stdClass Object ( [id] => 1236022 [title] => Na popisu najplaćenijih nogometaša svijeta Mbappe je pretekao Messija i Ronalda, a za leđima im diše 22-godišnji Haaland, evo cijele top liste najbogatijih [alias] => na-popisu-najplacenijih-nogometasa-svijeta-mbappe-je-pretekao-messija-i-ronalda-a-za-ledima-im-dise-22-godisnji-haaland-evo-cijele-top-liste-najbogatijih [catid] => 277 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Časopis Forbes redovito objavljuje listu onih koji najviše zarađuju tjerajući zazubice milijardama koje zarađuju puno manje.

Među onima koji puno zarađuju su i nogometaši, barem u Europi. Tako je nedavno objavljen popis najbolje plaćenih nogometaša svijeta. Iako kalendarska godina nije gotova, časopis je njihovu zaradu za sezonu 2022.-2023. izračunao na temelju sljedećih pokazatelja: ukupnu zaradu na terenu (osnovne plaće i bonusi) te procjene izvan terena koje odražavaju godišnji prihod od odobrenja, licenciranja, nastupa i memorabilija, kao i poduzeća kojima ti igrači upravljaju. Brojke su izvedene iz javno dostupnih baza podataka i razgovora s insajderima. Nisu uključeni prihodi od ulaganja kao što su isplate kamata ili dividende, ali jesu isplate od vlasničkih udjela koje su sportaši prodali. Iz ukupnih zarada nisu izuzeti poreze ni naknade za agente, objasnio je Justin Birnbaum za Forbes.

---

image

Kylian Mbappe ima što slaviti

Geoffroy Van Der Hasselt/AFP
---

1. KYLIAN MBAPPÉ - 131,5 milijuna dolara

Prvi na Forbesovoj listi je 23-godišnji prvotimac Paris-Saint Germaina, koji je zaradio 131,5 milijuna dolara. Lavovskih 110 milijuna odnose se na plaće i potpis novog, trogodišnjeg ugovora za PSG, za koji je lobirao i predsjednik Macron. Tome treba dodati i procijenjenih 18 milijuna dolara od sponzora kao što su Nike, Dior ili Panini, a igrač je osnovao vlastitu produkcijsku tvrtku Zebra Valley, a i u drugim projektima je brz i aktivan kao i na terenu. A tek je počeo.

---

image

Lionel Messi više nije prvi po zaradi, ali dobro zarađuje od sponzora

Geoffroy Van Der Hasselt/AFP
---

2. LIONEL MESSI - 120 milijuna dolara

Argentisnki reprezentativac i igrač PSG-a, koji se već osam godina s Ronaldom navikao izmjenjivati na prvome mjestu po zaradi ove sezone je drugoplasirani. Dio njegove zarade čini čak 55 milijuna dolara, triput više od Mbappéa. 35-godišnji nogometni virtuoz ima poslova i sa kriptovalutama i za njegovu mirovinu ne treba se bojati. Ako Argentina bude prva u Kataru, na Messijevu zadnjem Mundijalu, prognozira se da će zarađivati još više.

---

image

Kao i Messija, Cristiana Ronalda utješit će zarada izvan terena, prvi je po sponzorima

Oli Scarff/AFP
---

3. CRISTIANO RONALDO - 100 milijuna dolara

Portugalski igrač Manchester Uniteda morao se zadovoljiti finacijskom broncom. Utješno mu može biti da je rekorder po zaradi izvan igrališta, čak 60 milijuna dolara. Kao i Messi, i on je do prepona u biznisu. Rekorder je i po broju pratitelja na Instagramu, 37-godišnjem Portugalcu nedostaje tek 14 milijuna da dođe do pola milijarde.

---

image

Neymara sa zarađenih 87 milijuna dolara ne bi trebala izjedati zavist

Geoffroy Van Der Hasselt/AFP
---

4. NEYMAR - 87 milijuna dolara

Treći PSG-ovac među četiri najplaćenija ipak nije uspio doći do troznamenkastog broja milijuna i među prva tri, ali s 87 milijuna na računima Brazilca ne bi trebala izjedati zavist.

---

image

Mohamed Salah ima 53 milijuna razloga za zadovoljstvo

Lindsey Parnaby/AFP
---

5. MOHAMED SALAH - 53 milijuna dolara

Liverpoolov virtuoz prošle se sezone okitio nagradama, ali i novim trogodišnjim ugovorom. Sve je to naravno utjecalo na zaradu egipatskog nogometaša, baš kao što iza njega i dalje stoji veliki Adidas.

---

image

Erling Haaland uspio je u onome što uspijeva malo kojem 22-godišnjaku, zaradio je 39 milijuna dolara u jednoj godini

Sascha Schuermann/AFP
---

6. ERLING HAALAND - 39 milijuna dolara

Kad u jednoj godini zaradiš gotovo dvostruko više milijuna dolara nego što imaš godina, onda gotovo da si na vrhu. 22-godišnji Norvežanin velike je prihode ostvario prijelazom u Manchester City, a uskoro bi trebao potpisati novi ugovor s Nikeom. Stari je bio težak četiri milijuna dolara, a novi bi trebao iznositi 18. Reklo bi se da će se Haaland dogodine popeti i više.

---

image

Prelaskom iz Bayerna u Barcelonu Robert Lewandowski nije paom s konja na magarca

Pau Barrena/AFP
---

7. ROBERT LEWANDOWSKI - 35 milijuna dolara

Barcelonin centarfor kojega je Bayern hladno ispratio stroj je za golove, ali i za zaradu. Uz odličnu plaću i bonuse, u tome mu pomaže i ugovor s Nikeom. Koliko znamo, Lewandowski ne ulaže u ‘levandu‘, ali jest u vlastitu odjevnu marku "RL9", a Poljak je zbog navodne podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu raskinuo ugovor s Huaweijem. Ne treba sumnjati da će skockani Poljak nastaviti zarađivati u nogometu i izvan njega.

---

image

Edenu Hazardu 2022. je u znaku trenta una, 31 godina, 31 milijun dolara

Andy Buchanan/AFP
---

8. EDEN HAZARD 31 milijun dolara

Ne znamo da li belgijski nogometaš u pauzama utakmica igra trenta uno, ali ove godine 31 je definitivno njegov broj. Naime 31-godišnjak je ove sezone uprihodio ravno 31 milijun dolara. Ipak, Hazard nije posve zadovoljan u madridskom Realu, a ni oni s njime pa se govori o povratku u Chelsea. Hoće li to biti korak naprijed ili natrag, pokazat će Forbesova lista za sljedeću sezonu, s čijij je prvoh 10 mnogima bolnije ispasti nego iz prvih 11 najboljih klubova ili reprezentacija.

---

image

Andres Iniesta u dresu nalik Hajdukovom i s vlastitom kopačkom Capitten. I s 30 milijuna dolara zarade

Yuichi Yamazaki/AFP
---

9. ANDRES INIESTA - 30 milijuna dolara

Mislili su neki da ga neće biti, ali Iniesta nije nesta. Doduše možda jest za Europljane, ali legendarni španjolski veznjak skrasio se u Japanu, kao igrač Vissel Kobea. A Japanci očito ne štede na plaćanju legendi. Najstariji na Forbesovoj listi, 38-godišnji Iniesta ima svoju marku sportske odjeće Capitten, od koje mu očito dobro ide. Kapetan dobro plovi nogometnim i poslovnim vodama Pacifika i Atlantika.

---

image

Kevin de Bruyne ima čak 11 sponzorskih ugovora

Alain Jocard/AFP
---

10. KEVIN DE BRUYNE - 29 milijuna dolara

"Belgijski dijamant" iz Manchester Cityja, drugi Belgijac na popisu najoparenijih, osim nogometnih kvaliteta ima i dobar ugovor, ali i dobroga ‘ćaću‘ koji pregovara za njega. De Bruyne je čini se i rekorder na listi po broju potpisanih poslovnih ugovora s brendovima, ima ih čak 11. Očito i tu ima dobar pergled igre na terenu, pa ni za njegovu budućnost nogometni fanovi ne trebaju brinuti.

Iznesene brojke potaknule su analize i komentare kako zarada, tako i trendova u nogometu i financijama.

"Kad su Cristiano Ronaldo i Lionel Messi po prvi put u 2018. prešli 100 milijuna dolara ukupne godišnje zarade, obojica su bili u 30-ima, na vrhuncu karijere. Kylian Mbappé nije čekao ni približno toliko, dsegnuvši taj iznos sa samo 23 godine.Haaland, koji se prvi put pojavljuje među deset najboljih po zaradi, pridružuje se Mbappéu kao jedinim igračima mlađim od 30 godina koji su se našli na ovogodišnjoj listi, otvarajući pokret mladih koji će dominirati svjetskim nogometom u godinama koje dolaze", piše Forbes.

---

image

Mbappe, Messi i Neymar, trojica iz PSG-a među četiri najplaćenija nogometaša, ukupno teški preko 300 milijuna dolara

Geoffroy Van Der Hasselt/AFP
---

Možemo primijetiti da iako igraju u ligama petice i drugi su na svijetu, na listi nema hrvatskih nogometaša, ni Modrića, Perišića, Brozovića, Kovačića... Kako je trend da se na listi najplaćenijih nalaze mlađi, nade se mogu usmjeriti u Joška Gvardiola i mlade koji su financijski odlično krenuli prema vrhovima zarade. Nogomet je za mnoge najvažnija sporedna stvar na svijetu, ali nekima je i najunosnija. Desetorici s ove liste sigurno.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => forbesova lista [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => forbesova lista 2 0 6407 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-27 11:20:13 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-27 15:06:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-10-27 15:06:30 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 139 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 277 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o stranom nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, nogomet, strani nogomet [secure] => 0 [page_title] => Strani nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Na popisu najplaćenijih nogometaša svijeta Mbappe je pretekao Messija i Ronalda, a za leđima im diše 22-godišnji Haaland, evo cijele top liste najbogatijih [metakey] => zarada nogometaša, forbes, Mbappe, Messi, Ronaldo, Haaland [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23600083.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23669517.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23643612.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23668097.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23675338.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23562627.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23675812.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23617908.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23667710.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23668128.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23667370.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/27\/23627349.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Geoffroy Van Der Hasselt\/AFP","Lindsey Parnaby\/AFP","Sascha Schuermann\/AFP ","Pau Barrena\/AFP","Andy Buchanan\/AFP","Yuichi Yamazaki\/AFP","Alain Jocard\/AFP","Geoffroy Van Der Hasselt\/AFP","Geoffroy Van Der Hasselt\/AFP","Geoffroy Van Der Hasselt\/AFP","Oli Scarff\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dio dolarske dnevnice najpla\u0107enijih nogometa\u0161a svijeta (ilustracija)<\/p>","

Neymara sa zara\u0111enih 87 milijuna dolara ne bi trebala izjedati zavist<\/p>","

Mohamed Salah ima 53 milijuna razloga za zadovoljstvo<\/p>","

Erling Haaland uspio je u onome \u0161to uspijeva malo kojem 22-godi\u0161njaku, zaradio je 39 milijuna dolara u jednoj godini<\/p>","

Prelaskom iz Bayerna u Barcelonu Robert Lewandowski nije paom s konja na magarca<\/p>","

Edenu Hazardu 2022. je u znaku trenta una, 31 godina, 31 milijun dolara<\/p>","

Andres Iniesta u dresu nalik Hajdukovom i s vlastitom kopa\u010dkom Capitten. I s 30 milijuna dolara zarade<\/p>","

Kevin de Bruyne ima \u010dak 11 sponzorskih ugovora<\/p>","

Mbappe, Messi i Neymar, trojica iz PSG-a me\u0111u \u010detiri najpla\u0107enija nogometa\u0161a, ukupno te\u0161ki preko 300 milijuna dolara<\/p>","

Kylian Mbappe ima \u0161to slaviti<\/p>","

Lionel Messi vi\u0161e nije prvi po zaradi, ali dobro zara\u0111uje od sponzora<\/p>","

Kao i Messija, Cristiana Ronalda utje\u0161it \u0107e zarada izvan terena, prvi je po sponzorima<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23600083_1920.jpg":"1920x1080","k_23600083_1280.jpg":"1280x1280","k_23600083_1024.jpg":"1024x1024","k_23600083_640.jpg":"640x640","k_23600083_480.jpg":"480x480","k_23600083_340.jpg":"340x340","k_23600083_220.jpg":"220x220","o_23600083_1280.jpg":"1280x853","o_23600083_1024.jpg":"1024x682","o_23600083_640.jpg":"640x426","o_23600083_480.jpg":"480x320","o_23600083_340.jpg":"340x226","o_23600083_220.jpg":"220x146","h_23600083_1280.jpg":"1280x854","h_23600083_1024.jpg":"1024x683","h_23600083_640.jpg":"640x427","h_23600083_480.jpg":"480x320","h_23600083_340.jpg":"340x227","h_23600083_220.jpg":"220x147","pp_23600083_1280.jpg":"1280x1628","pp_23600083_1024.jpg":"1024x1303","pp_23600083_640.jpg":"640x814","pp_23600083_480.jpg":"480x611","pp_23600083_340.jpg":"340x432","pp_23600083_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23669517_1920.jpg":"1920x1080","k_23669517_1280.jpg":"1280x1280","k_23669517_1024.jpg":"1024x1024","k_23669517_640.jpg":"640x640","k_23669517_480.jpg":"480x480","k_23669517_340.jpg":"340x340","k_23669517_220.jpg":"220x220","o_23669517_1280.jpg":"1280x853","o_23669517_1024.jpg":"1024x682","o_23669517_640.jpg":"640x426","o_23669517_480.jpg":"480x320","o_23669517_340.jpg":"340x226","o_23669517_220.jpg":"220x146","h_23669517_1280.jpg":"1280x854","h_23669517_1024.jpg":"1024x683","h_23669517_640.jpg":"640x427","h_23669517_480.jpg":"480x320","h_23669517_340.jpg":"340x227","h_23669517_220.jpg":"220x147","pp_23669517_1280.jpg":"1280x1628","pp_23669517_1024.jpg":"1024x1303","pp_23669517_640.jpg":"640x814","pp_23669517_480.jpg":"480x611","pp_23669517_340.jpg":"340x432","pp_23669517_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23643612_1920.jpg":"1920x1080","k_23643612_1280.jpg":"1280x1280","k_23643612_1024.jpg":"1024x1024","k_23643612_640.jpg":"640x640","k_23643612_480.jpg":"480x480","k_23643612_340.jpg":"340x340","k_23643612_220.jpg":"220x220","o_23643612_1280.jpg":"1280x853","o_23643612_1024.jpg":"1024x682","o_23643612_640.jpg":"640x426","o_23643612_480.jpg":"480x320","o_23643612_340.jpg":"340x226","o_23643612_220.jpg":"220x146","h_23643612_1280.jpg":"1280x854","h_23643612_1024.jpg":"1024x683","h_23643612_640.jpg":"640x427","h_23643612_480.jpg":"480x320","h_23643612_340.jpg":"340x227","h_23643612_220.jpg":"220x147","pp_23643612_1280.jpg":"1280x1628","pp_23643612_1024.jpg":"1024x1303","pp_23643612_640.jpg":"640x814","pp_23643612_480.jpg":"480x611","pp_23643612_340.jpg":"340x432","pp_23643612_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23668097_1920.jpg":"1920x1080","k_23668097_1280.jpg":"1280x1280","k_23668097_1024.jpg":"1024x1024","k_23668097_640.jpg":"640x640","k_23668097_480.jpg":"480x480","k_23668097_340.jpg":"340x340","k_23668097_220.jpg":"220x220","o_23668097_1280.jpg":"1280x853","o_23668097_1024.jpg":"1024x682","o_23668097_640.jpg":"640x426","o_23668097_480.jpg":"480x320","o_23668097_340.jpg":"340x226","o_23668097_220.jpg":"220x146","h_23668097_1280.jpg":"1280x854","h_23668097_1024.jpg":"1024x683","h_23668097_640.jpg":"640x427","h_23668097_480.jpg":"480x320","h_23668097_340.jpg":"340x227","h_23668097_220.jpg":"220x147","pp_23668097_1280.jpg":"1280x1628","pp_23668097_1024.jpg":"1024x1303","pp_23668097_640.jpg":"640x814","pp_23668097_480.jpg":"480x611","pp_23668097_340.jpg":"340x432","pp_23668097_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_23675338_1920.jpg":"1920x1080","k_23675338_1280.jpg":"1280x1280","k_23675338_1024.jpg":"1024x1024","k_23675338_640.jpg":"640x640","k_23675338_480.jpg":"480x480","k_23675338_340.jpg":"340x340","k_23675338_220.jpg":"220x220","o_23675338_1280.jpg":"1280x852","o_23675338_1024.jpg":"1024x681","o_23675338_640.jpg":"640x426","o_23675338_480.jpg":"480x319","o_23675338_340.jpg":"340x226","o_23675338_220.jpg":"220x146","h_23675338_1280.jpg":"1280x854","h_23675338_1024.jpg":"1024x683","h_23675338_640.jpg":"640x427","h_23675338_480.jpg":"480x320","h_23675338_340.jpg":"340x227","h_23675338_220.jpg":"220x147","pp_23675338_1280.jpg":"1280x1628","pp_23675338_1024.jpg":"1024x1303","pp_23675338_640.jpg":"640x814","pp_23675338_480.jpg":"480x611","pp_23675338_340.jpg":"340x432","pp_23675338_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23562627_1920.jpg":"1920x1080","k_23562627_1280.jpg":"1280x1280","k_23562627_1024.jpg":"1024x1024","k_23562627_640.jpg":"640x640","k_23562627_480.jpg":"480x480","k_23562627_340.jpg":"340x340","k_23562627_220.jpg":"220x220","o_23562627_1280.jpg":"1280x852","o_23562627_1024.jpg":"1024x682","o_23562627_640.jpg":"640x426","o_23562627_480.jpg":"480x319","o_23562627_340.jpg":"340x226","o_23562627_220.jpg":"220x146","h_23562627_1280.jpg":"1280x854","h_23562627_1024.jpg":"1024x683","h_23562627_640.jpg":"640x427","h_23562627_480.jpg":"480x320","h_23562627_340.jpg":"340x227","h_23562627_220.jpg":"220x147","pp_23562627_1280.jpg":"1280x1628","pp_23562627_1024.jpg":"1024x1303","pp_23562627_640.jpg":"640x814","pp_23562627_480.jpg":"480x611","pp_23562627_340.jpg":"340x432","pp_23562627_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x681","hd_23675812_1920.jpg":"1920x1080","k_23675812_1280.jpg":"1280x1280","k_23675812_1024.jpg":"1024x1024","k_23675812_640.jpg":"640x640","k_23675812_480.jpg":"480x480","k_23675812_340.jpg":"340x340","k_23675812_220.jpg":"220x220","o_23675812_1280.jpg":"1280x851","o_23675812_1024.jpg":"1024x681","o_23675812_640.jpg":"640x425","o_23675812_480.jpg":"480x319","o_23675812_340.jpg":"340x226","o_23675812_220.jpg":"220x146","h_23675812_1280.jpg":"1280x854","h_23675812_1024.jpg":"1024x683","h_23675812_640.jpg":"640x427","h_23675812_480.jpg":"480x320","h_23675812_340.jpg":"340x227","h_23675812_220.jpg":"220x147","pp_23675812_1280.jpg":"1280x1628","pp_23675812_1024.jpg":"1024x1303","pp_23675812_640.jpg":"640x814","pp_23675812_480.jpg":"480x611","pp_23675812_340.jpg":"340x432","pp_23675812_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23617908_1920.jpg":"1920x1080","k_23617908_1280.jpg":"1280x1280","k_23617908_1024.jpg":"1024x1024","k_23617908_640.jpg":"640x640","k_23617908_480.jpg":"480x480","k_23617908_340.jpg":"340x340","k_23617908_220.jpg":"220x220","o_23617908_1280.jpg":"1280x853","o_23617908_1024.jpg":"1024x682","o_23617908_640.jpg":"640x426","o_23617908_480.jpg":"480x320","o_23617908_340.jpg":"340x226","o_23617908_220.jpg":"220x146","h_23617908_1280.jpg":"1280x854","h_23617908_1024.jpg":"1024x683","h_23617908_640.jpg":"640x427","h_23617908_480.jpg":"480x320","h_23617908_340.jpg":"340x227","h_23617908_220.jpg":"220x147","pp_23617908_1280.jpg":"1280x1628","pp_23617908_1024.jpg":"1024x1303","pp_23617908_640.jpg":"640x814","pp_23617908_480.jpg":"480x611","pp_23617908_340.jpg":"340x432","pp_23617908_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23667710_1920.jpg":"1920x1080","k_23667710_1280.jpg":"1280x1280","k_23667710_1024.jpg":"1024x1024","k_23667710_640.jpg":"640x640","k_23667710_480.jpg":"480x480","k_23667710_340.jpg":"340x340","k_23667710_220.jpg":"220x220","o_23667710_1280.jpg":"1280x852","o_23667710_1024.jpg":"1024x682","o_23667710_640.jpg":"640x426","o_23667710_480.jpg":"480x319","o_23667710_340.jpg":"340x226","o_23667710_220.jpg":"220x146","h_23667710_1280.jpg":"1280x854","h_23667710_1024.jpg":"1024x683","h_23667710_640.jpg":"640x427","h_23667710_480.jpg":"480x320","h_23667710_340.jpg":"340x227","h_23667710_220.jpg":"220x147","pp_23667710_1280.jpg":"1280x1628","pp_23667710_1024.jpg":"1024x1303","pp_23667710_640.jpg":"640x814","pp_23667710_480.jpg":"480x611","pp_23667710_340.jpg":"340x432","pp_23667710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23668128_1920.jpg":"1920x1080","k_23668128_1280.jpg":"1280x1280","k_23668128_1024.jpg":"1024x1024","k_23668128_640.jpg":"640x640","k_23668128_480.jpg":"480x480","k_23668128_340.jpg":"340x340","k_23668128_220.jpg":"220x220","o_23668128_1280.jpg":"1280x853","o_23668128_1024.jpg":"1024x682","o_23668128_640.jpg":"640x426","o_23668128_480.jpg":"480x320","o_23668128_340.jpg":"340x226","o_23668128_220.jpg":"220x146","h_23668128_1280.jpg":"1280x854","h_23668128_1024.jpg":"1024x683","h_23668128_640.jpg":"640x427","h_23668128_480.jpg":"480x320","h_23668128_340.jpg":"340x227","h_23668128_220.jpg":"220x147","pp_23668128_1280.jpg":"1280x1628","pp_23668128_1024.jpg":"1024x1303","pp_23668128_640.jpg":"640x814","pp_23668128_480.jpg":"480x611","pp_23668128_340.jpg":"340x432","pp_23668128_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23667370_1920.jpg":"1920x1080","k_23667370_1280.jpg":"1280x1280","k_23667370_1024.jpg":"1024x1024","k_23667370_640.jpg":"640x640","k_23667370_480.jpg":"480x480","k_23667370_340.jpg":"340x340","k_23667370_220.jpg":"220x220","o_23667370_1280.jpg":"1280x853","o_23667370_1024.jpg":"1024x682","o_23667370_640.jpg":"640x426","o_23667370_480.jpg":"480x320","o_23667370_340.jpg":"340x226","o_23667370_220.jpg":"220x146","h_23667370_1280.jpg":"1280x854","h_23667370_1024.jpg":"1024x683","h_23667370_640.jpg":"640x427","h_23667370_480.jpg":"480x320","h_23667370_340.jpg":"340x227","h_23667370_220.jpg":"220x147","pp_23667370_1280.jpg":"1280x1628","pp_23667370_1024.jpg":"1024x1303","pp_23667370_640.jpg":"640x814","pp_23667370_480.jpg":"480x611","pp_23667370_340.jpg":"340x432","pp_23667370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23627349_1920.jpg":"1920x1080","k_23627349_1280.jpg":"1280x1280","k_23627349_1024.jpg":"1024x1024","k_23627349_640.jpg":"640x640","k_23627349_480.jpg":"480x480","k_23627349_340.jpg":"340x340","k_23627349_220.jpg":"220x220","o_23627349_1280.jpg":"1280x853","o_23627349_1024.jpg":"1024x682","o_23627349_640.jpg":"640x426","o_23627349_480.jpg":"480x320","o_23627349_340.jpg":"340x226","o_23627349_220.jpg":"220x146","h_23627349_1280.jpg":"1280x854","h_23627349_1024.jpg":"1024x683","h_23627349_640.jpg":"640x427","h_23627349_480.jpg":"480x320","h_23627349_340.jpg":"340x227","h_23627349_220.jpg":"220x147","pp_23627349_1280.jpg":"1280x1628","pp_23627349_1024.jpg":"1024x1303","pp_23627349_640.jpg":"640x814","pp_23627349_480.jpg":"480x611","pp_23627349_340.jpg":"340x432","pp_23627349_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7487035 Threads: 3 Questions: 1537638603 Slow queries: 4677584 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110850827 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 277 [name] => Strani nogomet [alias] => strani-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/strani-nogomet ) ) [link] => /sport/strani-nogomet/na-popisu-najplacenijih-nogometasa-svijeta-mbappe-je-pretekao-messija-i-ronalda-a-za-ledima-im-dise-22-godisnji-haaland-evo-cijele-top-liste-najbogatijih-1236022 [printLink] => /sport/strani-nogomet/na-popisu-najplacenijih-nogometasa-svijeta-mbappe-je-pretekao-messija-i-ronalda-a-za-ledima-im-dise-22-godisnji-haaland-evo-cijele-top-liste-najbogatijih-1236022?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 691561 [name] => zarada nogometaša [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-21 16:32:54 [main_article_id] => 0 [alias] => zarada-nogometasa [link] => /tag/zarada-nogometasa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 218101 [name] => Forbes [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => forbes [link] => /tag/forbes ) [2] => stdClass Object ( [id] => 314354 [name] => Mbappe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mbappe [link] => /tag/mbappe ) [3] => stdClass Object ( [id] => 326991 [name] => Messi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => messi [link] => /tag/messi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 456409 [name] => ronaldo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ronaldo [link] => /tag/ronaldo ) [5] => stdClass Object ( [id] => 635677 [name] => Haaland [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-09 18:44:39 [main_article_id] => 0 [alias] => haaland [link] => /tag/haaland ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => forbesova lista [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na popisu najplaćenijih nogometaša svijeta Mbappe je pretekao Messija i Ronalda, a za leđima im diše 22-godišnji Haaland, evo cijele top liste najbogatijih [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23600083.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] =>

Dio dolarske dnevnice najplaćenijih nogometaša svijeta (ilustracija)

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23600083.jpg [title] =>

Dio dolarske dnevnice najplaćenijih nogometaša svijeta (ilustracija)

/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23669517.jpg [title] =>

Neymara sa zarađenih 87 milijuna dolara ne bi trebala izjedati zavist

Geoffroy Van Der Hasselt/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23643612.jpg [title] =>

Mohamed Salah ima 53 milijuna razloga za zadovoljstvo

Lindsey Parnaby/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23668097.jpg [title] =>

Erling Haaland uspio je u onome što uspijeva malo kojem 22-godišnjaku, zaradio je 39 milijuna dolara u jednoj godini

Sascha Schuermann/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23675338.jpg [title] =>

Prelaskom iz Bayerna u Barcelonu Robert Lewandowski nije paom s konja na magarca

Pau Barrena/AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23562627.jpg [title] =>

Edenu Hazardu 2022. je u znaku trenta una, 31 godina, 31 milijun dolara

Andy Buchanan/AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23675812.jpg [title] =>

Andres Iniesta u dresu nalik Hajdukovom i s vlastitom kopačkom Capitten. I s 30 milijuna dolara zarade

Yuichi Yamazaki/AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23617908.jpg [title] =>

Kevin de Bruyne ima čak 11 sponzorskih ugovora

Alain Jocard/AFP ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23667710.jpg [title] =>

Mbappe, Messi i Neymar, trojica iz PSG-a među četiri najplaćenija nogometaša, ukupno teški preko 300 milijuna dolara

Geoffroy Van Der Hasselt/AFP ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23668128.jpg [title] =>

Kylian Mbappe ima što slaviti

Geoffroy Van Der Hasselt/AFP ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23667370.jpg [title] =>

Lionel Messi više nije prvi po zaradi, ali dobro zarađuje od sponzora

Geoffroy Van Der Hasselt/AFP ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/27/23627349.jpg [title] =>

Kao i Messija, Cristiana Ronalda utješit će zarada izvan terena, prvi je po sponzorima

Oli Scarff/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Časopis Forbes redovito objavljuje listu onih koji najviše zarađuju tjerajući zazubice milijardama koje zarađuju puno manje.

Među onima koji puno zarađuju su i nogometaši, barem u Europi. Tako je nedavno objavljen popis najbolje plaćenih nogometaša svijeta. Iako kalendarska godina nije gotova, časopis je njihovu zaradu za sezonu 2022.-2023. izračunao na temelju sljedećih pokazatelja: ukupnu zaradu na terenu (osnovne plaće i bonusi) te procjene izvan terena koje odražavaju godišnji prihod od odobrenja, licenciranja, nastupa i memorabilija, kao i poduzeća kojima ti igrači upravljaju. Brojke su izvedene iz javno dostupnih baza podataka i razgovora s insajderima. Nisu uključeni prihodi od ulaganja kao što su isplate kamata ili dividende, ali jesu isplate od vlasničkih udjela koje su sportaši prodali. Iz ukupnih zarada nisu izuzeti poreze ni naknade za agente, objasnio je Justin Birnbaum za Forbes.

---

image

Kylian Mbappe ima što slaviti

Geoffroy Van Der Hasselt/AFP
---

1. KYLIAN MBAPPÉ - 131,5 milijuna dolara

Prvi na Forbesovoj listi je 23-godišnji prvotimac Paris-Saint Germaina, koji je zaradio 131,5 milijuna dolara. Lavovskih 110 milijuna odnose se na plaće i potpis novog, trogodišnjeg ugovora za PSG, za koji je lobirao i predsjednik Macron. Tome treba dodati i procijenjenih 18 milijuna dolara od sponzora kao što su Nike, Dior ili Panini, a igrač je osnovao vlastitu produkcijsku tvrtku Zebra Valley, a i u drugim projektima je brz i aktivan kao i na terenu. A tek je počeo.

---

image

Lionel Messi više nije prvi po zaradi, ali dobro zarađuje od sponzora

Geoffroy Van Der Hasselt/AFP
---

2. LIONEL MESSI - 120 milijuna dolara

Argentisnki reprezentativac i igrač PSG-a, koji se već osam godina s Ronaldom navikao izmjenjivati na prvome mjestu po zaradi ove sezone je drugoplasirani. Dio njegove zarade čini čak 55 milijuna dolara, triput više od Mbappéa. 35-godišnji nogometni virtuoz ima poslova i sa kriptovalutama i za njegovu mirovinu ne treba se bojati. Ako Argentina bude prva u Kataru, na Messijevu zadnjem Mundijalu, prognozira se da će zarađivati još više.

---

image

Kao i Messija, Cristiana Ronalda utješit će zarada izvan terena, prvi je po sponzorima

Oli Scarff/AFP
---

3. CRISTIANO RONALDO - 100 milijuna dolara

Portugalski igrač Manchester Uniteda morao se zadovoljiti finacijskom broncom. Utješno mu može biti da je rekorder po zaradi izvan igrališta, čak 60 milijuna dolara. Kao i Messi, i on je do prepona u biznisu. Rekorder je i po broju pratitelja na Instagramu, 37-godišnjem Portugalcu nedostaje tek 14 milijuna da dođe do pola milijarde.

---

image

Neymara sa zarađenih 87 milijuna dolara ne bi trebala izjedati zavist

Geoffroy Van Der Hasselt/AFP
---

4. NEYMAR - 87 milijuna dolara

Treći PSG-ovac među četiri najplaćenija ipak nije uspio doći do troznamenkastog broja milijuna i među prva tri, ali s 87 milijuna na računima Brazilca ne bi trebala izjedati zavist.

---

image

Mohamed Salah ima 53 milijuna razloga za zadovoljstvo

Lindsey Parnaby/AFP
---

5. MOHAMED SALAH - 53 milijuna dolara

Liverpoolov virtuoz prošle se sezone okitio nagradama, ali i novim trogodišnjim ugovorom. Sve je to naravno utjecalo na zaradu egipatskog nogometaša, baš kao što iza njega i dalje stoji veliki Adidas.

---

image

Erling Haaland uspio je u onome što uspijeva malo kojem 22-godišnjaku, zaradio je 39 milijuna dolara u jednoj godini

Sascha Schuermann/AFP
---

6. ERLING HAALAND - 39 milijuna dolara

Kad u jednoj godini zaradiš gotovo dvostruko više milijuna dolara nego što imaš godina, onda gotovo da si na vrhu. 22-godišnji Norvežanin velike je prihode ostvario prijelazom u Manchester City, a uskoro bi trebao potpisati novi ugovor s Nikeom. Stari je bio težak četiri milijuna dolara, a novi bi trebao iznositi 18. Reklo bi se da će se Haaland dogodine popeti i više.

---

image

Prelaskom iz Bayerna u Barcelonu Robert Lewandowski nije paom s konja na magarca

Pau Barrena/AFP
---

7. ROBERT LEWANDOWSKI - 35 milijuna dolara

Barcelonin centarfor kojega je Bayern hladno ispratio stroj je za golove, ali i za zaradu. Uz odličnu plaću i bonuse, u tome mu pomaže i ugovor s Nikeom. Koliko znamo, Lewandowski ne ulaže u ‘levandu‘, ali jest u vlastitu odjevnu marku "RL9", a Poljak je zbog navodne podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu raskinuo ugovor s Huaweijem. Ne treba sumnjati da će skockani Poljak nastaviti zarađivati u nogometu i izvan njega.

---

image

Edenu Hazardu 2022. je u znaku trenta una, 31 godina, 31 milijun dolara

Andy Buchanan/AFP
---

8. EDEN HAZARD 31 milijun dolara

Ne znamo da li belgijski nogometaš u pauzama utakmica igra trenta uno, ali ove godine 31 je definitivno njegov broj. Naime 31-godišnjak je ove sezone uprihodio ravno 31 milijun dolara. Ipak, Hazard nije posve zadovoljan u madridskom Realu, a ni oni s njime pa se govori o povratku u Chelsea. Hoće li to biti korak naprijed ili natrag, pokazat će Forbesova lista za sljedeću sezonu, s čijij je prvoh 10 mnogima bolnije ispasti nego iz prvih 11 najboljih klubova ili reprezentacija.

---

image

Andres Iniesta u dresu nalik Hajdukovom i s vlastitom kopačkom Capitten. I s 30 milijuna dolara zarade

Yuichi Yamazaki/AFP
---

9. ANDRES INIESTA - 30 milijuna dolara

Mislili su neki da ga neće biti, ali Iniesta nije nesta. Doduše možda jest za Europljane, ali legendarni španjolski veznjak skrasio se u Japanu, kao igrač Vissel Kobea. A Japanci očito ne štede na plaćanju legendi. Najstariji na Forbesovoj listi, 38-godišnji Iniesta ima svoju marku sportske odjeće Capitten, od koje mu očito dobro ide. Kapetan dobro plovi nogometnim i poslovnim vodama Pacifika i Atlantika.

---

image

Kevin de Bruyne ima čak 11 sponzorskih ugovora

Alain Jocard/AFP
---

10. KEVIN DE BRUYNE - 29 milijuna dolara

"Belgijski dijamant" iz Manchester Cityja, drugi Belgijac na popisu najoparenijih, osim nogometnih kvaliteta ima i dobar ugovor, ali i dobroga ‘ćaću‘ koji pregovara za njega. De Bruyne je čini se i rekorder na listi po broju potpisanih poslovnih ugovora s brendovima, ima ih čak 11. Očito i tu ima dobar pergled igre na terenu, pa ni za njegovu budućnost nogometni fanovi ne trebaju brinuti.

Iznesene brojke potaknule su analize i komentare kako zarada, tako i trendova u nogometu i financijama.

"Kad su Cristiano Ronaldo i Lionel Messi po prvi put u 2018. prešli 100 milijuna dolara ukupne godišnje zarade, obojica su bili u 30-ima, na vrhuncu karijere. Kylian Mbappé nije čekao ni približno toliko, dsegnuvši taj iznos sa samo 23 godine.Haaland, koji se prvi put pojavljuje među deset najboljih po zaradi, pridružuje se Mbappéu kao jedinim igračima mlađim od 30 godina koji su se našli na ovogodišnjoj listi, otvarajući pokret mladih koji će dominirati svjetskim nogometom u godinama koje dolaze", piše Forbes.

---

image

Mbappe, Messi i Neymar, trojica iz PSG-a među četiri najplaćenija nogometaša, ukupno teški preko 300 milijuna dolara

Geoffroy Van Der Hasselt/AFP
---

Možemo primijetiti da iako igraju u ligama petice i drugi su na svijetu, na listi nema hrvatskih nogometaša, ni Modrića, Perišića, Brozovića, Kovačića... Kako je trend da se na listi najplaćenijih nalaze mlađi, nade se mogu usmjeriti u Joška Gvardiola i mlade koji su financijski odlično krenuli prema vrhovima zarade. Nogomet je za mnoge najvažnija sporedna stvar na svijetu, ali nekima je i najunosnija. Desetorici s ove liste sigurno.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Geoffroy Van Der Hasselt/AFP Lindsey Parnaby/AFP Sascha Schuermann/AFP Pau Barrena/AFP Andy Buchanan/AFP Yuichi Yamazaki/AFP Alain Jocard/AFP Geoffroy Van Der Hasselt/AFP Geoffroy Van Der Hasselt/AFP Geoffroy Van Der Hasselt/AFP Oli Scarff/AFP
/Shutterstock

Dio dolarske dnevnice najplaćenijih nogometaša svijeta (ilustracija)

Geoffroy Van Der Hasselt/AFP

Neymara sa zarađenih 87 milijuna dolara ne bi trebala izjedati zavist

Lindsey Parnaby/AFP

Mohamed Salah ima 53 milijuna razloga za zadovoljstvo

Sascha Schuermann/AFP

Erling Haaland uspio je u onome što uspijeva malo kojem 22-godišnjaku, zaradio je 39 milijuna dolara u jednoj godini

Pau Barrena/AFP

Prelaskom iz Bayerna u Barcelonu Robert Lewandowski nije paom s konja na magarca

Andy Buchanan/AFP

Edenu Hazardu 2022. je u znaku trenta una, 31 godina, 31 milijun dolara

Yuichi Yamazaki/AFP

Andres Iniesta u dresu nalik Hajdukovom i s vlastitom kopačkom Capitten. I s 30 milijuna dolara zarade

Alain Jocard/AFP

Kevin de Bruyne ima čak 11 sponzorskih ugovora

Geoffroy Van Der Hasselt/AFP

Mbappe, Messi i Neymar, trojica iz PSG-a među četiri najplaćenija nogometaša, ukupno teški preko 300 milijuna dolara

Geoffroy Van Der Hasselt/AFP

Kylian Mbappe ima što slaviti

Geoffroy Van Der Hasselt/AFP

Lionel Messi više nije prvi po zaradi, ali dobro zarađuje od sponzora

Oli Scarff/AFP

Kao i Messija, Cristiana Ronalda utješit će zarada izvan terena, prvi je po sponzorima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/strani-nogomet/na-popisu-najplacenijih-nogometasa-svijeta-mbappe-je-pretekao-messija-i-ronalda-a-za-ledima-im-dise-22-godisnji-haaland-evo-cijele-top-liste-najbogatijih-1236022 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ff7b0597379453a8752193a6f11c3effb7331794 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+popisu+najpla%C4%87enijih+nogometa%C5%A1a+svijeta+Mbappe+je+pretekao+Messija+i+Ronalda%2C+a+za+le%C4%91ima+im+di%C5%A1e+22-godi%C5%A1nji+Haaland%2C+evo+cijele+top+liste+najbogatijih&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fna-popisu-najplacenijih-nogometasa-svijeta-mbappe-je-pretekao-messija-i-ronalda-a-za-ledima-im-dise-22-godisnji-haaland-evo-cijele-top-liste-najbogatijih-1236022 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fstrani-nogomet%2Fna-popisu-najplacenijih-nogometasa-svijeta-mbappe-je-pretekao-messija-i-ronalda-a-za-ledima-im-dise-22-godisnji-haaland-evo-cijele-top-liste-najbogatijih-1236022 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => forbesova lista [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Strani nogometforbesova lista

Na popisu najplaćenijih nogometaša svijeta Mbappe je pretekao Messija i Ronalda, a za leđima im diše 22-godišnji Haaland, evo cijele top liste najbogatijih

Piše PSD
27. listopada 2022. - 17:06

Časopis Forbes redovito objavljuje listu onih koji najviše zarađuju tjerajući zazubice milijardama koje zarađuju puno manje.

Među onima koji puno zarađuju su i nogometaši, barem u Europi. Tako je nedavno objavljen popis najbolje plaćenih nogometaša svijeta. Iako kalendarska godina nije gotova, časopis je njihovu zaradu za sezonu 2022.-2023. izračunao na temelju sljedećih pokazatelja: ukupnu zaradu na terenu (osnovne plaće i bonusi) te procjene izvan terena koje odražavaju godišnji prihod od odobrenja, licenciranja, nastupa i memorabilija, kao i poduzeća kojima ti igrači upravljaju. Brojke su izvedene iz javno dostupnih baza podataka i razgovora s insajderima. Nisu uključeni prihodi od ulaganja kao što su isplate kamata ili dividende, ali jesu isplate od vlasničkih udjela koje su spo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 00:59