Sport Vodeni sportovi

Opet će Zadar feštati

Šime Fantela: Ovo je ludo! Nismo mogli ni sanjati da ćemo već nakon godinu dana postati svjetski prvaci

Opet će Zadar feštati

Braća Šime i Mihovil Fantela prvaci su svijeta u 49eru! Na Svjetskom prvenstvu olimpijskih klasa u danskom Aarhusu zaokružili su savršeni tjedan i nakon samo nešto više od godinu dana suradnje u klasi u kojoj ni jedan prije nije jedrio popeli se na svjetski tron.

Opet će Zadar feštati, niti mjesec dana nakon što je Donatov grad dočekao srebrne „vatrene“ Modrića, Subašića, Vrsaljka i Livakovića...

- Ovo je ludo! Nismo mogli ni sanjati da ćemo već nakon godinu dana koliko jedrimo u ovoj klasi postati svjetski prvaci. Znali smo da možemo biti dobri ako se uvjeti poklope i to se i dogodilo! Iskoristili smo pruženu priliku. Nadali smo se samo olimpijskoj normi, a idemo kući sa zlatom! – oduševljen je bio Šime, dok je Mihovil jedva pronalazio riječi. Tek je kratko rekao:

- Ovaj smo tjedan dali sve od sebe i postali prvaci! Radimo naporno i nastavit ćemo ovako.
Braća Fantela su u plov za odličja ušli kao vodeći s 13 negativnih bodova prednosti nad Nijemcima Fischerom i Grafom i 18 ispred još jednih Nijemaca Heila i Ploessela, znajući da je medalja sigurno u džepu. No kad su se već našli u takvoj povoljnoj situaciji, bila bi šteta da nisu uzeli zlato. Taktički su savršeno odradili plov, u startu se držeći njemačkih posada koje su im jedine mogle oduzeti zlato. No to se nije dogodilo, Fantele su rutinski kontrolirale zbivanja na regatnom polju i petim mjestom uzele najsjajnije odličje. Kao da im je ovo tko zna koje po redu svjetsko prvenstvo u ovoj klasi, a ne prvo.
Scenarij je to kojemu se prije desetak dana malo tko mogao nadati. Ni sami Šime i Mihovil nisu imali velika očekivanja. U natjecanje su ušli kao 17. u poretku svjetske ljestvice, skromno se nadajući jednom mjestu od osam za olimpijsku normu. A oni ne samo da su osigurali Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, već se kući vraćaju sa zlatom oko vrata! Svjetsko čudo. Povećava li ovo apetite za Tokio?
- Naravno. Otkad smo promijenili klasu cilj je bila medalja u Tokiju. No nećemo sada „poletjeti“. Ime našeg broda je 10.000. Znamo da toliko sati moramo provesti u brodu ako želimo do medalje. Znamo koliko je krvavog rada potrebno – kaže Šime koji je u 15 godina suradnje s Igorom Marenićem u klasi 470 osvojio sve što je mogao, uključujući olimpijsko i svjetsko zlato. 
No, baš nakon zlata u Riju prije dvije godine, Šime je odlučio okrenuti novu stranicu. Novi izazov pronašao je s bratom Mihovilom u klasi 49er i, evo, već nakon godinu dana suradnje ušao je u uzak krug jedriličara koji su osvajali medalje na svjetskim natjecanjima u različitim olimpijskim disciplinama. Brazilac Scheidt, Britanci Ainslie i Percy, Šveđanin Loof i naš Šime Fantela. Na ponos Zadru, Dalmaciji i Hrvatskoj. Tko će sada čekati dvije godine do Tokija... 

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi