Strani nogometKoREJOgrafija

Zdravko Reić: Mandžukić iz snova za fantastičan početak Eura

Piše Joomla\CMS\User\User
11. lipanj 2012. - 16:48
Fantastično, Bilić boysi su otvorili vrata proboju u drugu rundu, Hrvatska je ostvarila važnu, vrijednu pobjedu i to sasvim zasluženo. Naši su nadigrali irske rivale, to nadigrali treba shvatiti u punom značenju glagola. Tri gola u mreži Shaya Givena rezultat su tehničke nadmoći, konstrukcije igre premda je – zamislite čuda – glavni naš režiser, ideolog igre Luka Modrića nije bio u glavnoj ulozi.

Sve zasluge idu napadačima Nikici Jelaviću i naročito Mariju Mandžukiću  i to ne samo zato što su bili strijelci, već i zbog načina kako su otvarali mogućnosti za navalne akcije, ali i za opsežnu pomoć veznom redu.

Svi su očekivali tvrdu igru, s naglaskom na obrambenim zadacima, a dogodilo se da je ofanziva pobjedila. Hrvatska je došla do prve pobjede, pa ako je suditi po tradiciji, put u četvrtfinale nam je otvoren. Jer, tri puta smo dobili premijerne susrete i svaki put je Hrvatska prošla filter prvog kruga.

Početak je bio kao onaj iz Istanbula, kao u onoj najboljoj utakmici naše reprezentacije koja nas je dovela do Poznanja. Dakle, otvorenje iz snova, Mario Mandžukić (3.) spretno je  donio Hrvatskoj dragocjeno vodstvo, ali smo dozvolili prebrzo izjednačenje (St.Ledger 19.). Greška je bila u prepuštanju inicijative Ircima, oni su logično krenuli na izjednačenje i onda kad su uspjeli, naši su se otkočili, zavladali igrom, došli do novog vodstva, u najdelikatnijem trenutku, u završnici prvog dijela. Još bolje, odmah na startu drugog dijela Mandžukić (49.) ponovo je glavom matirao irskog vratara.

Onih petnaestak minuta od 1:0 do 1:1 bila je pouka za naše, jer protiv Iraca, žilavih i agresivnih, nema igranja na čeku, ono kao neka napadnu, pa ćemo provesti kontru. Daleko je bolje nadigravanje, nastojanje da se konstrukcijom dođe do prigoda premda smo oba gola postigli poslije kardinalnih grešaka irske obrane.

Naš izbornik Slaven Bilić izvanredno je pripremio momčad. Važno je bilo prebaciti težište igre prema Shayu Givenu, jer je iz niza intervencija irskih obrambenih igrača bilo evidentno da su prilično nespretni. Naši su, vidjelo se, tehnički superiorniji i brži, zato je bilo ključno izbjegnuti duel igru.

Naravno, utakmica Italija – Španjolska (1:1) pokazala je da naši praktično nisu imali izbora, neriješen rezultat naših rivala pojačao je imperativ pobjede. Ujedno, bez obzira što se zna s kakvim snagama raspolažu favoriti u našoj grupi, ipak je dvoboj u Gdansku pokazalo da „furije“ i „azzuri“, upoređujući ih s našim igračkim korpusom ipak imaju jače adute. No, poslije ova tri inkasirana boda neće biti lako ni Talijanima, ni Španjolcima. ZR  


ZDRAVKO REIĆ
#HRVATSKAIRSKA