Sport Vodeni sportovi

uz rub bazena

Nije uspio u dva dana odraditi dvije vrhunske utrke: 'jadranaš' Mogić osmi u finalu, ali s ostvarenom normom za Olimpijske igre

uz rub bazena

Splitski plivač Marin Mogić u finalu je utrke na 800 metara na Europskom prvenstvu u Glasgowu zauzeo posljednje, osmo mjesto s vremenom 7.58,03. Novi je svjetski prvak Ukrajinac Mihajlo Romančuk s vremenom 7.42,96, drugi je Talijan Gregorio Paltrinieri (7.45,12), a treći Nijemac Florian Wellbrock (7.45,60).

Mnogi hrvatskim plivačima uoči početka Europskog prvenstva nisu davali puno izgleda za velike stvari. Neki su u najavama išli čak tako daleko da su se davali naslovi u stilu „finale nemoguća misija“, za bilo koga od osmorice hrvatskih predstavnika.

No, plivač splitskog Jadrana Marin Mogić oduševio je svojim nastupom, prvo je srušio hrvatski rekod na 400 metara slobodno (3.50,48) čime je zauzeo u toj disciplini 14. mjesto. Potom je srušio i hrvatski rekord na 1500 metara (15.04,45) što ga je dovelo do devetog mjesta, nadomak finala u kojemu je bilo mjesta za osmoricu najboljih.

A potom je zablistao u kvalifikacijama utrke na 800 metara s još jednim novim hrvatskim rekordom. Tu je dionicu isplivao za 7.51,78 sekundi što je bilo treće vrijeme kvalifikacija. Ipak, dan iza u vrijeme finala nije više imao energije za još jednom, četvrti put u Glasgowu poboljšati hrvatski rekord već je plivao gtoovo šest i pol sekundi sporije nego u kvalifikacijama te je finale završio kao osmi.

No, ostvario je vrijeme koje mu donosi nastup na Olimpijskim igrama u Tokio što je bio jedan od glavnih ciljeva. Velika je to stvar za mladog, 19-godišnjeg jadranaša, pred kojim je svakako velika budućnost. S trenerom Matom Ružićem radi jako dobro, rezultati se vide te je u godinu dana poboljšao svoj rekord na 800 metara za deset sekundi. S još deset, osvojio bi zlato u ovoj utrci, no polako... Pokazao je da može, da raste, a skupio je i dragocjeno iskustvo s velikog natjecanja kojih će po svemu sudeći biti još jako puno.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi