Sport Vodeni sportovi

apsolutna rekorderka

Čudesna priča nizozemske plivačke legende: Prvu pozivnicu sam našla u smeću, sada već imam 25 ‘Farosa’ iza sebe

apsolutna rekorderka

U Starome Gradu na otoku Hvaru je tek okončano 43. Međunarodno prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju – popularni Maraton Faros 2018. (16 km), a među natjecateljima još jednom se po 25. put pojavila Nizozemka Irene van der Laan (1960.), istinska legenda svjetskog daljinskog plivanja.

Višestruka svjetska prvakinja, pobjednica Svjetskog kupa i svih najvećih svjetskih maratona, rekorderka La Manchea, ujedno je apsolutna rekorderka po broju nastupa na Farosu. Naime, ona ovo natjecanje nije propustila niti jednom u protekla dva desetljeća, ove godine je isplivala 4:28:58 i ostala se nekoliko dana odmoriti na škoju, što smo mi naravno iskoristili za kratki razgovor s njom.

Kako ste se zapravo zaljubili u plivanje, pa onda i u maratone?

– Bila sam dijete kada sam počela trenirati u bazenima. Pokazalo se da mi dobro ide plivanje na duge staze i tada sam se zainteresirala za daljinsko plivanje. Prvi maraton sam otplivala samo s 15 godina, dužina staze je bila 16 kilometara.

Prvi put na Farosu ste nastupili 1980. godine, kakva su bila iskustva i koje mjesto ste osvojili?

– Za prvi dolazak na Maraton Faros imam zaista zanimljivu priču. Moj trener je pozivnicu sasvim slučajno pronašao u smeću i kada je pročitao rekao mi da je taj maraton savršen za mene. I tako sam ja kao devetnaestogodišnjakinja prvi put došla u Stari Grad još davne 1980. godine. Odmah sam srušila dotadašnji rekord staze i osvojila prvo mjesto (3:37:51), a to je ustvari i moje najbolje vrijeme na ovom maratonu.

Dakle, na prvu se posrećilo i vi se od tada ustrajno vraćate, zašto?

– Faros sam već tada zavoljela, ostao mi je u lijepom sjećanju i nastavila sam mu se vraćati. Godine 1982. opet sam bila pobjednica (3:45:01), ovdje sam upoznala organizatore, ali i prekrasne otočane. Vraćajući se tu ja imam osjećaj kao da svaki put dolazim u jednu veliku obitelj, poznato i drago mjesto s tako dobrim ljudima.

Gdje ste još s posebnim guštom plivali?

– Jedno od najdražih natjecanja mi je Traversee du Lae st. Jean u Kanadi, ali ću se ja Maratonu Faros vraćati sve dokle budem mogla, meni je izazov plivati ga i ubuduće. Općenito na svim natjecanjima u pravilu me pra ti i bodri moja kćerka Jolina Stap, ona mi je uistinu velika i nezamijenjiva podrška u svemu što prolazim.

Međutim, vi više ne računate na pobjede, stasale su mlade i uspješne maratonke, neke nove rekorderke?

– Više u mojim godinama nije važno pobjeđivati, naprosto želim uživati u plivanju, čistom kristalno plavom moru i ovom maratonu za koji sam vezana svim svojim srcem. Sada su me organizatori, povodom 25. nastupa, ugodno iznenadili Poveljom zahvalnosti za izniman doprinos promociji Maratona Faros.

Članica ste Kuće slavnih vodenih sportova od 2015. godine, kako ste doživjeli to visoko priznanje?

– Riječ je zaista o velikom priznanju što sam ga dobila 2015. godine, postati članicom kuće slavnih vodenih sportova za mene je iznimna čast i kruna priznanja moje sportske karijere i presretna sam zbog toga.

Čime se još bavite, osim ovim iznimno teškim sportom?

– Po struci sam dizajnerica interijera, ali se danas bavim staklom i staklenim skulpturama. Izrađujem medalje i pehare od stakla. Uzimam inspiraciju iz prirode i koristim je u svoje radove.

Konačno, koliko još imate životne energije, odakle vam tolika snaga?

– Osim plivanja puno pješačim, ponekad i po šest sati na dan. Redovito odlazim na treninge, a za obavljanje svakodnevnih obveza pri ruci mi je bicikl. Čula sam da kod vas na otoku znaju reći da u nekih ljudi još ‘uja u svići ima’, a dokle ću ja moći ovako vidjet ćemo – zaključila je nadasve simpatična i svima draga heroina Irene van der Laan.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi