti nije pridonijela samo njena prirodna ljepota, nego uz već kultni Maraton lađa sve više cijenjeno natjecanje u osmercu - kraljevskoj disciplini koja nije česta ni na uglednijim regatama.

Tako je ta veslačka disciplina postala pravi izazov veslačicama i veslačima i poticaj da se okupe na regati Neretva open koja je postala sastavni dio kalendara HVS-a.

A sve je počelo prije pet godina kada su entuzijasti iz VK Neretvanski gusar pokrenuli regatu utrka osmeraca. Po njihovim zamislima, uz neizostavni sportski, ona je trebala imati i turističko-promidžbeni karakter. Na prvom Neretva openu nastupilo je pet posada, a  regata je sljedećih godina rasla. 

Peta obljetnica - 17 posada

Na “okrugloj” petoj obljetnici nastupilo je čak 17 posada s oko dvjestotinjak natjecateljica i natjecatelja. Ove godine uz brojne domaće posade, regata je dobila i međunarodni karakter jer je kao gost nastupio i osmerac iz francuskog Toulousa. Uz njih veslale su domaće posade iz zagrebačkih klubova Jaruna, Trešnjevke, Mladosti, FER-a, Jadrana (Zadar), Mornara (Split), Neptuna (Dubrovnik), Biokova (Makarska), Vukovara te Neretvanskog gusara.

- Mi smo vam zaljubljenici u veslanje i prirodu. Pronašli smo na društvenim mrežama ovu utrku i učinila nam se zanimljivom. Neretva i njena priroda su iznimno zanimljivi, a pokušali smo i u veslanju dati svoj maksimum - kazali su nam gosti iz Francuske koji nisu ni malo bili razočarani plasmanom.

Veslalo se uzvodno uz Neretvu na ruti Kula Norinska - metkovska Velika riva u dužini od oko 5 kilometara. Natjecateljima su za ovo doba godine uvjeti bili gotovo idealni, posebno temperaturni koji su bili bliži proljetnim nego onim koji obilježavaju “srce” ljeta. Ovakvi uvjeti su pogodovali natjecateljima te su gledatelji uz šetnicu 116. Brigade te na Velikoj i Maloj rivi mogli uživati u zanimljivim ogledima.

Posebnu pozornost su privukle Zadranke, one su bile jedina ženska posada. Hrabro su se upustile u oglede s muškim posadama i pokazale da se radi o perspektivnim veslačicama. 

- I lani smo pokušali sastaviti osmerac, ali nismo uspjeli za razliku od ove godine. Dolazak na Neretvu je i nagrada članicama našeg četverca skul koji su nakon 54 godine donijeli u Zadar titulu prvakinja. Inače smo zadovoljni svojim nastupom te vjerujemo da ćemo se pojaviti i sljedeće godine - rekla nam je Ela Žuvanić, članica osmerca.

Njihove kolege iz Zadra su kao po tradiciji i ove godine bili uvjerljivo najbrži.

Tajna je u treningu

- Izgleda da mi još uvijek najviše treniramo i tu leži naša tajna uspjeha. Drago nam je da ova regata i po masovnosti i kvaliteti raste - kazao nam je Branimir Vujević, bivši hrvatski olimpijac koji je nastupio na svim regatama

I domaćini svojim nastupom na 5. Neretva openu mogu biti zadovoljni. Sastavili su čak tri posade, veteransku, studentsku te junirsko-kadetsku. I ovo je potvrda da je metkovsko veslanje u uzletu te da titula državnog prvaka Nikole Mijića u samcu za kadete nije slučajnost.

Nakon športskog slijedio je i onaj kulinarski u kojem su gosti mogli uživati u prirodnim ljepotama te gastronomskim specijalitetima Neretve. 

 

Semafor

OTVORENO: 1.Zadar(14:23,01), 2. Zagreb (15,16,04), 3. Metković (15:39,09), 
4. Makarska 17:22,00)

OTVORENO-ŽENE: 1.Zadar (16:52,00)

GRADOVI: 1.Dubrovnik (15:13.09), 2.Vukovar (15:24,05), 3. Makarska (16:00,01), 4. Metković (17:16,00), 5. Toulose (17:56,06)

VETERANI: 1. SPLIT (15:20,00), 2. Metković (16:14,06), 3.  Kombinacija Zagreb-K. Kambelovac (17:59,06)

MIX: 1.Zagreb (15:27,05), 2. FER (16:53,07), 3. Hendrix (kombinacija Zagreb-Zadar) (16:46,03), 4. Kom. Zagreb (17:47,02)

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi