Strani nogometjedan hrvat priveden u poznanju

Sudionik incidenta: Navijači Lecha cijeli su dan po gradu tražili isključivo BBB-ovce

Piše PSD.
10. lipanj 2012. - 18:27
NOVIJE

U središtu Poznanja u noći sa subote na nedjelju došlo je do sukoba poljskih, irskih i hrvatskih navijača pri čemu je 14 osoba završilo u pritvoru, među njima i jedan Hrvat. Iza rešetaka je i deset Poljaka i tri Irca.

Do gužve je došlo na trgu Stary Rynek u kasnim noćnim satima kada je skupina navijača Lecha iz Poznanja napala navijače BBB-a, a u gužvi su stradali i Irci.

"Navijači Lecha cijeli su dan po gradu tražili isključivo BBB. Bilo ih je oko 50-ak na nas trideset. Tučnjava je trajala desetak minuta i bilo je razbijenih glava s obje strane," kazao je za Hinu jedan od sudionika incidenta, dok je njegov prijatelj dodao:

"Stolici su letjeli na sve strane, bilo je tu i boca i čaša i dosta razbijenih glava. Napali su nas navijači Lecha koji koriste Euro kako bi se dokazivali u navijačkom svijetu, a Irci su se našli slučajno u gužvi."

Poljska policija je o cijelom događaju izvjestila tek danas pokušavši ga zataškati. O izgredu nisu znali niti hrvatski policajci koji se nalaze u Poljskoj kao pomoć svojim poljskim kolegama. Domaća policija tvrdi kako se radilo o manjem incidentu koji je trajao nekoliko minuta i sve se smirlilo nako njihove reakcije. Ovaj izgred bi ostao skriven da na internetu nije osvanuo video kojeg je snimio netko od sudionika tučnjave.

RANIJE

U noći sa subote na nedjelju Irski i Poljski navijači zabavljali su se u centru Poznanja u neposrednoj blizini fan zone, kada ih je odjednom grupa hrvatskih najvijača napala i krenula gađati bocama i kriglama, prenosi fakt.pl.

Sukob navijačkih skupina trajao je nekoliko minuta sve do dolaska policije kojoj nije prvi puta na ovom Euru da mora zaustavljati nerede.

U neredima su uhićena tri Irca, deset Poljaka i jedan Hrvat. Iz policije su poručili kako će pregledom snimaka videonadzora utvrditi što se točno dogodilo. Još se ne zna ima li ozlijeđenih.

Policija u Poznanju: Uhitili smo 14-oricu navijača

Dva su se odvojena incidenta uz sudjelovanje hrvatskih, irskih i poljskih nogometnih navijača odigrala u Poznanju u petak odnosno u subotu navečer.

Dvadesetak se navijača, piše za Goal.com poljski novinar Michal Zachodny, sukobilo u petak navečer na glavnome gradskom trgu. Lokalna je policijska postaja taj incident praktički zataškala, piše isti autor, objasnivši da se radilo tek o manjem incidentu.

Navijački se obračun, međutim, ponovio u subotu navečer u jednome gradskom pubu, zbog čega je morala intervenirati policija. Akcija je završila priovođenjem 14-orice ratobornih huligana.

- Tučnjava je izbila na jednom uglu u blizini gradske tržnice. Trajala je pet minuta – rekao je za Goal.com glasnogovornik lokalne policije dodavši:

- Policija je identificirala veće grupe izgrednika te je uhitila 14-oricu među njima. Po našim saznanjima uhićeni pripadaju trima različitim nacionalnostima. Čekamo da se svi otrijezne kako bismo nastavili istražni postupak.

- Analiziramo videodokumentaciju sa sigurnosnih kamera u pubu. Računamo svejedno da nema potrebe za uvođenje posebnih mjera osiguranja za današnju utakmicu između Hrvatske i Irske.

- Također, nismo zabilježili nove nemire na ulicama, premda intenzivno motrimo što se događa.

Dok službene vlasti u Poljskoj snižavaju tenzije mediji su dosad na Europskom prvenstvu zabilježili 16 nasilnih izgreda u kojima je ozlijeđeno 314 ljudi.


Dvoje Rusa dobilo zabranu ulaska na poljske stadione

Dvoje ruskih navijača, muškarac i žena, u nedjelju su dobili sudsku zabranu pohođenja utakmica Europskog prvenstva na poljskom tlu.

U šturome agencijskom izvještaju kao razlog dvogodišnjoj suspenziji ulaska na bilo koji nogometni stadion u Poljskoj navodi se nepoštivanje javnog reda i mira tijekom utakmice između Rusije i Češke u petak u Wroclawu.

Rus i Ruskinja platit će također svaki po dvije tisuće zlota novčane kazne. U eurskoj protuvrijednosti riječ je otprilike o 460 eura.

Četvero ruskih navijača i dalje je u pritvoru zbog sudjelovanja u jednoj restoranskoj tučnjavi u Wroclawu, dok lokalna policija i dalje nastoji identificirati huligane koji su unutar stadiona fizički napali pripadnike redarske službe izudaravši ih rukama i nogama.

Rusi upozoravaju svoje navijače

Nogometni savez Rusije uputio je danas apel svojim navijačima da se suzdrže od nereda za vrijeme EURA.

"Pojedinci iz vaših redova su pravili probleme na stadionu, a oni se ne zaslužuju zvati ruskim navijačima. Tribine nisu mjesto za političke ili druge stavove. Apeliramo na prave navijače da se suprotstave huliganima i surađuju s organizatorima", navodi se, između ostalog, u priopćenju ruskog Saveza.

UEFA je pokrenula disciplinski postupak zbog izgreda u Wroclawu nakon dvoboja s Česima, kada su pretučeni poljski redari, a UEFA ispituje i navode da su Rusi na rasnoj osnovi vrijeđali tamnoputog češkog reprezentativca Teodora Gebreselasia.

TS, (SN), (H)