Sport Vodeni sportovi

po peti naslov

Kreće vaterpolska Liga prvaka, a najveći hrvatski adut ponovno je dubrovački Jug

po peti naslov

Znate li kad se igralo prvo izdanje Kupa europskih prvaka u vaterpolu? Odgovor je – 1963. godine. 

Znate li kad je dubrovački Jug odigrao prvu utakmicu u europskim kupovima? Bilo je to u Gružu 24. listopada 1980. protiv finskog Helsingforsa, u kojoj je zabilježio pobjedu od 15:2, i zanimljivost te prve europske sezone dubrovačkog kluba jest činjenica da je osvojio Europu, a da je nije vidio. Naime, bio je domaćin u svih deset utakmica koliko ih je odigrao u svojoj prvoj europskoj sezoni!

Zašto je Jug tek 1980. godine prvi put zaigrao u europskim kupovima? Punih 29 godina jugaši nisu bili prvaci države, a nisu osvojili ni Kup bivše države, natjecanje koje se igralo od 1973. godine.

Jedini od 2000. Hrvatskoj donijeli titulu prvaka Europe

Jugaši su jedini hrvatski klub koji je u ovom stoljeću osvajao naslov prvaka Europe, u bilo kojem loptačkom sportu, i ne samo u muškoj, već i ženskoj konkurenciji, i to su napravili ne jednom, već tri puta. Još se Gruž ‘trese’ od Final foura 2001. godine, lude i nezaboravne atmosfere, kada je prodano više od četiri tisuće kompleta karata, kada se u Gružu natiskalo gotovo 6000 gledatelja. Pet godina poslije opet je Jug podigao pokal prvaka u Gružu. U obnovljenom Gružu više nije bilo mjesta za gotovo 6000 gledatelja, ali opet nije bilo praznog mjesta. I konačno, 2016. godine, Jug je prvi put uspio slaviti van svog dvorišta. Jedna od najljepših sportskih priča u posljednjih nekoliko godina hrvatskog sporta je upravo njegov trijumf usred Mađarske, zemlje vaterpola, i u hramu vaterpola na Margaritinom otoku.

Favorit za sve hrvatske titule

Jug, koji je u najjačem europskom klupskom natjecanju neizostavan od 2003. godine, a u europskim kupovima od 1992. godine, najjači je hrvatski adut. Prvi je favorit za osvajanje, tj. obranu naslova prvaka Hrvatske, pobjednika Kupa Hrvatske i Triglav regionalne lige, dok u europskoj Ligi prvaka ima za cilj plasirati se na završni turnir.

– Kad se tamo dođe, tada je cilj otići što dalje – naglasit će Jugov trener Vjeko Kobešćak, koji sad crta i razmišlja isključivo kako proći skupinu. Korak po korak, tj. utakmica po utakmica - to je jedini ispravan put. Jugova letvica očekivanja u Europi će se svakako podići ukoliko se Jokoviću, Garciji, Lončaru, Macanu, Fatoviću i ostalima priključi Sandro Sukno.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi