Sport Vodeni sportovi

Gruž prvi favorit

Jugaši će u svakoj utakmici morati biti pravi da dođu do titule

Gruž prvi favorit

Ova skupina ljudi na slici da više nikad ništa ne napravi, puno je napravila - naglasio je Lukša Jakobušić, sad već bivši predsjednik Jug Croatia osiguranja, koji je svoj mandat na čelu kluba zaključio izvješćem sa slikama. .

Spomenuto je izrekao u trenutku kada je na red došla slika iz Budimpešte snimljena 4. lipnja 2016. godine: Vaterpolski klub Jug CO prvak Europe.

Prve dvije godine Jakobušićevog mandata su bile sušne, bez trofeja. Tražili su se u Gružu. Bilo je svakakvih poteza.

Nervoze napretek. Međutim, ekipa koja se okupila i složila u ljeto 2015. ispisala je potom najljepše stranice povijesti dubrovačkog kluba. Nanizala je devet finala, tj. u svakom natjecanju je stigla do finala. U prvih osam finala ostvarila je pobjede. Izgubila je samo zadnje finale, i to ni manje, ni više nego završnog turnira europske Lige prvaka. Usred Mađarske nije uspjela dobiti mađarskog prvaka Szolnokija, obraniti i naslov prvaka Europe te uzeti svih devet trofeja u protekle dvije sezone.

Danas, šestorica igrača od kojih su četvorica uvelike zaslužna za uspjehe Jug CO u posljednje dvije sjajne sezone, napustila su ovo ljeto Gruž. U kapici Jug CO nećemo više gledati Brazilca Felipe Perronea, najboljeg stranca u povijesti kluba, koji se nakon dvije sezone vratio u Barcelonetu.

Skupa s njim je stigao i sad otišao natrag u Barcelonetu Josip Vrlić, centar, koji će nakon igranja za brazilsku reprezentaciju biti na raspolaganju hrvatskom izborniku Ivici Tucku. Juga su napustila i dvojica bivših hrvatskih reprezentativaca, Pavo Marković i Paulo Obradović. Marković karijeru nastavlja u Zagrebu, igrat će za Mladost, dok će Obradović ubuduće nositi kapicu Olympiacosa iz Pireja. Osim Markovića i Obradovića otišla su još dvojica igrača ponikla u Jugu: jedan na posudbu (Toni Popadić u španjolski Mediterrani), a jedan na školovanje u SAD (Jacob Merčep).

Vaterpolski klub Jug Croatia osiguranje je potom doveo trojicu: centra Luku Lozinu, Splićanina, koji igra na poziciji centra, a koji je potpisao na dvije godine. Doveden je i srpski reprezentativac Viktor Rašović te talijanski reprezentativac Vincenzo Renzuto Iodice. Rašović je bio suigrač Lozini u Barceloneti, igrao je prije toga pet sezona za beogradsku Crvenu zvezdu, dok je Renzuto Iodice nosio kapicu Posillipa.

Vjeko Kobešćak, režiser sjajnih uspjeha Juga u zadnje dvije sezone, opet iznova slaže momčad. Opet sve treba uigrati jer je dosta promjena. Dubrovački sastav, to je jasno, slabiji je nego prošle godine, ali i ovakav je i dalje jak u odnosu na konkurenciju u oba domaća natjecanja te Regionalnoj ligi, natjecanjima u kojima brani naslove.

U Gružu su svjesni kako bi neuspjeh bio kad ne bi obranili sva tri trofeja. Tek ističu kako nisu više tako izraziti favoriti i kako će u svakoj utakmici morati biti pravi da dođu do cilja.. ∙  

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi