Sport Tenis

jači od godina

'Njegova je igra bezvremenska': iako na pragu četrdesete, Karlović je ovog tjedna pokazao da još nije za staro željezo

jači od godina

Dva poena na vlastitom servisu dijelila su Ivu Karlovića od senzacionalnog naslova na ATP turniru u Puneu.

U “tie breaku“ trećeg seta finala protiv Kevina Andersona Ivo je vodio 5:2, potom i 5:4 s dva servisa. Iako je do tada imao čak 72% ubačenog prvog servisa, promašio je oba, a Anderson je u oba navrata sjajno reternirao i potom odigrao dva fenomenalna “passinga“.

Nedugo zatim Južnoafrikanac je asom (21. u meču) došao do pobjede koja mu je prethodno dvaput iscurila iz ruku. 
U drugom je setu Anderson prokockao četiri “break“ lopte (uključujući 0:40 kod 4:4), a u trećem setu i dvije vezane meč-lopte kod 6:5. Tada je Karlović odservirao dva uzastopna asa kako bi ostao na životu. Majstorski. Ipak, u 13. igri morao je stisnuti ruku sedam godina mlađem suparniku premda je imao sve u svojim rukama i naizgled nedostižnih 5-2.

- Prošla je godina bila teška, ali digao sam se i sada je sve dobro. Nadam se da ću ovako nastaviti i na Australian Openu – rekao je Karlović na ceremoniji nakon meča dok mu je cijeli stadion skandirao ime.

Pokazao je kako nije za staro željezo

Iako na pragu četrdesete – okrugli rođendan proslavit će 28. veljače – Karlović je ovog tjedna pokazao da još nije za staro željezo. 

Može se još itekako nadmetati s mlađima od sebe. Porazio je Kanađanina Felixa Auger-Aliassimea, jednog iz plejade NextGena, pa zatim i Donskoja, Gulbisa te kolegu veterana Darcisa preko kojeg je postao najstariji finalist na Touru još od Kena Rosewalla koji je 1977. imao 43 godine.

Da još ima što za reći i protiv najjačih na svijetu, pokazao je protiv Andersona, šestog na ATP listi koji igra u životnoj formi. Meč se očekivano rješavao u “tie breakovima“, a gemovi su prolazili gotovo filmskom brzinom. 

Ipak, Andersonova je pobjeda zaslužena. Premda nije realizirao ni jednu od osam “break“ lopti, Južnoafrikanac je bio opasniji na reternu, a na servisu je osvojio čak 80 posto poena. U tom segmentu Karlović nije bio daleko (76%), ispalio je i čak 36 asova, ali kad je bilo najpotrebnije, kod 5:4 u trećem “tie breaku“, servis ga je izdao. Uz to, Anderson mu nije pružio ni jednu priliku za oduzimanje servisa.

Iako mu plasman u ovim godinama vjerojatno nije primaran cilj, ipak je lijepo da se Karlović ovim turnirom vratio među 70, nakon što je tjedan započeo kao 100. igrač na listi. Velika je to promjena u odnosu na rujan prošle godine kada je Karlović bio tek 138. u poretku. Praktički je prepolovio renking.

- Pomoglo je to što nisam ušao u top 100 jako mlad. Imao sam 24 godine, pa ne osjećam da ovo radim dugo vremena. Drukčiji je osjećaj. Dosta vježbam i pazim na sebe kako bih se sačuvao od ozljeda – odgovorio je ovaj tjedan Karlović na pitanje koja je tajna njegove uspješnosti u poznim teniskim godinama.

Deveti naslov karijere u Puneu je ostao izvan dohvata, no ako nastavi s ovakvim igrama, Ivo će ga u 2019. sigurno osvojiti. 

 

Najviši finale Open ere, brojač aseva zaostavio se na 13.060

Ovo je finale ujedno bilo i najviše u Open eri (od 1968.). Karlović i Anderson zajedno su visoki preko četiri metra! Karlović 2,11 m, a Anderson 2,03 m. I u prethodnom rekordnom finalu sudjelovao je Anderson, ali mu je suparnik bio John Isner (2,08 m). 

Također, ovog je tjedna Ivo postao prvi tenisač u povijesti s preko 13.000 asova - sada je na brojci od 13.060, od čega 124 u pet ovotjednih mečeva. Čovjek za rekorde.


Gilbert: Karlovićeva igra servis-volej je bezvremenska

Biranim riječima o Ivi Karloviću ovog je tjedna pričao i Amerikanac Brad Gilbert, nekadašnji tenisač i trener Andrea Agassija, Andyja Roddicka i Andyja Murraya:

- Servis i volej gotovo je mrtav u današnje vrijeme, ali Ivo to koristi. Njegova je igra bezvremenska. Igra s mirnoćom i ne pada u euforiju i depresiju. Ima jasan plan, bez obzira na podlogu, što je jako teško. Igra ekonomično, kao da je u parovima, a posebno je impresivno što u dugim mečevima uspijeva održavati visok nivo snage na servisu.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Tenis