Sport Vodeni sportovi

četiri desetljeća

Jelsa, veslaj naprid! Barba Jure je osnova klub, a sad cilo misto živi uz svoje veslače

četiri desetljeća

Sićan se svog prvog dolaska u Jelsu. I sam san vesla, ne znam koja je točno bila godina, početak devedesetih, sad već dosta davno. Vesla san u četvercu Gusara, sve mi se činilo veliko, ogromno. Bila je “fešta vina” u Jelsi, znan da mi je voda bila čudnog okusa, bljutava...

A za vino san bija premlad. Sad je voda bolja, vino ide, a i veslanje je u međuvremenu napredovalo. Ove je godine tamošnji VK Jelsa proslavija 40. rođendan, tad je ima upola manje, taman je negdi posta punoljetan. Puno se toga prominilo, ali jedna je stvar ostala ista.

I dalje je dirigent cile priča legendarni predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije, a i osnivač kluba, Juraj Gamulin. Tija on, ne tija, sve se vrti oko njega.

Sad da se vratim na tu regatu devedeset i neke... Uprili smo mi veslat, start je na 500 metara, nije bilo uvjeta za više... Kad smo prošli kroz cilj čujemo na razglasu: “Prva Jelsa, Gusar drugi...”. Asti miša. Naš trener Srđan Vranković – Zuzo poludija je. Ne šta smo loše veslali, nego je mislija da smo mi prvi. Ne mislija, bija siguran. I kad su se medalje dilile odlučija ih je vratit nazad. Da smiri situaciju, Juraj Gamulin je naša rješenje, podilila su se dva kompleta zlatnih medalja. Eto, svi su na kraju bili sritni, a nas nekoliko iz broda imamo priču za cili život.

Ovaj četrdeseti rođendan kluba proslavljen je u dvorani Općinskog doma u Jelsi. Skupili su se tamo brojni veslački djelatnici iz Dalmacije, predstavnici klubova od kojih je puno osnova, ili potaka na osnivanje baš Juraj Gamulin, ili barba Jure, kako ga uglavnom zovu. Proslavu je vodija odvjetnik i predsjednik Skupštine Hajduka Vinko Radovani. Voli on balun, ali na drugi način priča o veslanju i batudama koje pamti, uglavnom s barba Jurom na putovanjima.

– Vesla san i na prvenstvu Balkana, bija prvi u dvojcu – sića se Radovani.

Rado priča i prepričava te dogodovštine s Gamulinom.

– Sićan se jedan put kad smo bili na startu. Meni se činilo da smo svi poravnati, a barba Jure viče: “Jelsa naprid!”. Meni neugodno, ne želim... On opet: “Jelsa naprid!”. Kad je tako par puta viknije, a ja nisan sluša, on će: “Jelsa, opomena!”. Ima puno tih situacija s barba Jurom, ali on je napravija čuda za veslanje, ne samo u Jelsi, nego u ciloj Dalmaciji – kaže nam Radovani.

Klub mu je baš u srcu.

– Veslački klub Jelsa bija je i ostat će čuvar bogate i slavne pomorske prošlosti Jelse, bija je, osta i bit će ponos naše Jelse, otoka Hvara, Dalmacije i voljene nam Hrvatske. U điru je sada i barba Jurin sin Toni, a i unuk – mali Jure. Gamulini su “tradicija” koja traje, ka sad i veslanje u Jelsi.

– Zahvaljujujem svima koji su ugradili sebe, prepoznali san, ideju i ljubav te omogućili i pomogli u tome da jedna malena Jelsa danas ima prepoznat veslački klub koji je kao pobjednik doveslao do svoje četrdesete godišnjice. Hvala vam na svemu, čuvajte nam, vodite i gradite našu zajedničku VK “Jelsu” i u daljnjim desetljećima! – kaza nam je Juraj Gamulin.

Možda četrdeset godina i ne pari nekome puno, ali njima je sve. Jelšani su baš zaluđeni veslanjem, a na ovom okruglom rođendanu bilo je baš svečarski, lipo, intimno.

– Veslanje je jedan od najstarijih sportova. Živeći uz more uvik smo pokazivali smisao za veslanjem. Inicijator i osnivač našeg kluba je naš mještanin, poznati veslač i djelatnik Juraj Gamulin. Zahavaljujući pomoći i razumijevanju Mornar iz Splita i trenera Nikše Mardešića 24. svibnja 1978. smo dobili osmerku, četverac i skif – sitija se sadašnji predsjednik VK Jelsa Frančesko Duboković i doda: Da je ‘dignit’ hangar...

– Imali smo veliki elan i entuzijazam na početku, naš mještanin Slavomir Plenković – Gringo prvi je pristupio pomoći, plastificirao osmerku u derutnom stanju. U srpnju 1978. imali smo prve izlaske na vodu.

Sad je već tih izlazaka mali miljun. A i veliki su planovi u điru. U “korjenu” nove đige nalazi se hangar kluba, baš na lipom mistu.

– Provat ćemo dignit jedan kat, smjestit gore ugostiteljski objekt od kojeg bi se finacira daljnji rad i razvoj kluba – kaza nam je predsjednik Duboković.

Pari malo, ali je strašno puno. Bija bi to novi lipi zamašnjak za jelšanske veslače. Ono šta se osjetilo na rođendanu nešto je šta uliva sigurnost u budućnost kluba. Nevjerojatno je zajedništvo ljudi u Jelsi, svi su uprli u isto veslo. Cilo misto je tu, na usluzi. Uskoro će se predstavit i monografija kluba...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi