Sport Vodeni sportovi

izbornik pobjednik proslavio svoju 30. medalju

Rudić: Ponosan sam jer djeca na ulici prepoznaju igrače

izbornik pobjednik proslavio svoju 30. medalju

Mobitel u džepu je bio razlogom što je skok u bazen nakon finala Svjetskog prvenstva, tamo dole, u Melbourneu, 1. travnja 2007., kasnio nekoliko sekundi.

Ali, nije Mile Smodlaka u trenucima najvećeg uspjeha hrvatskog vaterpola, pobjede protiv Mađara u finalu i osvajanja prvog zlata naših vaterpolista na velikim natjecanjima, bio nestrpljiv. Pričekao je Splićanin, legendarni centar, da izbornik Ratko Rudić ostavi mobitel kod pomoćnog suca te kad je 'brko' to napravio, zagrlio ga je te s njim skočio u bazen, a slika tog skoka u povijest hrvatskog sporta.

- Mobitel sam ovaj put ostavio u džepu druge trenerke - smije se Rudić. Na Savi je najtrofejniji vaterpolski trener u bazenu bio takoreći sa zvukom sirene.

Dakle, znali ste kako ćete ovaj put slaviti u finalu? Upitao je izbornika Predrag Žukina, kolega iz Jutarnjeg lista. Rudić se samo nasmijao. U noći velikog slavlja, nazdravilo se uspjehu, i to kvalitetnim vinom, priznao je izbornik.

- Nisam više za popit. Volim prije svega dobro pojesti, zar se to ne vidi na meni? - istaknuo je Rudić.

Unatoč završenom poslu, koji je zaključen na najbolji mogući način, osvajanjem zlata, dakle, bolje nije moglo, Rudić i dalje o vaterpolu.

- Nismo sad plesali po stolovima, ludovali uz glazbu. Večerali smo, opustili se te pričali o tome što i kako dalje. Nisam ostao dugo. Umor je učinio svoje -  dodao je.

Koji ćete trenutak s EP-a posebno pamtiti?

- Kraj utakmice sa Srbijom, koji je bio dramatičan. Peterac pet sekundi prije kraja. Poslije su oni igrali s više igrača nego se smije. Pa se ponovno vraćalo vrijeme, i kad je napokon nastavljena utakmica, lopta je došla do Filipovića, pa hrvanje Filipovića i Dobuda, isključenje našeg igrača i spoznaja kako je prošla samo jedna sekunda, a toliko se toga dogodilo, što je uistinu bilo čudno...

Pa onda te preostale četiri sekunde, opasno dosta vremena s obzirom na njihove odlične pucače. kad je na kraju ta utakmica završila, osjetio sam jedno veliko olakšanje i već tada se nazirala ova zlatna medalja koju smo osvojili.

Rudić se nakon toga osvrnuo na početak akcije 'Zlato u Zagrebu'.

- Prvenstvo je za nas počelo u trenutku kad su se na Jelačić placu, gdje je održan ždrijeb skupina, poigrale kuglice te nam dodijelile tešku skupinu. Tada smo znali kako će put na prvenstvu, koji smo počeli natjecanjem s Crnom Gorom, biti težak. Uz sve to klupska sezona je bila naporna za reprezentativce. Čekalo nas je na putu priprema za EP nastup u Svjetskoj ligi i Svjetskom kupu, te nismo nastup u Zagrebu dočekali u najboljoj fizičkoj spremi. Ali, budući su utakmice bile svaki drugi dan, a ne svaki dan, to se nije osjetilo.

Početak nastupa u Zagrebu počeo je porazom od Crne Gore.

- Nekad poraz motivira više nego pobjeda. Upravo je taj poraz od Crnogoraca natjerao igrače da pokažu više. Skupili su se te zahvaljujući tome rasli iz utakmice u utakmice. Rumunjska, Španjolska te Italija, preko Srbije do finala. Igra je bila sve bolja i bolja, kvalitetnija u svakoj slijedećoj utakmici. Prvenstveno tu mislim na igru u obrani, a kad je tako, i kad se zna kako imamo kvalitene pucače, odlične centre, onda je u napadu bilo lakše. Finale je najbolji primjer. Odlična obrana, samo tri primljena pogotka.

Hrvatskoj je to bilo treće finale, u prethodna dva nije bila uspješna. Neven Kovačević je 1999. u Firenci te Zoran Roje 2003. u Kranju momčad doveo do srebra. Rudić je s Jugoslavijom osvajao olimpijska zlata, naslov svjetskog prvaka, osvajao svjetski kup, ali zlato na EP-u dočekao je tek za kormilom Italije. Zlato iz Sheffielda 1993. je obranio u Beču dvije godine poslije. Hrvatska će 2012. s Rudićem zlato iz Zagreba braniti u Eindhovenu.

Prije toga je čeka Svjetsko prvenstvo, koje je slijedeće godine u Šangaju. Ali, Rudić je pogled usmjerio prema najvrijednijoj medalji.

- Nakon EP-a nalazimo se na početku olimpijskog ciklusa - kazao je Rudić. Potom je pogledao prema Igoru Hiniću, iskusnom centru, igraču koji je sudjelovao u svim velikim uspjesima hrvatske vaterpolske reprezentacije. Srebro na OI u Atlanti, zlato i dva sreabra s EP-a, zlatu i bronci sa SP-a...

- Hinić je vrlo mlad - nasmijao se izbornik.

- Svaki igrač iz ove reprezentacije ima prostora za napredak. Za većinu njih je ovo europsko prvenstvo bila velika škola. Zlatna olimpijska medalja je jedina zlatna medalja koja nam nedostaje. Izbjegavam pričati o zlatu. Najvažnije, mi moramo biti na svakom natjecanju u borbi za medalju i imamo sve elemente da i u budućnosti, ne samo slijedećih nekoliko godina, bude tako. Nemojte zaboraviti, kadeti su nam ovo ljeto osvojili neslužbeno prvenstvo svijeta. Juniori su nam bili treći na prvenstvu Europe.

- Da ne spominjem uspjehe od prošle godine kad su juniori osvojili naslov svjetskog prvaka, a reprezentacija do 20 godina zlato na EP-u. Imamo sjajnu budućnost, a ovaj uspjeh u Zagrebu, seniora, učinio je da djeca na ulici prepoznaju igrače. Vjerujem kako će on privući veliki broj djece da treniraju vaterpolo, bave se sportom.

tonči vlašić

‘Dan nakon osvojenog zlata opet imamo bazen na ledini’

- Nikad nije bilo ljepšeg vaterpolskog prvenstva. Ambijent kakav je bio u Zagrebu, to je priča za sva vremena. Ali, danas, nakon finala, opet imamo bazen na ledini, jer su to bile montažne tribine. Ostat će samo uređene svlačionice. Jest, vremena su teška, ali ako želimo ići dalje moramo imati jedan adekvatan objekt, bazen isključivo za vaterpolo gdje ćemo moći organizirati pripreme za sve selekcije na jednoj velikoj razini. Naravno, to ne može sam Hrvatski vaterpolski savez. Zato apeliram na Hrvatski olimpijski odbor, Vladu, ministarstvo, koji bi se trebali uključiti - kaže Rudić.

‘Djeci smo srezali budućnost’

I jutro nakon finala, kao što je to učinio neposredno nakon samog finala, Rudić je izrazio nezadovoljstvo financiranjem vaterpola. I ne samo vaterpola.

- Sport je važan za društvo. Država je prepoznatljiva u svijetu po sportašima. Nažalost, nama se dogodilo da smo morali i ove godine rezati programe, pogotovo mlađih. Našoj djeci smo, dakle, rezali budućnost. To se ne smije događati.

Pavić sačuvao stabilnost

- Nije bio veliki rizik prijaviti samo jednog vratara za nastup na EP-u. Inače, prije odluke sam imao ozbiljan razgovor s Josipom Pavićem. Kad je kazao kako je s njim sve u redu, kako se dobro osjeća, donio sam odluku. Treba znati kako ovo nije prvi put da je jedna reprezentacija na veliko natjecanje došla s jednim vratarom.

- Kad sam ja bio igrač, Jugoslavija je 1973. godine na prvom SP-u u Beogradu također igrala sa samo jednim vratarom. U Malagi 2008. smo također imali samo jednog vratara. Pazite, vratar ne dolazi u fizičke kontakte i po tom pitanju nije bilo velikog rizika. Pitanje je bilo hoće li taj vratar imati stabilnost tijekom prvenstva - kazao je Rudić.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Vodeni sportovi