Sport Strani nogomet

19,1 suicida na 100.000 stanovnika

Mađari padaju u depresivna stanja gledajući vlastiti nogomet

19,1 suicida na 100.000 stanovnika

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Mađarska je u europskom vrhu po stopi samoubojstava. S 19,1 suicida na 100.000 stanovnika, naši sjeverni susjedi, drže visoko treće mjesto (iza Litve i Rusije) na toj turobnoj listi. Postoje sociološke disertacije koje ukazuju da stopu samoubojstava u Mađara potiče depresivnost uslijed života u nizini. 

No, nogometni navijači, skloni crnom humoru, imaju svoje objašnjenje ovog društvenog fenomena. Oni tvrde kako Mađari padaju u depresivna stanja gledajući vlastiti nogomet. A najteže ga proživljavaju oni koji današnje loptače uspoređuju s legendarnim generacijama mađarskih nogometaša iz prve polovice 20. stoljeća...  

Zanimljivo, s hrvatskim fanovima Mađari nikada nisu izgradili odnos (prispodobiv navijačkim skupinama) zasnovan na rivalitetu i netrpeljivosti. Nedjeljni ogled na Groupama Areni jedanaesti je susret nogometnih reprezentacija Hrvatske i Mađarske. Većina ih je (osam) odigrana s prefiksom – prijateljski. Iz navijačkog rakursa, to su doista i bili. Nikada među nogometnim tifosima s nacionalnim obilježjima Hrvatske i Mađarske nije zabilježen ozbiljniji sukob. Za očekivati je stoga da će bez izgreda proteći i nedjeljni ''bliski susret''.

Tek je na jednoj utakmici, kvalifikacijskom susretu za Svjetsko prvenstvo (12. listopada 2005, u Budimpešti), intervenirala policija koristeći znamenite rekvizite, tzv. gumibote (radi se zapravo o odgojnim palicama iliti pendrecima, a za mađarske se tvrdi da su – najveći). Organi reda su djelovali po zapovjedi zbog nepriličnog ponašanja gostujućih, tj. hrvatskih navijača. Isti su se tukli međusobno, palili sjedalice na tribini, prijetili domaćim navijačima...

A sve zbog dugogodišnjeg neslaganja s vrhuškom HNS-a. Na stadionu Ujpest Dosze u pepeo je pretvorena i ideja o zajedničkoj kandidaturi Hrvatske i Mađarske u svezi organizacije Eura. 

Proteklo je od tada dosta vremena, vladajuće nomaklature su promijenjene, šteta je sanirana, nesporazumi gurnuti pod tepih... Uz ležernu susretljivost Mađari su i ovom prigodom ugostili nekolicinu hrvatskih novinara tijekom i nakon press-konferencije njihovog izbornika Marca Rossija. Njega je bilo lako uočiti. U skupini najglasnijih ljudi u predvorju, on je imao glavnu riječ. I svi su govorili talijanski... 

- To je naš stručni stožer – pomalo rezignirano konstatirao je mađarski kolega Gabor. 

No, bio je to tek uvod u teatar apsurda. Na presici mađarske reprezentacije svoje su opservacije iznosili izbornik Rossi i stoper Willi Orban. I svaki od njih imao je svog prevoditelja.

Dobro, za izbornika je danas pomalo i uobičajeno u nogometnom svijetu da ne govori domicilnim jezikom reprezentacije koju vodi.

Ali, da jedan od stožernih igrača i (prema Transfermarktu) najskuplji mađarski reprezentativac, procijenjen na 15 milijuna eura, govori isključivo na njemačkom jeziku, to je već scena koje se niti Leteći cirkus Montyja Python ne bi posramio. 

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet