Sport Strani nogomet

Neodrživa situacija

Najveći turski nogometni klubovi klize u bankrot: nećete vjerovati koliki im je dug prema bankama

Neodrživa situacija

Situacija je potpuno izmakla kontroli, turski nogometni klubovi su u velikim problemima i na rubu propasti. Ukupan dug koji imaju prema bankama, a sve iz želje da budu konkurentni s europskim gigantima, a i dalje im to nikako ne polazi za rukom), iznosi više od dvije milijarde eura.

Pravi je trenutak da se u akciju spašavanja nogomet uključi i predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a Vlada se uključila i postigla dogovor s bankama oko reprograma kredita kako bi se klubovi izvukli iz ogromnih dugovanja.

U najtežoj situaciji je Fenerbahče koji je 2018. godinu završio u minusu od 700 milijuna eura. Čelnici najvećeg kluba su nemilice kupovali skupa pojačanja, podizali kredite, ali se ispostavilo da to nije nimalo dobar put, jer toliko veliki novac nisu mogli zaraditi niti vratiti uloženo.

Slična priča je i s ostalim velikanima, s tim što su oni potrošili nešto manje novca u odnosu na Fenerbahče. Recimo Galatasaray je "stao" na dugu od 500 milijuna eura, Besiktas na 450 milijuna, Trabzonspor na 150 milijuna eura. Ukupan dug nogometnih klubova je prošao preko dvije milijarde eura.

Iako su ovaj potez Erdoganove vlade oko pomoći klubovima mnogi jedva dočekali da ga prikažu kao populistički i skupljanje političkih poena činjenica je da se turska liga potpuno raspada i "puca po svim šavovima".

Pojavila se čak i informacija da će kompletni dugovi biti otpisani, ali od toga neće biti ništa.

- Nema otpisivanja, nema ni povoljnijih uvjeta otplate. Samo će se zaustaviti gomilanje dugova i bit će omogućeni mehanizmi za lakše plaćanje obaveza, jer je ovakva situacija neodrživa - rekao je predsjednik Nogometnog saveza Yildirim Demirören.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Strani nogomet