Sport Vodeni sportovi

novogodišnja regata

Hrvatski jedriličari briljirali na Hvaru: Stipe Gašpić prvi ‘radial’, Ukrajinac Kudrayashov prvi u ‘standardu’

novogodišnja regata

Na Staru Godinu je na Trgu sv. Stjepana u Hvaru proglašenjem pobjednika, te dodjelom redovnih i dodatnih nagrada (sportska oprema uključujući i 6 skupocijenih jedara) za seriju regata 'Laser Europa Cup 2017.' i 'Memorijal Zdenko Roić' (klasa 'optimist 1,6') svečano zatvorena 41. međunarodna Novogodišnja regata (28. - 31. prosinca 2017.), na kojoj je nastupilo gotovo 170 jedriličara sa svih strana svijeta.

Taj čin uveličali su predsjednik EurILCA-e Jean-Luc Michon i hvarski gradonačelnik Rikardo Novak, međutim, dan prije je na istom mjestu upriličena podjela nagrada za 'optimiste', a nakon 3 plova trojica prvoplasiranih su bili: Antun Tomašević (CRO, JK Labud) sa 6, Noela Petešić (CRO, JK Uskok) s 9 i Yannik Hoeger (AUT, WSA) s 11 bodova.

Prvog dana su zbog jakog vjetra sva jedrenja bila odgođena, no uvjeti su se narednih dana popravili, pa su jedriličari ipak došli na svoje. Laseraši - klasa 'Standard' su tako odjedrili ukupno 7 plovova, pa je na posljetku poredak bio slijedeći: 1. Valeriy Kudrayashov (UKR, SHVSM) s 11; 2. Mario Novak (CRO, JK Split) s 13 i 3. Ciro Basile (ITA, CDV Bari) s 23 boda. Ostale kategorije su odjedrile po jedan plov manje, a u 'Radialima' je prvo mjesto osvojio Stipe Gašpić (CRO, JK Split) sa 7, drugoplasirani je Federico Tocchi (ITA, CN Livorno) s 13 bodova, dok se s trećim mjestom morala zadovoljiti Angela De Micheli Vitturi (CRO, JK Split) s 23 boda. U klasi '4.7' trijumfirao je Roko Stipanović (CRO, Clivo SC) s 13, drugo mjesto je zauzela Maria Giulia Cicchine (ITA, CV Porto Civitanova) s 20, a treće Attilo Borio (ITA, CV La Spezia) s 28 bodova.

Optimisti su memorijalnu regatu u čast Zdenka Roića, koji je svoj naum o zimskoj regati u Hvaru ostvario još davne 1975. godine, u Gradskoj luci plovili u nedjelju. Taj četvrti plov pridodan je prethodnim rezultatima 'vučića' pa se poredak u konačnici potpuno promijenio - prvo mjesto osvojio je Edo Fike (CRO, JD Val) s 28, droplasirani je Danilo Manka (UKR, DYUSSHA No. 3. Gorishni Plavni) s 51, a trećeplasirani Tin Fike (CRO, JD Val) s 54 boda. Zanimljivo je da je aktualni europski prvak Stefan Yuill (SRB, AJK Beograd) nakon prva 3 plova bio tek dvadeseti, ali se nakon odrađenog memorijala ipak popeo na 5. mjesto sa 65 bodova.

Domaći JK 'Zvir' (predsjednik Tonko Buzolić - Lojko, tajnik Nikša Ive - Ćane, član IO Boris Nižetić,...) se još jednom istaknuo kao odličan domaćin i organizator regate, naravno uz pomoć Grada i TZG Hvara, te ostalih sponzora. U tom smislu svakako treba istaknuti riječku 'Jadroliniju' koja je jedriličarima odobrila 50 posto popusta na trajektne karte, te 30. prosinca 2017. prilagodila vrijeme polaska trajekta iz Staroga Grada - Farosa za Split.

Oduševljeni sudionici regate okićeni zasluženim priznanjima su se na Silvestrovo, zajedno s pratnjom i trenerima, na prepunoj hvarskoj Pjaci prepustili ludoj zabavi do ranog jutra uz 'Dreamers Band' i DJ program, tako da će im doček Nove 2018. godine u gradu podno Španjole zasigurno ostati u lijepom i dugom sjećanju, pa bi mu se sasvim izgledno mogli vraćati i ubuduće.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi