Strani nogometbez tenzija

Mourinhov povratak na Old Trafford prošao je mirnije od očekivanog, je li to znak da se Special One promijenio?

Piše Antonio Juričić

Jose Mourinho sinoć se vratio na Old Trafford nakon skoro godinu dana. Posljednji put kada je Portugalac vodio neku momčad u "kazalištu snova" bilo je to 8. prosinca prošle godine, kada je na klupi Crvenih vragova pobijedio Fulham.

Samo deset dana nakon toga dobio je otkaz, stoga se ovaj njegov povratak očekivao s velikim zanimanjem.

No, utakmica nije donijela mnogo toga. Mourinho je izgubio od Solskjaera koji se trenutno nalazi u situaciji u kakvoj se i Portugalac nalazio u ovo doba prošle godine, a cinična javnost željna Special Onea ostala je uskraćena za ikakav narativ.

United je dominirao većim dijelom utakmice, ali njihovi pogoci došli su kao rezultat individualnih pogrešaka Gazzanige i Sissoka. S druge strane, ni Tottenham nije uspio stvoriti izglednu šansu. Njihova igra svodila se na traženje prilike iz napadačke tranzicije, koja u nekim trenucima nije bila loše odrađena. Ipak, nedostatak Eriksenovog doprinosa koji je bio ključan u dobrim Tottenhamovim predstavama proteklih godina bio je evidentan (ušao je tek u 64. minuti i nije posebno utjecao na igru), a ako je Danac zaista odlučio napustiti White Heart Lane, Levy će morati osigurati jednog igrača takvog profila i barem slične kvalitete svom novom treneru.

Spursi posjeduju izuzetnu kvalitetu u napadačkom dijelu momčadi, a Mourinho je bio odlučan u završnicu dolaziti s barem petoricom igrača, dok se većim dijelom susreta branio u srednjem bloku, nešto što nije bilo karakteristično za vrijeme njegovog mandata na klupi Uniteda. No, bilo je evidentno da ekipa još nije dovoljno uigrana da bi mogla udovoljiti zahtjevima portugalskog stručnjaka.

To je najviše dolazilo do izražaja u fazi obrane, gdje su igrači Tottenhama dosta loše zatvarali linije dodavanja i udarce izvana, stoga je argentinski vratar imao dosta posla.

Utakmica zapravo nije bila nezanimljiva, ali kao da je nedostajalo naboja. Ili smo možda previše očekivali od Mourinhovog povratka na Old Trafford?

Naviknuti na njegovo strastveno ponašanje koje nekada zna dovesti i do incidenta, ali i izjavama koje podižu prašinu, možda smo očekivali sukobe s bivšim igračima, udaranje ispod pojasa nakon utakmice ili izvlačenje na suce, skupljače lopti, vremenske uvjete i tko zna što sve ne.

Ali Mourinho je nakon utakmice pohvalio igrače Uniteda, pogotovo McTominaya i Rashforda te priznao da je Solskjaerova ekipa bila bolja od njegove.

Takva mirnoća nakon poraza u derbiju, i to još od njegovih bivših poslodavaca, mogla bi indicirati da je Portugalac odlučio promijeniti svoj pristup. Za vrijeme njegovih posljednjih mjeseci na klupi Uniteda prisutan je bio dojam da je zapeo u petlji svog ega, loših poteza klupske uprave, nedovoljno kvalitetnog kadra te da mu je trebalo malo zraka i vremena izvan nogometnog svijeta da bi objektivno sagledao događanja u nogometu i pronašao način kako se adekvatno adaptirati na njih.

Mourinho je upravo po prilagodbi i najpoznatiji, ali nevoljkost da sagleda situaciju u kojoj se našao izvan svojih okvira dovela je do toga da mnogi počnu sumnjati u njegovu sposobnost, a često se moglo čuti da je Portugalac završena priča.

Ipak, u prve tri utakmice u novoj sredini dao je naznačiti da još nismo vidjeli sve od Special Onea te da bi možda s Tottenhamom mogao početi skidati stigmu defenzivnog nogometa sa sebe.

#JOSE MOURINHO#MANCHESTER UNITED#TOTTENHAM HOTSPUR