Strani nogometnisu imuni

U Italiji sve dublje prožimanje nogometa i kriminala, čak 30 posto ultra navijača ima dosjee zbog teških prekršaja

Piše Hina
14. prosinac 2017. - 23:14
2017-12-10T001020Z_1739708985_RC1C97B11B70_RTRMADP_3_SOCCER-ITALY-JUV-INT.JPG

Parlamentarno antimafijaško povjerenstvo je upozorilo u četvrtak u Rimu na sve dublje prožimanje između kriminala, običnog kao i mafijaškog i svijeta nogometa, koji nije uvijek samo žrtva.

- Nogomet, kao sva tijela nije dovoljno zdrav da bi bio imun na mafiju - objasnila je novinarima Rosy Bindi, predsjednica tog povjerenstva.

- Parlamentarna istraga je otkrila razne oblike, sve dublje, prožimanja organiziranog kriminala, općeg kriminala i nasilnih oblika skupina navijača u kojima su se ugnijezdile klice političkog ektremizma - upozorilo je povjerenstvo u jednoglasno usvojenom izviješću.

Ta politizacija na krajnju desnicu ili krajnju ljevicu skupina navijača nije nova, ali povjerenstvo zabrinjava nazočnost ultra navijača u svim nedavnim slučajevima manifestacija desno orijentiranog političkog ekstremizma.

Osim toga oko 30 posto ultra navijača ima policijske dosjee zbog teških prekršaja, prema procjenama policije što stvara idealan teren za infiltracije organiziranog ili mafijaškog kriminala, prema izvješću.

Puno nogometnih klubova je zahvaćeno, uključujući i Juventus, šesterostrukog prvaka Italije. U Torinu se kalabreška mafija 'Ndrangheta infiltirirala u grupne kupovine ulaznica, čime uspijeva kontrolirati ultra skupine Juventusa, primjećuje povjerenstvo.

Parlamentarni zastupnici su se pozabavili i prijateljstvima između igrača i mafijaša.

Povjerenstvo je navelo slučaj napadača Fabrizia Miccolija koji je u karijeri igrao za Juventus, Benficu i Palermo, koji  je osuđen u listopadu na  3,5 godine zatvora zbog iznuđivanja novca tijekom šest sezona koje je igrao u Palermu.

#MAFIJA#ITALIJA