Sport Vodeni sportovi

Povjerenik Regionalne lige

Bebić: Liga će se igrati, tu su još Crnogorci i Slovenci

Povjerenik Regionalne lige

Zamislite da su u eter sa splitske Rive otišle fotografije vaterpolista Crvene Zvezde u njihovim dresovima? 

Uf. Pojedincima je to očito veliki problem, doživjeli bi to kao poraz, udarac, gubitak teritorija, navijačkog... Meni osobno bi se puno više sviđao takav Split, koji će biti poznat po civiliziranom ponašanju i gostoprimstvu. Ako se i gosti ponašaju isto tako, naravno, civilizirano. 

Stoga je i veliki udarac na civilizirani Split to što se dogodilo, da ljudi zbog nošenja majice nekog kluba život spašavaju skokom u Rivu. Užas. Dogodilo se to, eto, vaterpolistima Crvene zvezde prije utakmice s Mornar Brodospasom. 

E sad, a kakve to veze ima s vaterpolom? Realno, gotovo nikakve. Teško je vjerovati da su napadači u “nosačima dresova mrskog im kluba” prepoznali vaterpoliste. Teško bi ti likovi prepoznali i nekog splitskog igrača vaterpola, nagađam. Dogodilo bi se vjerojatno nešto slično i da su neki nesretnici na Rivi bili u dresovima, recimo zagrebačkog Dinama, nagađam, onako napamet.

No, srpski su se vaterpolski klubovi udružili i preko svog Saveza odlučili ne igrati u Splitu i “okolici” od, pazite, 200 kilometara!? Onako su sami, odoka, procijenili da je baš tih 200 kilometara granica nekakve sigurnosne zone. A nisu naglasili koliko daleko se može otići, što onda ne bi POŠK, recimo, Partizana dočekao u New Yorku?

No, šalu na stranu, “inicijativa” iz Srbije nije naišla na plodno tlo u Hrvatskoj pa su iz HVS-a rekli da im ne pada na pamet hrvatskim klubovima oduzeti domaćinstvo i slati ih stotinama kilometra dalje da organiziraju domaće utakmice zbog nečega što se dogodilo na ulici, ne na bazenu.

Javio nam se i Povjerenik Regionalne lige Milivoj Bebić.

- Najiskrenije osuđujemo u svakom pogledu ispad koji se dogodio i svima je žao. Stav Hrvatskog vaterpolskog saveza, kako je Pero (Bukić, nap. a.) naveo, je i moje osobno mišljenje. Trebalo je u sportskom smislu partnerski porazgovarati. Mislim da još uvijek treba učiniti napore da se pokušaju smiriti tenzije i vidjeti što se može učiniti da se poboljša odnos i da se liga normalno nastavi dalje – kazao nam je Bebić.

Hoćete li imati nekakav sastanak?
- Vidjet ćemo, naći ćemo se ovih dana. Što se tiče same lige, nema razloga da se ne nastavi. Ne treba zanemariti da tu postoje i Crnogorci i Slovenci – kazao je Bebić.

Srpskih klubova nema u vrhu, u top četiri su hrvatski klubovi Mladost, Jug CO i Jadran te crnogorski Jadran iz Herceg Novog, no jasno je da sudjelovanje srpskih klubova povećava konkurenciju. Regionalna liga na godišnjoj razini ostvari oko 130 televizijskih prijenosa i u svojoj, evo, 11. sezoni nije imala većih incidenata, do ovog, koji se opet nije dogodio na bazenu, već u “civilnom sektoru”, na Rivi...

Sada je na potezu Vaterpolski Savez Srbije...

- Poslali smo pismo Upravnom odboru Povjerenstva lige i čekamo njihov odgovor. Mi smo prelazili preko nekih stvari, bilo je odvrtanja “šarafa” na kotačima autobusa, djeca su napadnuta u Zagrebu i samo smo sada tražili da ne igramo u Splitu i okolici... - kazao je jučer srpskim meidjima predsjednik Vaterpolskog saveza Srbije Viktor Jelenić.
Eto, djeca su bila napadnuta u Zagrebu, a ne žele igrati u Splitu i okolici? A u Zagrebu, u kojemu su napadnuta djeca, može? Meni nije baš najjasnije. Žao mi je što vjerojatno neću dočekati dan kada će svi, u bilo kojem dresu, moći sjesti i popiti kavu bilo gdje, u takvom društvu nažalost ne živimo. No, ovi zahtjevi sa srpske strane mi, svejedno, ne drže vodu. ∙  

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi