Sport Vodeni sportovi

jedrenje

Star Sailors League: Mendelblatt preuzeo vodstvo, Stipanović tri mjesta od četvrtfinala

jedrenje

Drugog dana finala Star Sailors League na Bahamima održana su tri jedrenja u klasi Zvijezda, a iako su dominirali olimpijski jedriličari iz klase Finn vodstvo je preuzeo Mark Mendelblatt s bodom manje od Roberta Scheidta, dok su hrvatski predstavnici Tonči Stipanović i Šime Fantela trenutačno na 13., odnosno 21. mjestu.

Tonči Stipanović imao je solidan dan u karipskom raju. U paru s Portugalcem Melom imao je dva solidna ulaza, šesto te sedmo mjesto u prva dva plova, dok je dojam malo pokvarilo 13. mjesto iz posljednjeg jedrenja dana. Svejedno, osvajač srebra iz Rija ima dobru šansu ući u drugi kraj natjecanja, jer mu deseti Mađar Zsombor Berecz bježi osam bodova.

U ovako izjednačenoj floti hrvatski jedriličar s jednim ili dva dobra rezultata može ući u nokaut fazu. S druge strane, Šime Fantela teško može računati na drugi krug natjecanja. Svjetski prvak u klasi 470 i 49er morao je odustati u prvom jedrenju dana, a potom je upisao 11. i 15. mjesto. Trenutačno je druga hrvatska posada na 21. mjestu.

Na vrhu su Mendenblatt i Fatih smijenili Scheidta i Boeninga. Ulog je velik, jer pobjednik kvalifikacija ide direktno u finale, dok drugoplasirani ima osiguran plasman u polufinale. Najveći skok dana imala je brazilska kombinacija Jorge Zarif i Pedro Trouche, koji su pobjedom te drugim i četvrtim mjestom trenutačno treća posada na Bahamima.

- Još imamo četiri jedrenja do kraja kvalifikacija. Ovako jaka flota znači kako je svaka pogreška skupa - komentirao je Zarif.

U subotu su na rasporedu četvrtfinalna, polufinalna i finalna jedrenja. Pobjednik kvalifikacija izravno ulazi u finalnu regatu, dok drugo mjesto vodi direktno u polufinale. Oni koji kvalifikacije završe od trećeg do desetog mjesta ulaze u četvrtfinale. Prvih pet četvrtfinalista napreduju do polufinala. Prva tri u polufinalu pridružuju se pobjedniku kvalifikacija u finalu. Pobjednik finala Star Sailors League dobiva 40.000 dolara iz nagradnog fonda od 200.000 USD.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi