Sport Vodeni sportovi

Peta četvrtina

Nekadašnji hrvatski izbornik Neven Kovačević analizirao poraz u polufinalu EP-a: Igrali smo moderniji vaterpolo, ali sudački 'keč' nas je zatekao

Peta četvrtina

Očekivano, teška utakmica. Drugačija nije ni mogla biti, kad igraju dvije najbolje reprezentacije svijeta. Iako su pobijedili, Srbi nisu dominirali. Makar će možda čudno zvučati nakon pet primljenih golova u prvoj četvrtini, Tucak je dobro pripremio utakmicu. Kvalitetno smo zatvorili njihove najopasnije šutere Filipovića i Mandića.

Naš je najveći neprijatelj, a možda i glavni krivac za poraz bila - nervoza. Najbolje se to vidjelo na reakcijama mladog Lorena Fatovića. Poslije prve četvrtine smo stabilizirali obranu. Izgledalo je kao da je pitanje trenutka, kad ćemo uhvatiti priključak. Nažalost, nismo bili dovoljno strpljivi, koncentrirani u napadu. Pogotovo, u situacijama s igračem više.

Imali smo dovoljno prilika da se približimo i izjednačimo sa Srbijom. No, u tim trenucima nismo bili dovoljno realizatorski raspoloženi. Sve je do šuta ili zadnjeg pasa izgledalo kao vaterpolska fantazija, izvedeno gotovo perfektno, ali smo za jednu ovakvu utakmicu imali previše promašaja.

Žao mi je što o tome moram pričati, ali sudački par nije bio dostojan polufinala. Uopće ne želim ulaziti u diskusiju o tome jesmo li mi ili Srbi zakinuti, već o smiješnoj, nejasnoj primjeni vaterpolskih pravila. Ona su u ovom sportu jasna i čista. Sve je vrlo lako objasniti. Suci su dopustili „keč", u kojemu se mi nismo snašli. Srbima je, s druge strane, takav kriterij odgovarao, jer su oni teškaška, sporija reprezentacija, kojoj paše takva igra. To, nažalost, nema veze s onim, što svi mi pokušavamo proklamirati kao vaterpolo. Ponavljam, suđenje nije uzrok našeg poraza, ali bih bio puno mirniji da je netko s većim renomeom, poput Margete, sudio naš polufinalni sraz.

Mi smo pobijedili Grčku i Crnu Goru jer smo imali priliku pokazati vještinu naše igre. To sa Srbijom nije bio slučaj. Ne treba ovaj poraz shvaćati kao tragediju. Dapače, ja sam vidio puno pozitivnih stvari. Mišljenja sam da smo igrali bolji, moderniji vaterpolo nego Srbija. I dalje postoji prilika za medalju. Treba je iskoristiti, a ja vjerujem da hoćemo, neovisno protiv koga igrali.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi