Sport Vodeni sportovi

pod jedrima

Dva dalmatinska grada po prvi puta domaćini prestižne svjetske regate TP52

pod jedrima

Tijekom svibnja i lipnja Šibenik i Zadar postaju središta na svjetskoj nautičkoj karti jer su odabrane za domaćine jedne od najprestižnijih regata na svijetu pod imenom TP52 Super Series koje su se dosad održavale isključivo na elitnim svjetskim destinacijama.

Na regate u Hrvatsku dolazi 500-tinjak sudionika iz više od 20 zemalja u 13 momčadi koje će jedriti u Šibeniku i Zadru velik je broj sadašnjih i bivših olimpijskih prvaka, kao i pobjednika najznačajnijih svjetskih regata poput America's Cupa i Volvo Ocean Racea. U TP52 regati jedrilicom upravljaju vlasnici koji su priznati poslovni ljudi i strastveni jedriličari poput glavnog i izvršnog direktora talijanskog modnog giganta Prada grupe Patrizija Bertellija i Douga DeVosa, predsjednika Amwaya.

- Riječ je o najznačajnijem nautičkom događaju godine koji u Hrvatsku uz vrhunske sportaše dovodi i priznate ljude iz poslovnog svijeta. Jako smo ponosni i sretni što je baš D-Marin dobio jedinstvenu priliku biti domaćinom ovako značajnom sportsko-turističkom događanju. Vjerujemo da je ovo snažna turistička promocija Hrvatske, ali i Šibenika i Zadra - izjavio je Burak Baykan, regionalni direktor Dogus grupe, u čijem su sastavu marine u šibenskoj Mandalini i marina Dalmacija u Sukošanu pokraj Zadra. 

Potvrđen je dolazak nekih od najjačih imena u svijetu jedrenja, poput Sir Bena Ainslieja, najtrofejnijeg olimpijca u jedrenju svih vremena. Britanac je na pet Olimpijskih igara osvojio pet medalja, a sa svojom je momčadi lani jedrio kao izazivač na 35. izdanju America's Cupa.

- Nikad nisam bio u Hrvatskoj, ali smo uzbuđeni zbog natjecanja u Šibeniku i Zadru. Jadran je slikovit, pa će to biti lijepo mjesto za jedrenje. Naravno da se nadam i dobrom rezultatu - najavio je vitez među jedriličarima. 

Institucija svjetskog jedrenja Brazilac Robert Scheidt također je osvojio pet olimpijskih medalja, a svojoj prebogatoj karijeri ima 17 medalja sa Svjetskih prvenstava i preko 120 pobjeda na različitim regatama.

- Cilj je pobjeđivati na regatama. Možda već i u Hrvatskoj. Bio sam dva puta u Splitu, sjajna zemlja. Nadam se da ću osim mora uspjeti vidjeti ponešto od Šibenika i Zadra - poručio je brazilski majstor.

Regata u D-Marin Mandalina započinje 23. svibnja, a u D-Marin Dalmacija 20. lipnja.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi