Strani nogometPLJUŠTE POHVALE

Svjetski mediji: "Hrvatski monolog potopio Zelene"

Piše Joomla\CMS\User\User
"Bad Trap", "Hrvati izbjegli irsku zamku", "Hrvatska gurnula Irsku prema ispadanju", "Hrvatski monolog potopio Zelene"... Samo su neki od naslova iz talijanskih medija.

Većinom su kritizirali Trapattonijev način igre te proglašavali pobjedu Hrvatske zasluženom, no portal Sportitalia.com u naslov je 'gurnuo' čudnu formulaciju - "Hrvatska triput iznenadila Irce".

Glasovita La Repubblica izdvojila je Perišića kao pozitivno iznenađenje Slavena Bilića, a tražile su se nove fraze i izrazi kojim bi se opisala Mandžukićeva požrtvovnost, snaga i realizacija. Cijenjena Gazzetta kazala je kako su se Hrvati zahvalili Španjolskoj i Azzurrima na remiju te istakla bundesligaški duo Perišić - Mandžo kao pokretačku snagu Vatrenih, koji su pokazali da su kvalitetnija momčad. Ipak, najviše su pohvala dali kolege s Eurosporta s rečenicom kako je "hrvatska kvalitetna igra bila toliko bolja od irske da je to bilo - ružno za gledati".

Svi susjedni mediji slažu se u jednome. Hrvatska je zasluženo pobijedila Irsku na krilima raspoloženog napadačkog dvojca kojima su se sjajno pridodavali Perišić te Modrić, dirigent veznog reda. Glavne vijesti dana na Čizmi su bile Buffon, Balotelli i društvo, a iako nitko nije izričito naveo takvo što, stječe se dojam kako su uvjereni da će zasjesti na čelo skupine C nakon drugog kola...

Španjolcima je izjednačujući gol Iraca protiv Hrvatske bio pravi melem, to je pogodovalo njihovim interesima, no uvjerljiva pobjeda Hrvatske ih stavlla u mnogo neugodniji položaj. Momčad koju je većina ignorirala je ostavila jako dobar dojam. 'Hrvatska je također rival', 'Hrvatska može sanjati', 'Hrvatska je izbrisala Irsku s terena“, ocjenjuju mediji koji osim Modrića ('igra kao anđeo) i Mandžukića ističu i Srnu.

Hrvatska je neusporedivo bolja momčad od Irske koja nema gotovo nikakvih nogometnih resursa, pišu Španjolci, te pomalo sa zavišću (jedanaesterac na Keaneu, zaleđe Jelavića) zaključuju kako je Hravtska ostvarila cilj - pobjedu i tri boda koji joj privremeno daju prvo mjesto u skupini. 'Hrvatska misli ozbiljno', piše Marca i dodaje da je pobjedom nad Irskom odaslala poruku Italiji i Španjolskoj: Hrvatska će u skupini C biti tvrdi orah.

Hrvatska je bila superiornija, ali je imala i sreće, složni su u ponedjeljak irski mediji ocjenjujući sinoćnju utakmicu između Hrvatske i Irske na europskom prvenstvu u Polsjkoj i Ukrajini koju je Hrvatska dobila 3-1.

"Hrvatska je sinoć došla do tri boda iz dva razloga. Prvi je taj da je tehnički bila superiornija i dominantnija u posjedu lopte što teško da je iznenađenje. Drugi razlog više zabrinjava,a to je da su Hrvati bili taktički pametniji i iskoristili su očite pogreške koje su ismijale irsku defenzivnu statistiku od prije početka utakmice", piše "Irish Independent".

"I iako s irske strane nije nedostajalo volje Hrvatska je ipak bila kvalitetnija i bila je surova uz mrvice sreće koje su joj se našle na putu", ocjenjuje "Irish Independent".

"Hrvatska je imala sreće, ali je bila bolja cijelu večer", priznaje Irish Times.
"Mario Mandžukić je uništio nadu Irske da s pobjedom započne europsko prvenstvo a i okončao je niz Giovannija Trappatonija od 14 utakmica bez poraza", dodaje "Times".

"Irish Indeppendent" piše da se u drugom poluvremenu činilo da Hrvati imaju čovjeka više.

Iako svi ističu činjenicu da je drugi gol za Hrvatsku postignut iz zaleđa, "Irish Independent" i "Times" ističu da je "rezultat bio pošten odraz igre".

Irski mediji navode i da je pred kraj utakmice na Robbieju Keanu napravljen prekršaj za kazneni udarac ali da je nizozemski sudac Bjorn Kuipers nije sudio možda pod utjecajem prosvjeda Hrvata što su irci nastavili igru iako je Mario Mandžukić ležao na travnjaku.

"Pokazalo se da Irce ipak ne možeš pobijediti. Dečki Giovannija Trapattonija olakšali su to", zaključuje "Irish Independent", a "Irish Times" dodaje: "Zaboravili smo kako nam mogu slomiti srce te irske nogometne večeri".

(H), SN, CROPIX