Sport Strani nogomet

da ne vidiš zastavu

Austrijska reprezentacija ili Balkan United: Perić, Lovrić, Grbić, Balić, Jakupović...

da ne vidiš zastavu

Austrija ili Balkan United!? Da ne vidi zastavu pored ove momčadi, lako bi se čovjek dao zbuniti... Dakle, u prijateljskoj utakmici u Trstu protiv vršnjaka iz Italije (završilo je 0:0) austrijska reprezentacija do 21 godine nastupila je u sastavu u kojem su od prve minute igrali Adrian Grbić, Sandi Lovrić, Ivan Ljubić, Dejan Ljubičić i Dario Marešić, u igru su ušli Saša Kalajdžić i Marko Kvasina, a na klupi su ostali Husein Balić, Petar Gluhaković, Arnel Jakupović i Stefan Perić.

Čak jedanaestorica s porijeklom s prostora bivše države. Hrvat iz BiH Nama je od njih svih možda najpoznatiji veznjak Dejan Ljubičić, Hrvat iz Bosne i Hercegovine rođen u Beču koji igra za Rapid. Štoviše, jedan je od najskupljih igrača bečke momčadi (2,5 milijuna eura), a krajem 2017. godine dospio je u centar pozornosti kada je s prijateljem snimljen da baca pivske boce na pročelje džamije u Kiseljaku. Branio se kazavši da je bilo mračno i da nije znao da je riječ o džamiji. O njemu smo pisali ljetos kada je bio moguć dvoboj Hajduka i Rapida u četvrtom pretkolu Europske lige, no “bili” su ispali od rumunjskog FCSB-a pa od toga nije bilo ništa.

Talentirani stoper Marešić porijeklom je Hrvat, igra za Sturm iz Graza i Transfermarkt ga procjenjuje na 3 milijuna eura. Najmlađi je u ovoj postavi sa samo 19 godina. U Sturmu igraju i veznjak slovenskih korijena Lovrić, zatim Ljubić te Jakupović, napadač porijeklom iz BiH koji je na posudbi iz Empolija, a bio je kratko i na posudbi u U19 momčadi Juventusa.

Rođeni i odrasli u Austriji Hrvati su porijeklom i napadač Mattersburga Kvasina te desni bek bečke Austrije Gluhaković koji je zbog teške ozljede tek ovog mjeseca odigrao prvi susret u sezoni, Perić i Balić su iz BiH...

Svi su oni rođeni u Austriji, u toj su zemlji odrasli, započeli nogometne karijere i svi igraju u austrijskim klubovima. Riječ je inače o potentnoj reprezentaciji koja se plasirala na Europsko prvenstvo u svom uzrastu koje će se održati u lipnju ove godine u Italiji i San Marinu. Austrijanci su smješteni u skupinu B s Njemačkom, Danskom i Srbijom.

Balkanski štih

Stefan Perić (Wacker Innsbruck) Dario Marešić (Sturm Graz) Petar Gluhaković (Austria Beč) Dejan Ljubičić (Rapid Beč) Sandi Lovrić (Sturm Graz) Ivan Ljubić (Sturm Graz) Saša Kalajdžić (Admira Wacker) Adrian Grbić (Altach) Marko Kvasina (Mattersburg) Arnel Jakupović (Sturm Graz) Husein Balić (St. Poelten)

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet