Sport Tenis

Safina: Krajan mi je možda i spasio karijeru!

Ruska tenisačica Dinara Safina priznala je da je početkom ove godine razmišljala o završetku karijere. Danas je treća tenisačica svijeta…
Safina je ovu godinu započela jako loše.

Nakon četvrtfinala u Gold Coastu, izgubila je u 1. kolu Sydneya, a posebno ju je uznemirio poraz u 1. kolu Australian Opena od Nijemice Sabine Lisicki, tada 194. tenisačice svijeta.

Na to se nadovezao poraz u Fed Cupu od Shahar Peer, a kada je izgubila u četvrtfinalu turnira u Dohi od sunarodnjakinje Vjere Zvonarjeve, počela je razmišljati o završetku karijere.

Srećom, uspostavila je suradnju s bivšim hrvatskim Davis Cup reprezentativcem Željkom Krajanom, koji je stigao u teniski život Dinare Safine na preporuku Ivana Ljubičića.

Prvi plodovi te suradnje izbili su na vidjelo na WTA turniru u Berlinu, na kojem je mlađa sestra Marata Safina pobijedila Justine Henin i Serenu Williams, a potom u finalu i sunarodnjakinju Jelenu Dementijevu.

Nakon trijumfa u Berlinu, osvojila je još tri turnira ove godine – Los Angeles, Montreal i Tokio. Igrala je u finalu Roland Garrosa, olimpijskog turnira u Pekingu i Hertogenboscha, polufinalu US Opena.

Dobila je 42 od zadnjih 47 mečeva, stigla do najboljeg renkinga karijere, na trećem mjestu, a godinu bi mogla završiti i kao najbolja svjetska tenisačica…

- Početak godine bio je doista grozan. Malo ne nedostajalo da ne odustanem i kažem sama sebi – dosta je bilo, idem studirati ili raditi nešto drugo – priznaje Safina.

- Tada sam stvarno imala osjećaj da sam upala jako duboko u rupu iz koje se ne mogu izvući. Bila sam potpuno izgubljena. Nije da sam prestala voljeti tenis, ali jednostavno nisam uživala na terenu. Razmišljala sam, zašto bih se dalje mučila? Došla bih na teren, a ništa se ne bi promijenilo. Čisti užas.

Međutim, Željko Krajan je sve promijenio. Uporno ju je uvjeravao da ne smije protratiti svoj veliki talent. Uspio joj je vratiti samopouzdanje:

- Doista je. I morao mi je pristupiti na takav način jer ja nisam bila baš pozitivna osoba, koja ima samopouzdanja. Željko mi je milijun puta dnevno ponavljao da mogu dobro igrati, da mogu udarati loptu kako treba, da mogu biti dobra! Bio je jako, jako strpljiv sa mnom, pa sam napokon počela vjerovati u sebe! Postala sam strpljivija, shvatila da moram još žešće trenirati i dati sama sebi još vremena. Uskoro sam počela naplaćivati promjenu u stavu i raspoloženju kroz prave rezultate - priča Dinara.

- Ključna je jedna razlika. Ranije bih u teškim trenucima meča patila i mučila se, a sada sam u istim situacijama pozitivna i znam se izvući iz problema. To me čini puno jačom igračicom – zaključila je ruska tenisačica.

                                                                                          totalsport

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Tenis