Sport Vodeni sportovi

Kapetan Crne Gore Nikola Janović potpisao za Jug

Nikola Janović, kapetan vaterpolske reprezentacije Crne Gore novi je igrač hrvatskog prvaka, dubrovačkog Jug Croatia osiguranja. Dogovor je već postignut, Slobodna Dalmacija je još prošle nedjelje najavila njegov dolazak u Gruž.

- Prvi moj kontakt s Jugom je bio prije deset godina, dok sam još igrao u Bečeju. Potom u još par navrata, te i prije upravo završene sezone. Sad smo se sve dogovorili. Možda već danas, u subotu dođem do Dubrovnika i potpišem ugovor - kazao je 31-godišnji Janović. Rođen je u Kotoru 22. ožujka 1980. godine. Vaterpolo je počeo igrati u Primorcu.

- Sa 14 godina sam zaigrao za prvu momčad. Mnogi igrači su otišli. Priliku su dobili juniori i mlađi - prisjetio se. Kotor je napustio 1998. godine te otišao u Crvenu zvezdu za koju je igrao dvije sezone (1998./1999. i 1999./2000.).

- Tada sam prvi put, bilo je to 1999. igrao protiv Juga. Nastupili smo u kvalifikacijama LEN-a kupa. Igralo se pod balonom u Gružu.

Janović je nakon toga jednu sezonu igrač Bečeja (2000./2001.).

- Da, igrao sam i tada protiv Juga u Gružu na onom čuvevenom Final fouru Eurolige, kada je Bečej izgubio od Juga u polufinalu - dodao je Janović, koji je s Bečejom osvojio prve klupske trofeje (prvak i pobjednik Kupa SRJ). Potom se vratio u matični klub za kojeg je igrao do 2004. godine (osvojio je Kup SRJ) kada prelazi u hercegnovski Jadran (dva puta dupla kruna u SCG). U ljeto 2006., nakon dvije sezone u Igalu, potpisuje za Posillipo u kojem je do ljeta 2009. godine kada se vraća u Crnu Goru, ne u Primorca, već opet u hercegnovski Jadran (dva puta pobjednik Jadranske lige, oba puta u finalu bolji od Juga, te prvak Crne Gore).

- Nisam opterečen činjenicom što dolazim iz Crne Gore i postajem reprezentativac član jednog hrvatskog kluba. Meni je ovo sportski izazov. Neizvjesnost, hoću li opravdat povjerenje, je veći teret nego ta činjenica, prvi vaterpolist Crne Gore u Hrvatskoj. Inače, počašćen sam pozivom Juga. Zna se tko je Jug u svijetu vaterpola. Vjerujem kako ću doprinjeti da i Jug i nadalje piše uspješnu povijest kluba - istaknuo je Janović od kojeg se očekuje da nadoknadi odlazak Sandra Sukna, koji će u novoj sezoni igrati za PRO Recco. 

- Teško je nadoknaditi taj odlazak. Volio bih da je ostao. Što se mene tiče, vjerujem kako će Jug biti zadovoljan s mojim igrama te kako ću pomoći ostalim odličnim igračima Juga da nastavimo trofejni niz -  zaključio je Janović, koji je s reprezentacijom bio svjetski prvak 2005. godine (SCG), europski prvak 2001. (SRJ) i 2008. (Crna Gora), osvajač Svjetske lige, Svjetskog kupa... Nedostaje mu tek odličje s Olimpijskih igara (četvrti s Crnom Gorom u Pekingu 2008.).

Jug je u posljednjih 20-tak godina u svojim redovima ima stranca, ponekad i dva. Mađar Tamas Molnar (1999.) je bio vrhunski igrač, Amerikanac Tony Azevedo (2008.) također. Crnogorac Nikola Janović je u tom rangu. Hrvatski prvak je doveo igrača svjetske klase.

Tonči Vlašić

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi