Sport Vodeni sportovi

ep u plivanju

Fantastičnom Kolesnikovu novo zlato, postavljena dva europska rekorda

ep u plivanju

Sjajni 18-godišnji ruski leđaš Kliment Kolesnikov osvojio je svoje drugo pojedinačno, a ukupno treće zlato na Europskom plivačkom prvenstvu koje se održava u Glasgowu, dok su nove europske rekorde postavili Rus Anton Čupkov na 200 m prsno te miješana britanska štafeta na 4 x 100 mješovito.

Kolesnikov je u subotu na 50 m leđno postao novim apsolutnim svjetskim rekorderom, a u ponedjeljak je na dvostruko dužoj dionici isplivao novi juniorski svjetski rekord (52.53) vodeći veliku borbu sa sunarodnjakom Jevgenijom Rilovom (52.74) za zlato. Treći je bio Grk Apostolos Christou (53.72).

U Rusiju ide i zlato na 200 m prsno, u disciplini u kojoj je Anton Čupkov bio neuhvatljiv za konkurente. Sa 2:06.80 popravio je svoj i europski rekord, a približio se na samo 13 stotinki svjetskom rekordu Japanca Ippeija Watanabea. Britanac Wilby osvojio je srebrnu medalju, a Talijan Pizzini brončanu.

Europski rekord (3:40.18) postavila je britanska miješana štafeta na 4 x 100 mješovito. Dobitna postava Birtanaca je bila takva da je leđnu dionicu plivala Georgia Davies, prsno je bilo rezervirano za Adama Peatyja, leptir za Jamesa Guya, a slobodno za Freyu Anderson. Britanska štafeta držala je u prijašnji europski rekord (3:41.56).

Najveće iznenađenje dana napravila je svestrana 25-godišnja Mađarica Bolgarka Kapas osvajanjem zlata na 200 m leptir. Kapas je prije dvije godine na EP-u u Londonu pokorila konkurenciju na dugim dionicama slobodnim načinom osvojivši zlata na 400, 800 i 1500 metara. Zaželjela se novog izazova i pronašla ga u disciplini 200 leptir, u kojoj je 2010. bila zlatna na Olimpijskim igrama mladih sportaša. Na svoje i opće iznenađenje već u prvom pokušaju je uzela europsko zlato, ispred Ruskinje Čimrove i Britanke Thomas.

Švicarac Jeremy Desplanches novi je europski prvak na 200 m mješovito, a Francuskinja Charlotte Bonnet stigla je do svog prvog pojedinačnog europskog zlata na 200 m slobodno, u disciplini u kojoj je prije dvije godine u Londonu bila brončana.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi