Sport Tenis

veliki povratak

Makarska teniska bajka: Našu Mikicu smo gledali sa suzom u oku

veliki povratak

Dan nakon što je u 34. godini hrvatska tenisačica, Makarka, Mirjana Lučić Baroni izborila polufinale Australian Opena pobjedom nad Čehinjom Karolinom Pliškovom otišli smo na teniski teren na Gradskom sportskom centru na kojem je Mikica naučila prve poteze s reketom.

Prazan teren još uvijek se oporavlja od nedavnih bura u Makarskoj ali inače, kažu nam treneri u obližnjem kafiću Nec, ima dosta djece koja treniraju isto kao i Mirjana nekad. U Necu je jutros glavna tema naravno Mirjanina fantastična igra koja se ‘pretresla’ do posljednjeg gema.

- Mirjane se sjećam iz juniorskih dana a ovo što je postigla je fantastično. Događaj koji nas je sve obradovao. Do ovog uspjeha Mirjanu je dovela samo njena ustrajnost. Dok je bila u Makarskoj bili smo u kontaktu ali kad je otišla više ne. Ali ona je naša Makarka i jako sam ponosan na nju - govori nam Marinko Lalić, trener u tenis klubu Makarska.

Žarko Skender nekadašnji trener tenis kluba Makarska radio je, priča nam, s najmlađim kategorijama pa tako i s Mikicom. U kontaktu nisu ostali ali je ponosan na njen uspjeh.

- Mirjana je uvijek pokazivala da je izuzetna... ne samo kao sportašica već i kao osoba. Ništa joj nije bilo teško i sve je radila s osmijehom. Treninga joj nikada nije bilo dosta i uvijek je tražila više. Ona je prva igračica nakon Silvije Talaje koja je ponikla u Makarskoj a da nije imala konkurencije u Splićanki. Znali smo da imamo nešto posebno - govori Skender ali priznaje da je ipak, s obzirom na Mirjanine godine, ovo bilo iznenađenje.

- Nije uobičajeno da se sa trideset i pet godina postigne ovakvo nešto. Potencijala je imala, ali splet nesretnih okolnosti je rezultirao svime što se izdogađalo... Ona je u sebi uvijek imala “bombu” što je i pokazala, i svi smo presretni zbog nje - s veseljem nam govori Skender na što nam Ivo Kekez, basketaš i sportska duša, sa šanka dobacuje “naša Mirjana je ponikla ovdje”, pokazujući na tenis teren.

- Sjećam je se kao sedmogodišnje djevojčice... kad joj je reket još visio do poda. Vrhunski sportski uspjeh i rezultat i svi je pratimo sa suzom u oku. Ovo je ogroman uspjeh - veli Kekez.

I Danko Jović, nekadašnji nogometaš, danas trener mlađih uzrasta nogometaša, s ponosom govori o sugrađanki s kojom se sretao tijekom treniga. Ona teniskih, on nogometnih ali opet jedan teren uz drugi, pa je jako dobro znao koliko je Mirjana dobra.

- Veličanstveno je to što je postigla. Iskreno, nisam mislio da će u 34. godini postići ovaj uspjeh, ali očito sam se prevario i jako sam sretan što sam bio u krivu. Ovo je čudo... Mirjana je makarski Goran Ivanišević. Uopće nije bitno hoće li osvojiti turnir, za mene je već pobjednica - kazuje Jović.
Osim starijih, za Mirjanu u Makarskoj itekako znaju i mlađe generacije koje je također prate i bodre. Marko Lazarušić je, kaže nam, pozorno pratio Mikičin spektakularan ulazak u polufinale, a očekivao je i tijesnu borbu protiv Serene Williams.

- Po teniskim terenima se i dalje priča o velikoj Mirjani. Više-manje po Makarskoj svi prate njen uspjeh. Uzbuđenje za vrijeme igre je bilo veliko - kazao nam je dvadesetčetverogodišnji Marko.

‘Uvijek smo imale jedna drugu’

Ivana Višić danas živi u Švicarskoj, a naša nekadašnja tenisačica poslala nam je fotografiju koja je ovih dana baš aktualna. Riječ je o trenutku uhvaćenom točno prije finala parova na Australian Openu 1998. godine kada je Mirjana s Martinom Hingis podigla pokal u konkurenciji parova.

Na fotografiji su Mikica, Ivana, Jelena Kostanić Tošić te Dora Warren (Krstulović). Te je godine Jelena osvojila juniorski Australian Open, Dora i Ivana stigle su do drugog kola, a Ivana i polufinale juniorskih parova. Evo, 19 godina kasnije Ivana, Jelena i Dora prate i guštaju u Mikičinoj novoj mladosti.

- Uvijek smo imale jedna drugu. Na terenu smo bile velika rivalke, a van terena smo zajedno plakale i bile podrška jedna drugoj – rekla nam je Ivana Višić.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Tenis