Sport Vodeni sportovi

večeras finale protiv mađara

Bukić: Kad si srebrni, svi te pitaju jesi li mogao ovo, jesi li mogao ono, a kad si zlatni, tada nema upitnika

večeras finale protiv mađara

Meni su naši igrači najbolji na svijetu. Vjerujem u njih i za mene, koji ne može biti nego subjektivan, ni najbolji mađarski igrač nije bolji od niti jednog našeg igrača. Možda je navijačima zanimljivo, tko je bolji na ovoj, a tko na onoj poziciji, ali ovo je kolektivna igra te je puno važnije kako će kolektiv odigrati nego je li Sandro Sukno bolji od Denesa Varge, ili Maro Joković od Martona Vamosa. Cilj je u utakmici istaknuti naše prednosti, a onemogućiti suparnika da on istakne svoje. Cijeli svijet dobro zna tko su udarni igrači jedne i druge reprezentacije, ali to je, ponavljam, u drugom planu. Važno je tko je kako momčad jači – istaknuo je Perica Bukić, dvostruki olimpijski i svjetski prvak, vlasnik ukupno tri medalje s Olimpijskih igara (zlato 1984. i 1988. te srebro 1996.), a od 2008. član Međunarodne kuće slavnih vodenih sportova.

Bukić je danas u ulozi izvršnog direktora Hrvatskog vaterpolskog saveza. Oduševljen, kao i svi, plasmanom naših u finale.

- A tko ne bi bio oduševljen? Međutim, ne slavimo. Okrenuti smo svi finalu. Čeka nas domaćin, pun bazen. Više od 9000 navijača. Osobno volim Mađare. Igraju specifičan vaterpolo. Malo su 'divlji', ali su užasno moćni. Pokazali su to na ovom prvenstvu, ali i mi smo. Da, i mi smo pokazali koliko smo jaki. Dvije zadnje utakmice koje smo odigrali svakako su ispred onih koje smo igrali u skupini. Prvo zbog kvalitete suparnika, ali zatim i zbog važnosti. Kad se govori o važnosti, tu nema dileme, četvrtfinale je uvijek najteža utakmica na velikim natjecanjima. Ona te vodi u borbu za medalju, ili te izbacuje iz te borbe. Od ždrijeba prvenstva smo znali kako nas u četvrtfinalu čeka, ili Mađarska ili Italija. Neću reći kako smo željeli Italiju, a ne Mađarsku jer je domaćin. Njihov međusobni ogled u skupini, koji je završio bez pobjednika, pokazao je kako su po snazi to dvije podjednake reprezentacije, a mi smo protiv jedne tako jake i kvalitetne reprezentacije, što je Italija, i u jednoj tako važnoj utakmici, a što je četvrtfinale, dokazali našu snagu i kvalitetu. Reakcija naših igrača i izbornika u toj utakmici je bila fantastična. Zasluženo smo pobijedili. Igrali sve bolje i bolje. To je bila prijelomna utakmica za nas – istaknuo je Bukić.

Na konferenciji za novinare istaknuo je kako je Hrvatsku pobjeda protiv Italije podignula uoči utakmice sa Srbijom, koja dominira, ali ne zadnjih sedam, već dvije i pol godine.

- Da, to sam rekao. Naime, mnogi misle kad čuju podatak kako smo ih posljednji put dobili u polufinalu Europskog prvenstva u Zagrebu 2010. godine kako Srbija dominira zadnjih sedam godina. Nemojte zaboraviti kako smo mi od te zadnje pobjede protiv Srbije u Zagrebu bili europski prvaci, te olimpijski pobjednici u Londonu 2012. godine. Zatim, Hrvatska i Italija su bili finalisti SP-a 2011. u Šangaju, a Srbije nije bilo na pobjedničkom postolju Svjetskog prvenstva 2013. godine u Barceloni gdje smo mi uzeli broncu. Srbija je u Budimpešti, na Europskom prvenstvu 2014., gubila u polufinalu od Crne Gore sa 4:0, i onda okrenula rezultat. Dobila potom i u finalu domaćina te osvojila zlato. Nakon toga je 2015. i 2016. bila sjajna, ali to su te dvije i pol godine, a ne sedam.

Hrvatska je prekinula taj sjajan niz Srbije.

- To što smo prvo dobili na onakav način Italiju, brončane s Olimpijskih igara, a nakon toga Srbiju, koja je osvojila sva zlata u zadnje dvije i pol godine, razlog je što smo optimisti uoči finala i što smo psihološki spremni i taj zadnji korak napraviti uspješno. Svi znaju kako nam je uoči svakog velikog natjecanja cilj osvojiti medalju. To je prvi cilj. Znate, kad završi finale, na semaforu piše: zlato taj, srebro taj, a bronca taj. Na jarbol se dižu zastave tri najbolje reprezentacije, i to se pamti. Svi ostali odlaze u zaborav. Drugi cilj je igrati finale, a kad se uđe u finale, želja je uzeti zlato. I učinit ćete sve da u ome uspijete jer samo zlatni pišu povijest bez obzira što je i srebro fantastičan uspjeh. Kad si srebrni, svi te pitaju jesi li mogao ovo, jesi li mogao ono, a kad si zlatni, tada nema upitnika. Tada nitko ništa ne pita. Tada se samo naklone.

Jednom smo već bili svjetski prvaci. Bilo je to u Melbourneu 2007. godine. Slike fotoreportera Vladimira Dugandžića nas podsjećaju na taj prvi veliki uspjeh hrvatske vaterpolo reprezentacije: prvu medalju sa Svjetskih prvenstava i prvo zlato s velikih natjecanja. Tada smo u polufinalu dobili Srbiju, a u finalu Mađarsku.

- Danas imamo u reprezentaciji Mara Jokovića i Andra Bušlju, koji znaju što znači biti svjetski prvak. Imamo još nekoliko igrača koji znaju što znači biti europski prvak i olimpijski pobjednik. Dakle, imamo pojedince, koji svojim iskustvom mogu pomoći ostalima. Imamo izbornika koji radi fantastičan posao. Ivica Tucak raste s momčadi, a ona raste s njim. To se vidi. Zbog svega očekujem jednu odličnu Hrvatsku u finalu protiv Mađara. Hrvatska je kao momčad, cjelina, bolja od Mađarske, i zbog toga sam uoči odluke o svjetskom prvaku, bez obzira što je suparnik domaćin, veliki optimist – zaključio je najtrofejniji hrvatski vaterpolist.

Sedmi put

Prvi put smo s Mađarima na SP-u igrali 1998. godine u Perthu kad smo izgubili s 9:8. Pet godina poslije u Barceloni završilo je bez pobjednika 7:7. U Montrealu 2005. Mađari su bili uvjerljivi (10:4). U finalu Melbournea 2007. 9:8 za Hrvatsku nakon produžetka. U Šangaju 2011. Za treće mjesto nova pobjeda Hrvatske (12:11). U zadnjem ogledu na SP-u, bilo je to u Barceloni 2013., Mađarska – Hrvatska u polufinalu 11:10. Ukupno, šest ogleda: dvije pobjede naših, tri Mađarske uz jedan neodlučan rezultat.

Mađari s najviše medalja

Mađarska je s 10 medalja najuspješnija država na Svjetskim prvenstvima. Ovo joj je jedanaesta. Deseti put igra finale SP-a. U devet prethodnih je slavila tri puta, a šest je izgubila. Hrvatska igra svoje treće finale. Prvo je dobila, drugo izgubila. Uz jedno zlato i srebro ima tri bronce. Ovo je našima jedanaesto SP. Prvih pet nastupa smo bili bez postolja. Nakon toga neizostavni na postolju. Nitko nije uspio na pet prvenstava u nizu osvojiti medalju, pa ni Mađarska.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi