StoryEditorOCM
Strani nogometnevjerojatna priča

Stigla žestoka reakcija iz Dinama, priča o prevari je prevara, najavili su konkretne korake

Piše Damir Dobrinić/SN
14. svibnja 2024. - 08:18

Nakon što se u rumunjskim medijima pojavila nevjerojatna priča da je za Dinamo Bukurešt, čiji je trener bivši strateg hrvatskih velikana Hajduka i Dinama, Željko Sopić, u proljetnom dijelu prvenstva igrao - krivi igrač! U veljači je Istanbul Basaksehira stigao stoper Edgar Ie, koji je za Kopićevu momčad odigrao pet utakmica - pišu Sportske novosti.

No, Rumunji su "provalili" da to nije bio Ie, već da je došlo do prevare i da je umjesto njega nastupao brat blizanac Edelino, igrač s puno skromnijom karijerom od brata, koji mu je mjesto ustupio zbog ozljede. Vijest se proširila Europom, počelo se pisati da će Dinamo biti kažnjen oduzimanjem osam bodova koje je osvojio na utakmicama na kojima je taj igrač nastupio... Ipak, čini se da je sama priča o prevari - prevara. Bilo bi uistinu nevjerojatno da su blizanci pokušali izvesti takvu diverziju, pogotovo jer se radi o igračima s potpuno dvije različite razine. Edgar je stoper i između ostalog bio je član Barcelone, Lillea, Trabzonspora, Feyenoorda, dok je Edelino veznjak koji je proteklih godina uglavnom nastupao za portugalske niželigaše...

U ponedjeljak se žestoko oglasio Dinamo Bukurešt, koji je u priopćenju napisao:

"Radi se o fake newsu koji su promovirali rumunjski masovni mediji, a nakon toga prenijeli čak i međunarodni poput BBC-a, Marce i Recorda. Reći da Dinamo Bukurešt sumnja da nije transferirao Edgara Miguela Iea već njegovog brata blizanca Edelina Miguela Iea, laž je, kleveta i kancerogeni napad na klub. Dinamo Bukurešt doveo je Edgara Miguela Iea preko ugledne tvrtke priznate u Europi. Govorimo o transparentnosti i o zakonitosti. Dobio je potvrdu o međunarodnom transferu koju je izdao Turski savez, a potvrdili ga Rumunjski savez i FIFA, registrirala ga je Profesionalna nogometna liga i dobio je potvrdu o registraciji od Glavnog inspektorata za useljeništvo. Dinamo Bukurešt objavljuje i da je pokrenuo postupak za privođenje autora ove pogrešne informacije pred sud zbog ozbiljnog narušavanja imidža kluba...".

Ljuti su u Dinamu iz Bukurešta, čiji će trener Kopić ostati još barem dva tjedna, nakon što je sa svojim klubom u nedjelju u šokantnom posljednjem kolu Lige za ostanak u Rumunjskoj izborio plasman u dodatne kvalifikacije. Dinamo prije domaćeg dvoboja s momčadi UTA Arad nije ovisio sam o sebi, mogli su ga preskočiti i Voluntari i U Craiova 1948, te ga gurnuti u 2. ligu. No, te dvije momčadi upisale su poraze i direktno ispale, Kopićevi momci svladali su goste iz Arada s 2:0 i u nevjerojatnom raspletu nakon kojeg su Dinamovi navijači preplavili travnjak stadiona u Bukureštu, ušli u play-off za ostanak.

image

Željko Kopić je trener Dinama iz Bukurešta

Ronald Goršić/Arhiva/Cropix

Tamo ih sljedeća dva ponedjeljka čekaju obračuni s Csikszeredom, šestoplasiranim drugoligašem koji nikad nije bio član elite, prvu utakmicu odigrat će kod kuće, uzvrat u gostima. Veliki su favoriti i Kopić bi trebao ostvariti ono zbog čega je u prosincu i doveden - ostaviti Dinamo u elitnom rangu. Kad je došao, Dinamo je bio čvrsto u zoni direktnog ispadanja, ali Kopić je uspio izvući klub iznad površine. No, nakon svega je što je njegov klub prošao proteklih mjeseci, 46-godišnji hrvatski trener puše i na hladno.

U devet kola Lige za ostanak, Kopićeva momčad, čiji je od zime član i Domagoj Pavičić (18 nastupa, 1 gol, 2 asistencije), proživjela je svašta. U čak pet dvoboja ostali su bez ukupno osam bodova golovima primljenim u 90. minuti ili kasnije (Petrolul u 90+13. gol za 1:1, Otelul gol u 90+3. gol za 1:0, U Craiova 1948 gol za 1:1 u 90., Botosani gol za 2:1 u 90+1., Universitatea Cluj gol za 3:3 u 90+1.). Jednu su u nadoknadi dinamovci i dobili, u 90+3. zabili su za 1:0 protiv Poli Iasija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 10:53