Sport Vodeni sportovi

uz rub bazena

Hrvatski vaterpolo dobio novog čelnika: na izvanrednoj Izbornoj Skupštini izabran ugledni gospodarstvenik i nekadašnji igrač Jadrana i POŠK-a

uz rub bazena

Bivši vaterpolist, a danas istaknuti gospodarstvenik iz Splita Mladen Drnasin (51) izabran je u ponedjeljak na izvanrednoj Izbornoj skupštini Hrvatskog vaterpolskog saveza za čelnog čovjeka našeg najtrofejnijeg ekipnog sportskog saveza sa mandatom do jeseni 2020. 

Na mjestu predsjednika Drnasin je zamijenio dosadašnjeg čelnika HVS-a Predraga Slobodu, koji je nedavno na pola svog drugog mandata, na koji je reizabran  2016. nakon OI u Rio de Janeiru, podnio ostavku.  Tako će Drnasin "odraditi" drugu polovicu Slobodinog mandata koji završava nakon Olimpijskih igara u Tokiju poslije kojih će se održati redovna Izborna skupština HVS-a.

- "Mogu samo obećati da ću nastojati nastaviti voditi savez na zasadama koje su postavili moji prethodnici Perica Bukić i po trofejima najuspješniji predsjednik HVS-a Predrag Sloboda za čijeg su desetogodišnjeg mandata naši vaterpolisti osvojili dvije medalje na olimpijskim igrama, dvije na europskim  i četiri na svjetskim prvenstvima - kazao je nakon izbora Mladen Drnasin  koji je tako postao  deveti predsjednik HVS- a jer su tu dužnost prije njega obnašali: Vlado Kobešćak, Zdravko Hebel (u dva navrata), Tomislav Družak, Branko Bazdan, Martin Sardelić, Nikola Grabić, Perica Bukić i Predrag Sloboda.

- Moja najveća želja je da nastavimo kontinuitet osvajanja odličja na svim velikim natjecanjima. Da bi to postigli moramo, uz pomoć lokalnih zajednica, poboljšati infrastrukturu odnosno povećati broj bazena u svim dijelovima Hrvatske, te poboljšati uvjete rada trenera koji rade u mlađim uzrasnim kategorijama - rekao je Drnasin i naglasio da će posebnu pozornost tijekom mandata posvetiti poboljšanju uvjeta u ženskom vaterpolu. 

U tom cilju Skupština je prihvatila zaključak kojim obvezuje sve prvoligaške klubove sa u naredne dvije godine, uz mlađe muške uzrasne kategorije, formiraju i ženske ekipe do 15 godina starosti.  Uz to prihvaćen je i prijedlog da svaki hrvatski klub umjesto dosadašnja dva od sada u sastavu može imati tri inozemna igrača.

Prihvaćen je i financijski plan HVS-a za 2019. godinu, koji će se po riječima glavnog tajnika Renata Živkovića biti oko 13 milijuna kuna od kojih će sedam dobiti od Hrvatskog olimpijskog odbora a ostatak od sponzora, donatora i članarina. 

Životopis novog predsjednika

Novoizabrani predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Mladen Drnasin rodio se 1967. godine u Splitu u kojem je i započeo igračku karijeru koja se protezala kroz četiri države.

Drnasin je u matičnom Jadranu iz Splita  igrao od 1983. do 1987. godine da bi jednu godinu proveo u Australiji, u Melbourne Collegians,  iz kojih pa se vratio u Jadran 1988. Godine 1989. odlazi na godinu dana u slovenski Triglav iz Kranja, da bi od 1990. do 1993. nastupao pod kapicom POŠK-a iz Splita.  Zadnje dvije godine igračke karijere proveo je inozemstvu, po godinu dana u talijanskoj Ederi iz Trsta, da bi igračku karijeru završio u slovenskom Kopru s kojim je 1995. osvojio naslov prvaka i Slovenski kup što su mu i jedini igrački trofeji.

Nakon okončanja igračke karijere  Drnasin je 1995. u Splitu oformio tvrtku Deltron kojoj je do 2009. direktor, a od 2009. predsjednik Uprave. Ova je tvrtka dobitnica priznanja Financijske agencije "Zlatna bilanca 2016" za najuspješnijeg poduzetnika u području građevinarstva, dok je Drnasin dobitnik osobnog priznanja "Poduzetnik godine 2017", nagrade CROMA - Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika. Počevši kao mali obiteljski posao s nekoliko zaposlenika, ova tvrtka danas se nalazi u krugu 500 najvećih hrvatskih poduzeća po prihodu. 

Kao dužnosnik Drnasin je u zadnjih 15-ak godina aktivno sudjelovao u najplodonosnijem razdoblju u povijesti našeg vaterpola jer je od 2001. do 2005. bio sportski direktor splitskog Jadrana, a od 2004. do danas je član Upravnog odbora HVS-a. Od 2004. do 2012. Drnasin je bio i član Stručnog povjerenstva HVS-a, a baš su u tom razdoblju osvojena zlata na EP, SP i OI.  Drnasin se svojoj ponajvećoj vaterpolskoj ljubavi, klubu sa Zvončaca vratio prije dvije godine kada je postao dopredsjednikom Jadrana kojeg iznova njegova uprava pokušava vratiti na stare staze slave.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi