Sport Strani nogomet

novi treneri

Sarri i Conte na krivim stranama: sad se bore za scudetto, a nekoć su zajedno ispali u treću ligu

novi treneri

Novi treneri Juventusa i Intera Maurizio Sarri i Antonio Conte na “pogrešnim” će se stranama iduće sezone boriti za osvajanje Serie A, a nekoć su zajedničkim snagama drugoligaša “uveli” u treću ligu.

Danas ponajbolji talijanski treneri Sarri i Conte u sezoni 2006/07 izmjenjivali su se na kormilu Arezza, a na kraju te sezone je pod njihovim vodstvom taj klub iz Toskane ispao u treću ligu! Mnogo prašine podigao je dolazak Sarrija iz Chelseaja na klupu Juventusa na mjesto Massimiliana Allegrija. Ne samo stoga što je Sarri prije dolaska u London prošlog ljeta tri sezone vodio zadnjih sezona najvećeg rivala “Stare dame” Napoli čijih navijača je za to vrijeme postao miljenik, već i stoga što je osebujni 60-godišnji trener u to vrijeme vodio i specijalni rat protiv kluba iz Torina.

Navijači najuspješnijeg talijanskog kluba posebno mu za mjeraju što je nekima od njih jednom iz autobusa koji je vozio momčad Napolija pokazivao srednji prst. Ništa manje nije uzburkao duhove kada je konstatirao da će njegovoj tadašnjoj momčadi biti sviran penal onda kada bude nosila dres na crno-bijele pruge.

A nakon odlaska na klupu kluba o kojem je govorio “biranim” rječnikom Sarri je postao persona non g rata među navijačima Napolija koji mu to neće zaboraviti. Tako su između ostalog skinuli ploču na njegovoj rodnoj kući u Napulju (Bagnoli) koji su sami u njegovu čast postavili. S druge strane Conte je napravio sličan grijeh prema navijačima Juventusa, doduše ne baš toliko težak, ali što je važno za njegovu karijeru i pogrešan korak koji mu pamti vodstvo kluba iz Torina.

Nakon što je pod njegovim vodstvom Juventus osvojio prve tri titule prvaka od povratka u Serie A poslije afere Calciopoli, Conte je preko noći napustio klub razočaran vodstvom Juventusa, smatrajući da s tom momčadi koju je tada imao na raspolaganju, bez većih ulaganja, ne može napraviti konkretniji iskorak u Europi. Time je znatno naštetio svom statusu i kod navijača torinskog kluba, narušio imidž obožavanog kapetana i lidera još iz Novi treneri Juventusa i Intera igračkih dana. Naslijedio ga je Massimiliano Allegri i odmah je prve sezone igrao finale Lige prvaka, uz to je osvojio još pet “scudetta”, igrao još jedno finale LP...

Zbog te “izdaje” Conte ove godine nije ni bio među ozbiljnim kandidatima za povratak u Juve dok se već neko vrijeme vukla priča o mogućem rastanku s Allegrijem. Pa je nakon što je jedne vrijeme bio bez angažmana, ali je i dalje bio na platnom popisu Chelseaja gdje ga je naslijedio baš Sarri, na koncu na Apenine vratio kao trener Intera.

Tradicionalno je, povijesno, navijački, Inter najveći rival Juventusa. Uostalom, ne naziva se njihov ogled bez razloga “Derby d’Italia”. A kao ulje na vatru tu su i dvije u prošlom desetljeću oduzete titule prvaka Juventusu, pa dodijeljene Interu (kasnije im je ostala u vlasništvu samo jedna). No, man j e je poznato kako je Sarri Contea već jednom i prije Chelseaja naslijedio na klupi. Bilo je to u Arezzu, u počecima njihovih trenerskih karijera. Tada je malo tko mogao očekivati da će doseći ove visine, biti dva možda i ponajbolja stratega na “čizmi”.

Arezzo je Conteu bio prvi trenerski angažman. Tada mladi 37-godišnji strateg bez ikakvog iskustva na klupi osim kratkog pomoćničkog u Sieni sjeo je na početku sezone 2006/07. na klupu tadašnjeg člana Serie B Arezza. Međutim, nije sve krenulo prema njegovim očekivanjima. Nakon serije razočaravajućih rezultata smijenjen je već krajem listopada. Na njegovo mjesto imenovan je iskusniji, no tada poprilično nepoznati Sarri.

Izuzev drugoligaša Pescare lista klubova koje je do tada u to vrijeme 47-godišnji trener vodio bila je sve samo ne impresivna. Skidamo kapu ako ste ranije čuli za ijedan od ovih klubova: Stia, Faellese, Cavriglia, Antella, Valdema, Tegoleto, Sansovino i Sangiovannese? No, nije ni Sarri dugo izdržao u Arezzu. Već u ožujku je i on smijenjen zbog slabih rezultata. A njegov nasljednik bio je njegov prethodnik – Conte.

Talijani imaju taj mot, kada je već trener još uvijek pod ugovorom i dakle na plaći, vrate ga na klupu i pokušaju s njim napraviti psihološki šok s momčadi. Međutim, ovaj pokušaj nije donio priželjkivani rezultat. Ni povratak Contea nije pomogao Arezzu, iako je u prvih sedam utakmica osvojeno čak 19 bodova. Na kraju sezone unatoč pobjedi u zadnjem kolu Arezzo je ispao u treću ligu. Nedostajao im je bod da preteknu Speziju. Dva ponajbolja talijanska trenera ispala su s istim klubom iste sezone u Serie C. Taj dio CV-a pokušavaju obojica zaboraviti, ali ih prati u stopu. Kao i na neki način Sarri i Conte jedan drugog.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet