Sport Vodeni sportovi

Ima vremena

Vaterpolsko prvenstvu u Spaladium Areni nije sanak pusti: HVS je pokazao volju, a sada čekamo pismenu suglasnost Grada Splita i jamstvo Vlade

Ima vremena

U vrelim, ljetnim danima 2022. godine splitska Spaladium Arena mogla bi mirisati na klor. Hrvatski vaterpolski savez želi da Split bude domaćin Europskog prvenstva za četiri godine, a utakmice bi se igrale baš u Spaladiumu, u montažnom bazenu, po uzoru na primjerice Beograd koji je prije dvije godine EP ugostio u Kombank Areni.

Priča se zakotrljala u veljači ove godine tijekom Europa Cupa kojemu je Split bio domaćin. Tada je izvršni direktor HVS-a Perica Bukić otkrio kako je Upravni odbor podržao kandidaturu Splita, nakon čega se krenulo u daljnje razgovore i pregovore. Pola godine kasnije i poslije netom osvojene bronce hrvatske reprezentacije na EP-u u Barceloni, situacija je sljedeća.

- Savez je pokazao volju, a sada čekamo pismenu suglasnost Grada Splita za organizaciju tog događaja i garanciju Vlade RH, što je nužno da kandidatura postane službena. Stanje je hitno jer se u rujnu održava kongres LEN-a na kojem će vjerojatno biti odabran domaćin. Imamo pozitivne reakcije ljudi iz Grada i Vlade, ali treba nam sve to napismeno. Trebat će nam i suglasnost Hrvatskog olimpijskog odbora, koja je u principu dobivena - kaže nam Bukić.

Ako se Grad Split i Vlada pozitivno izjasne, Bukić je uvjeren da će Split dobiti domaćinstvo i tako pobijediti glavnog protukandidata Pariz.

- Tu je još i Malta, ali ona u usporedbi s nama i Parizom nema šanse. Postoje naznake da ćemo mi dobiti 2022., a Pariz 2024. jer je te godine i domaćin Olimpijskih igara. Tako bi LEN zadovoljio i nas i njih. Nakon rukometa, košarke, odbojke, futsala, tenisa i mnogih drugih sportova, u Spaladiumu bi na red stigao i vaterpolo. HVS drži da bi to bilo idealna lokacija. Kupili bismo dva montažna bazena, jedan za igranje, a drugi za zagrijavanje.

Renco Posinković, koji vodi Arenu, čovjek je iz svijeta vaterpola i već je odradio neke konzultacije. Kaže da ne postoji nikakva zapreka da se to napravi u Spaladiumu. U današnjem svijetu tehnologije to je normalno i jednostavno izvedivo. Ako Split ima drugi prijedlog, prilagodit ćemo se.

- Hrvatska je 2010. već bila domaćin EP-a (kada je postala prvak), točnije Zagreb. Tada se igralo na otvorenom bazenu Mladosti krajem kolovoza i početkom rujna. Euro u Splitu održao bi se nešto ranije, vjerojatno u drugoj polovici srpnja, kao sada u Barceloni. Dakle, u srcu turističke sezone, što bi bila sjajna promocija Splita, Dalmacije i Hrvatske, ističe Bukić.

No, koliko bi to sve skupa koštalo?

- Ne bih još o tome jer čim se neki iznosi spomenu, ljudima se digne kosa na glavi. Sigurno je samo da Grad Split ne bi puno koštalo. Dapače, minimalno. Praktički bi jedini ozbiljni trošak bila kotizacija LEN-u i kupnja dvaju bazena, koji bi kasnije ostali u našem vlasništvu tako da to ustvari i nije trošak. Oni bi se mogli koristiti u Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji ili gdje god Vlada odluči.

Za kraj je Bukić poručio:

- Ako Grad Split i Vlada RH smatraju da nam to ne treba, mi smo nemoćni, no vjerujem da se to neće dogoditi i da ćemo dobiti domaćinstvo Europskog prvenstva. Split i Hrvatska zaslužuju ovakvo natjecanje.

Teško do finala Svjetske lige

U „paketu" s Europskim prvenstvom 2022. HVS se nadao i organizaciji završnog turnira Svjetske lige sljedeće godine i to u Dubrovniku ili Splitu. No kako stvari stoje, od toga neće biti ništa.

- Prije ne, nego da. Borimo se, ali nisam optimističan. To je natjecanje ujedno i kvalifikacijsko za Olimpijske igre u Tokiju 2020., pa svi žele biti domaćini. A FINA je tu malo „razigrana" pa je čas u Kini, pa u Rusiji, Mađarskoj... „Šaraju" posvuda. To je atraktivno natjecanje koje nije financijski zahtjevno, međutim nemam pozitivne reakcije.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi