Sport Tenis

izazov

Naslijeđe Davis Cupa u Zadru: 'Od meča protiv Francuza djeca su navalila na tenis’

izazov

Svjetski teniski spektakl na Višnjiku danima puni novinske stupce te je pod budnim okom televizijskih kamera, jer je pred Zadrom i cijelom Lijepom našom, polufinalni meč Davis Cupa između Hrvatske i SAD-a.

Najviše pozorosti privlači izgradnja novih terena, zemljanih i betonskih, uz sve to mogu se vidjeti i montažne tribine. Ono što u ovom trenutku nije tako vidljivo jesu volonteri koji su odavno zasukali rukave, međutim, oni su skromni i samo zatajni, ne guraju se u prvi plan.

U velikoj skupini onih koji će kroz trodnevni teniski vikend pružiti ruku suradnje jesu i mladi članovi Teniskog kluba “Zadar 08”. I ovo im neće biti prvi izlazak na svjetsku tenisku pozornicu, jer su već odradili dva meča hrvatskih reprezentativaca, onaj protiv Brazila koji je praktički bio zagrijavanje za ogled kontra Francuza prije dvije godine.

- Nama je veliko zadovoljstvo što nas je Hrvatski teniski savez prepoznao kao prave suradnike i na tomu im moramo zahvaliti jer su našu djecu još više približili tenisu. Oni malo iskusniji potvrdili su se izvrsnima u skupljanju loptica, nešto stariji su uvelike pomagali kod pripreme terena u prigodi ranije spomenutih mečeva. Imamo znanje, volimo tenis i želimo dati sebe u novom teniskom spektaklu – zbori Lovre Rončević, trener u TK Zadar i član organizacijskog odbora Davis cup meča Hrvatska i SAD.

Za potrebe Dalmatinskog Olimpa mladi zadarski tenisači rado su pristigli na upravo dovršeni zemljani teren, spremni za “milenijsku” fotografiju na mjestu gdje će od petka do nedjelje biti dio velike teniske priče.

- Sigurno je kako će se netom po završetku meča s Amerikancima dodatno potaknuti okupljanje djece, mladeži i drugih osoba koje se žele baviti tenisom. Želio bih na površinu izvući jedan zanimljiv podatak, naime, godinama smo išli po osnovnim školama animirati djecu za bavljenje ovim sportom, ali od meča s Francuzima za tako nešto nema više potrebe. Zašto? Jer su mladi osjetili novi sportski vjetar u svojim leđima, takao da danas muku mučimo kako zadovoljiti sve one koji žele doći u našu tenisku školu. Doista, djecu primamo na kapaljku, srećom, dogodio se ovaj projekt na Višnjiku i svi možemo odahnuti jer su pred na ma vrhunski uvjeti za rad – veli Rončević iza kojeg je veliko trenersko iskustvo

Svojedobno je bio izbornik u hrvatskim izabranim vrstama za mlađe uzraste, neko vrijeme je profesionalno igrao tenis u Njemačkoj i Italiji. Prije toga, Rončević je srednju školu pohađao u Americi i tamo učio sve o tenisu. Nešto ostaje iza ovoga

- Zanimljivost projekta kojeg je potaknulo novo vodstvo Hrvatskog teniskog saveza na čelu s predsjednicom Nikolinom Babić nudi nepobitnu činjenicu kako će prvi put u našoj zemlji nakon jednog Davis Cup meča gradu domaćinu ostati deset teniskih terena. Znači, ljudi koji vode HTS prepoznali su svoju ulogu da iza njihovog rada ostaje nešto na korist djeci i struci. Jasno, svoje će mjesto imati i svi ostali, jer su se stekli uvjeti za velika natjecanja. Primjerice samo tri betonska terena dovoljni su da bi se moglo održati međunarodno natjecanje, ako tomu dodamo i sedam travnatih onda dobro znamo koliko sve skupa ova priča vrijedi – ponosno će Lovre.

Stotine puta je istaknuto kako će s teniskim terenima SC Višnjik dobiti novu vizuru, napose iz razloga što će Zadar dobiti Nacionalno tenisko središte u kojem će se uskoro pripremati ne samo naši vrhunski igrači, nego i svjetski.

- Doista, neprocjenjiva je vri jednost projekta i nema potrebe tražiti dlaku u jajetu, jer će vrijeme pokazati kako je od zamisli do realizacije sve ovo oko izgradnje teniskog terena imalo smisla. Zadar je zbog svoje lokacije te već postojećih popratnih sadražaja imao sreću da osvane na teniskoj karti svijeta. I to moramo iskoristiti na sve moguće načine... Dovoljna reklama je ne samo ovaj meč, nego i dolazak Marina Čilića, Borne Ćorića i drugih na pripreme u Zadar, čime će se zakotrljati lavina dolazaka teniskih velikana u naš grad – zbori Rončević.

Vratimo li se na temeljni predmet teksta, a to je rad TK “Zadar 08”, onda je lako primjetiti kako u njihovoj školi vlada pravi red i svi znaju svoju ulogu, od djece do trenera.

- Puno toga počiva na volonterskoj osnovi, jasno, određena sredstva stižu nam od Grada Zadra i Zadarske županije, veliki dio pokrivamo iz školarine. Ono što je nama najvažnije jest činjenica da u klubu imamo reprezentativce u mlađim uzrastima te podosta darovitih djevojčica i dječaka. Ponosni smo što je u naš klub navraćao i radio s nama Borna Ćorić, naša je i Bernarda Pera koja će na novoj WTA listi biti na 82. mjestu. A dobro znamo koliko su strogi kriteriji uspješnosti za ljude u Zadru i Hrvatskoj, tako da biti među stotinu najboljih igračica svijeta, doista, nije mala stvar – veselo će Rončević, koji je od Perinih početaka uz male prekide bio njezin trener.

- Od početka prošle godine opet sam njezin trener i ona nam je svima u klubu primjer kako treba raditi. Možete zamisliti koliko ovoj djeci znači igrati na terenu uz onaj na kojem treniraju Borna i Bernarda. Kroz njihov uspjeh polaznici naše škole tenisa vide i svoj mogući izlazak na veliku pozornicu. Zato je važno djeci omogućiti da se razvijaju u vrhunskim uvjetima koje će za koji dan imati svi ljubitelji tenisa u Zadru – ističe Lovre koji je ponosan na sve trenere u školi.

Tenis u Zadru od 1908.

Važno je istaknuti kako je TK Zadar 08 pravni sljednik TK Borik, a u svoje ime su dodali 08 , jer se prema prvim pisanim izvorima 1908. godina spominje kao početak igranja tenisa u Zadru. U klubu je osam “mušketira”. Lovre Rončević je prvi trener, čovjek s međunarodnim iskustvom,

Nadalje, Branko Reljić je najstariji i trener je s dugogodišnjim iskustvom. Goran Krneta spada u skupinu Rončevićevih učenika, koji danas drugima prenosi stečeno znanje. Lovre Surić je pak najmlađi trener s diplomom Kineziološkog fakulteta s usmjerenjem na tenis, ujedno je i kondicijski trener u klubu. Kao trenerice rade i dvije bivše tenisačice s međunarodnim iskustvom, Andrea Pera i Iva Kardum, tu su i dva mlada trenera Ivan Kardum i Lui Štimac.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Tenis