Sport Vodeni sportovi

64. izdanje

Tradicionalna Splitova regata krstaša: pravi šušur zavladao je pred Jelsom

64. izdanje

Regata koja broji 64. izdanje, a tijekom tih sedam desetljeća naviganja puno puta je mijenjala i rute i dana regatavanja, sada se ustoličila na etapi od Splita pa do hvarske Jelse, u trajanju od tri dana jedrenja. 

I pokazalo se to kao pun pogodak!

Naime, floti se omilio dolazak u hvarsku prijestolnicu vina, jer ih domaćini izuzetno dobro ugoste, pa se slavlje s mora samo prebaci na kopno gdje se uz delicije druže i domaći jedriličari i ovi koji doplove iz Splita, ali i brojni turisti i ini putnici namjernici.

– Već smo je počeli zvati i Jelšanska regata – pojašnjava nam Vedrana Puljiz, predsjednica Organizacijskog odbora Splitove regate krstaša, da ne bude zabune.

Izdušio im vjetar

Jer uvijek se, već po tradiciji, na početku ljetne sezone treba zajedriti na startu regate koja kreće iz Kaštelanskog zaljeva, obveznom rutom kroz Splitska vrata i do cilja u Jelsu, ukupno 30,4 nautičke milje. No ovog puta nije bilo tako.

– Izdušio nam vjetar, pa je predsjednik Regatnog odbora Marko Mišura morao start prebaciti na izlazu iz Splitskih vrata, i tek se u podne i po,  po jugozapadnjaku jačine od 8 do 20 čvorova, zajedrilo prema Jelsi. Smanjili smo tako rutu na samo 18 nautičkih milja – referira nam dalje prva žena regate Vedrana koju izuzetno raduje i brojnost od 32 broda.

Naime, Jelšanska vala i nema baš previše prostora za mnogo jedrilica, pa je do 40 brodova taman optimalna brojka. A pravi šušur zavlada drugog dana jedrenja, kada se odjedri i promotivna regata pred Jelsom, gdje domaćini također dignu jedra, uzmu timun u ruke i pokažu došljacima sa kopna kako to otočani jedre.

Da bi zadnjeg dana regate opet svi put Splita, do Lučice u Spinutu ispred klupskih prostorija JK Splita, u cilj gdje one najbolje i najbrže, i ukupno i po grupama, a šest je OPEN razvrstanja, čekaju i nagrade. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi