Sport Tenis

gem, set, meč

Momčadsko prvenstvo za mlade: perjanica Dalmacije pokorila Hrvatsku

gem, set, meč

Teniski klub Split 1950 uspješno je odradio posao domaćinstva završnice Momčadskog prvenstva Hrvatske do 14 godina. Naziv je doduše malo nespretan, u HTS-u kažu momčadsko, ali igraju i djevojčice, no svejedno, mladi tenisači i tenisačice odlično su se zabavili na trenima TC Firule.

U velikom finalu Split je bio bolji od zagrebačkog Iteama i ponovno podigao pehar najboljeg kluba u konkurenciji do 14 godina. Zagrepčanima nije pomoglo ni što su posudili Splićanina koji je član TK Pomak Milija Poljička te Slovenca Luna Obrula, Splitovci su svojim vlastitim snagama, čak i bez najboljeg igrača, ozlijeđenog Dina Prižmića, bili bolji. U finalu su za Split igrali Luka Mikrut, Walker Allen, Ivan Šodan, Josip Šimundža, Ema Bubalo, Sara Svetac i Matea Mustapić. Vodili su ih treneri Željko Stanić, Sanja Milat i Ivan Škaro. Bravo ekipa. Pehar im je uručila predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić.

Natjecanje je to koje u ovaj uglavnom pojedinačni sport donosi dašak kolektivnog duha. Naime, nakon nekoliko rundi kvalifikacija najboljih osam klubova iz Hravtske nađe se na završnici kojoj je ove godine domaćin bio Split. I dok na “običnim” turnirima mladi tenisači uglavnom putuju sami, s roditeljima ili trenerima, ovdje imaju priliku osjetiti kako je to u kolektivnim sportovima poput vaterpola, rukometa, košarke...

Svaki je bod važan, ne igrate samo za sebe, već za ekipu.

– Igra se devet mečeva u dvoboju između dva kluba, tri pojedinačna muška, tri pojedinačna ženska meča, jedan muških, jedan ženskih i jedan mješovitih parova – objasnio nam je Željko Stanić, trener u TK Split 1950. U igri je ukupno devet bodova, tko uhvati pet pobjednik je.

Split je krenuo odlično, u prvom je kolu lako preskočio Medveščak, a potom i Osijek. I to bez najboljeg igrača na renkingu Dina Prižmića.

– Dino ima problema s trbušnim zidom, oporavit će se brzo, ali nije mogao krenuti s nama u ovu završnicu – kazao nam je Stanić koji inače i trenira našeg mladog talenta.

No, i bez Prižmića Split ima izrazito jaku ekipu, uz Luku Mikruta, Ivana Šodana, Walkera Allena... Plus odlične djevojke, Saru Svetac, Emu Bubalo, Mateu Mustapić...

– U kontinuitetu smo odlični na ovim natjecanjima, još 2016. smo osvojili prvo mjesto, bili najbolji u Hrvatskoj, lani smo bili treći, sada smo opet još bolji – kazuje nam trener Splita 1950 Ivan Škaro.

I ne samo da su splitski tenisači stalno u samome vrhu, već imaju i jako široku “klupu”. Mnogi bi igrači u nekim drugim klubovima bili u prvoj postavi, a u klubu s Firula ne mogu ni zaigrati. Zahvaljujući toj širini i kvaliteti Splićani su se izravno plasirali na zavšnicu, po 11 igračica i igrača je igrajuči pojedinačne turnire tijekom sezone donijelo bodove koju su ulazili u obračun te je Split 1950 dobio izravno mjesto u završnici. Od dalmatinskih klubova blizu je bila dubrovačka Ragusa, ali je u zadnjem kolu kvalifikacija izgubila od Opatije.

– Presretni smo što možemo ugostiti najbolje igračice i igrače u našem klubu. A posebno nam je drago što smo već nekoliko godina uvijek u borbi za titulu što je dokaz da se u klubu dobro radi – rekao nam je predsjednik kluba Denis Erceg.

Prepoznali su dobar posao i u gradskim strukturama, kao izaslanik gradonačelnika Andre Krstulovića Opare djecu je pozdravio Mate Omazić, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Splita, dok je natjecanje otvorio predsjednik Splitskog saveza sportova Nenad Periš.

– Sjećam se kad sam i sam trenirao tenis, davno. Bila su tri tečaja, za proći u drugi tečaj trebalo je žonglirati lopticom na rubu reketa, pa isto s lopticom okrečući reket te na kraju pogoditi u servis polje, ali udarajući lopticu “odozdo”, ne pravim servisom – kazao je Periš.

Obojica su napravila i đir po centru, u oko su im upali oronuli betonski tereni te su obećali pomoći da se dovedu u normalno stanje. Isto je obećao i novi ravnatelj Javne ustanove športski objekti Tomislav Borozan, na terenima JUŠO se odvijalo natjecanje, te vjerujemo kako će talentirani mladi tenisači iz Splita uskoro i mati i još bolje uvjete za rad.

Ekipa za 5

Na samoj završnici su igrali samo najbolji, ali red je nabrojiti svih po 11 djevojaka i dječaka koji su svojim rezultatima tijekom sezone donijeli bodove TK Split 1950 te ga gurnuli izravno među osam najboljih u državi. djevojčice Sara Svetac, Matea Mustapić, Ema Bubalo, Lorena Kuzmanić, Nora Žuvela, Ivana Projić, Iva Mikulić, Evgenija Afanaseva, Tara Šušnjar, Lana Ajduković, Laura Capan. dječaci Dino Prižmić, Luka Mikrut, Ivan Šodan, Walker Allen, Lovre Hirons, Duje Markovina, Roko Markovina, Ruko Mišura, August Allen, Nikola Smolčić, Josip Šimundža.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Tenis